ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:632/1072)

Domowa masa makowa 92

Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki

moj przepis na
Domowa masa makowa 90

Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki

moj przepis na
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 215

Pizza nie była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna(...)odrobinę wody, dodać drożdże,  cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli

Tradycyjna Kuchnia
Rogaliki krucho-drożdżowe 189

ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie uzależniające(...)śliwkowe Nutella Zrobić rozczyn z 1/4 szklanki śmietany i drożdży, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło posiekać z resztą składników, mają powstać okruszki. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Można dodać więcej śmietany, jeśli ciasto jest za suche. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc.  Następnego dnia ciasto wyjąć i przekroić na trzy części

Chocolate Muffin Blog
Ślimaki drożdżowe 116

SKŁADNIKI : • 80 g masła • 250 ml mleka • 30 g drożdży • 70 g cukru • 500 g mąki • szczypta soli • powidła lub inna marmolada PRZYGOTOWANIE : Mleko rozpuszczamy w

KUCHNIA POLSKA
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 348

połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale drożdżowe z jabłkami. 160

Mięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli(...)ciepłego mleka wbijamy jajka i mieszamy do połączenia. Gdy drożdże już podrosną dolewamy mleko z jajkami, dodajemy cukier, sól, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 5 minut) jeśli jest zbyt twarde dodajemy trochę ciepłego mleka. Następnie dodajemy rozpuszczone, letnie masło i nadal wyrabiamy, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, czyli około

Rozpustne gotowanie
Rolada z makiem i budyniem 233

efektowne ciasto. Wystarczy przygotować biszkopt, budyń i całość ze sobą zrolować. Poniższa rolada to słodkie, lekko wilgotne ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania  drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza .  Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zwykłego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka(...)powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 195ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia

Ugotować
Wieniec drożdżowy z makiem 158

domowników. Stąd w zależności od regionu na świątecznych stołach pojawią się kutie, kluski z makiem, makówki, makiełki, makowce. Święta coraz bliżej, częstujcie się więc przepisem na drożdżowy wieniec z makiem!   Składniki: Ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 80 g stopionego masła Masa makowa: 100 g zmielonego suchego

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza 169

razem jest inna. Dodajemy do niej to, na co akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian… Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli(...)mąki (z podstawowej ilości), ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły na ok. 15-20 minut. Do przesianej z solą mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde możemy dolać trochę ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być miękkie i gładkie. Ponownie nakrywamy je ściereczką

MyCookBook.pl
Paszteciki z ciasta francuskiego z grzybami 115

może być coś bardziej bożonarodzeniowego? Świątecznie prezentują się na stole podczas Wigilii, smakowicie komponują się z czerwonym barszczem, z powodzeniem zastąpią pracochłonne paszteciki drożdżowe. Przygotujesz je błyskawicznie, gdyż do ich przygotowania wykorzystasz gotowe ciasto francuskie. Takie innowacyjne przepisy wręcz uwielbiam. Oczywiście na moich pasztecikach mnóstwo kminku, reszta domowników za kminkiem nie przepada, więc ma wersję z makiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ilość około 24 sztuki Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 210 kcal Świąteczne paszteciki z grzybami i pieczarkami dla zapracowanych. Paszteciki z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 łyżka masła 10 dag suszonych podgrzybków 100 g pieczarek sól, zmielony pieprz 1 żółtko + 1 łyżka mleka nasiona kminku mak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 154

Keks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuję także pierniczki lukrowane. Można je wieszać na choince, z pewnością te czasy nadejdą Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało(...)domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty smak. Do mojego keksu można także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku

Zasmakuj Kuchni
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 208

Dziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami:  na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki zimową porą 114

Dlatego też wczorajsza aura popsuła mi humor, a dziś skutecznie poprawiałam go zakupami i... jagodziankami :-) Kiedyś już jagodzianki prezentowałam, dzisiejsze jednak wykonałam wg innej receptury. Wyszły równie pyszne, a ciasto było fajnie puchate :-D Cały czas mam jednak problem z ich zawinięciem, tak aby się nie rozkleiły i nie puściły soku. Jeśli ktoś z Was zna na to sposób(...)gorącego). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne ale dosyć zwarte i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za twarde dodajemy (cały czas wyrabiając) po trochu resztę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

peggiwkuchni
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 94

wyjdzie, a wyszło całkiem zacnie. Nie wiem co mnie podkusiło, ale do ciasta dodałam jogurt grecki i tłuszcz, który zwykle dodajemy rozpuszczony, wrzuciłam w całości. A co, leniwa jestem Ciasto na paszteciki świetnie się wyrabia a potem współpracuje zarówno przy wałkowani jak i formowaniu. Polecam rozwałkować ciasto na grubość 0,7mm-1 cm. Wtedy paszteciki są naprawdę puszyste i mięciutkie(...)suszonych grzybów 500 g kapusty kiszonej 2 szt. dużej cebuli sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku