spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki: Na ciemny spód: 2 szklanki mąki
Słodkie okruszkiWielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 100 g cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18
dom-agi.plPomysł na wspaniałe śniadanie – drożdżowe nocne gofry na jogurcie z owocami i z gorącym kakao Wieczorem przygotuj ciasto, przykryj i pozostaw na kuchennym blacie na całą noc. Rano rozgrzej gofrownicę i zacznij wypiekać gofry. Podczas gdy gofry nabierają mocy przygotuj dodatki i gorącą czekoladę. Zacznij celebrować, wszak śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pyszne chrupiące gofry, owoce, jogurt, orzechy
Tajemnice Smakumożna puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych(...)odstaw aż zaczną rosnąć w ciepłe miejsce. Do robota do wyrabiania chleba ( tak jest szybciej ), wsyp resztę mąki, wodę, sól i oliwę. Na koniec wlej zaczyn drożdżowy i wyrób na gładkie sprężyste ciasto, jeśli podczas wyrabiana okaże się twarde lub suche dolej ciepłego mleka Odstaw na godzinę do wyrośnięcia po czym ponownie zagnieć, wystarczy lekko ręcznie. Podziel na 8 kulek
Ogrodnik w podróżySernik z bezą na kruchym i pod kruchym ciastem Chcąc sprostać oczekiwaniom ( przez grzeczność nie nazwę ich wymaganiami ) jednego z domowników, upiekłam sernik z bezą. Beza, kruchy spód - zgodnie z życzeniem. Nawet rodzynkom nie powiedziałam nie. Serniczek na wielkanocny stół musi być smaczny długo po upieczeniu, bo wraz z innymi słodkościami wyjadany jest etapowo, na zakładkę. W tym roku konkurentem(...)podpieczony spód. Teraz wykładamy pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru. Nie jest to konieczne, ja wykorzystałam białka pozostałe po żółtkach wykorzystanych do baby drożdżowej. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta kruchego. Możemy zetrzeć je bezpośrednio na ser, bez wykładania bezy. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 min, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
Kronika PiekarnikaEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :) Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a dodatek
Kraina Miodem Płynącaimprezy , jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta. Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić , do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu. Chociaż każdy rejon Włoch może(...)minut do spienienia się. Następnie dodajemy pozostałą wodę , oliwę , sól oraz dwie szklanki mąki , dobrze mieszamy do połączenia składników. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo pozostałą mąkę . Gdy ciasto będzie zbyt sztywne by je mieszać wyrabiamy je rękoma ( lub w robocie kuchennym ) około 10 minut , dopóki nie zrobi się gładkie oraz elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Dużą miskę
WegePrzepisDzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao. Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy Składniki: 300g mąki 25g drożdży 150ml(...)wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy lekko, by zebrać trochę mąki, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie do miski dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem
Smak mojej kuchniSkładniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni(...)rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni
Weganka gotujeDrożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem. Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajka, letnie mleko z masłem, szczyptę soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ). Wyrobione ciasto
Kraina Miodem Płynącazamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę(...)olej i dynie zmiksować na gładką masę. 4. Mąkę orkiszową, owsianą, bakalie i sól wymieszać razem. 5. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką. 6. Ciasto włożyć do garnka i znów odstawić w ciepłe miejsce. Można zrobić tak jak my czyli większy garnek wypełnić wodą do 1/3 wysokości i gdy woda się zagotuje
Candy Pandastakie proste. Biorąc pod uwagę wszystkie wymogi, łatwy plan z lekka się zakręcił. Pan Arek najbardziej boi się zakalców, ma złe doświadczenia w pieczeniu ciast z owocami. Napisał, że odpadają ucierane, drożdżowe itp oraz , że najlepiej aby był to przepis na tortownicę 20 cm. Takową właśnie Pan Arkadiusz psiada, a więc sami widzicie, że powstała niezła lista
Dieta moja pasjaNie ma nic lepszego od domowego i cudownie pachnącego pieczywa na śniadanie (czy kolację), posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny
Kraina Miodem Płynącazjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani tym szaleństwem wbić(...)zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa
KUCHARNIA