ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:634/1038)

Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 711

postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego jest oczywiście święconka, w której obowiązkowo powinny znaleźć się produkty o określonej symbolice. I tak, w tradycyjnej święconce(...)Wielkanoc, by mieć pewność, że dania będą udane . Ciasta na Wielkanoc Na wielkanocnym stole, podczas rodzinnego spędzania czasu nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków. Najpopularniejsze ciasta wielkanocne to oczywiście baby w różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba z lukrem to zdecydowane faworytki. Wielkanocne wypieki to także tradycyjne serniki – na zimno i na kruchym spodzie oraz obowiązkowo mazurki – kruche ciasto oblane

Kulinarne Przeboje
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 192

Mamy grudzień. Ten wyczekany, piękny, póki co mało ośnieżony, a już magiczny grudzień! Czas gdy portfel płacze, wystawy kuszą, lista zakupów nie ma końca a w

Wypisz Wymaluj
Śniadanie bez pieczywa 98

Śniadanie bez pieczywa to dla niektórych spore wyzwanie. Bardzo lubimy pieczywo, a w szczególności rogaliki drożdżowe, bułeczki drożdżowe, czy chleb. Spróbuję Was dzisiaj przekonać do tego, że bez pieczywa da się zjeść przepyszne śniadanie. Jak zrobić naleśniki? Naleśniki to bardzo prosta sprawa. Ciasto na naleśniki ma taką bazę, której należy się trzymać, wtedy konsystencja, elastyczność i smak będą razem wspaniale(...)propozycją na śniadanie dla dzieci są racuchy drożdżowe, szczególnie jeśli uda Wam się włożyć do nich niespodziankę. Dzieciaki to uwielbiają. Podsyłam Wam przepis na racuchy drożdżowe z czekoladą . Gofry Masz w domu gofrownicę? Ciasto na gofry to bułka z masłem. Jeżeli nie lubisz śniadań na słodko - podsyłam Ci przepis na wytrawne gofry . Oszałamiająco pyszne! Jak widzisz pomysłów jest mnóstwo. Nawet

MamaOskarka
Paszteciki z kapustą i grzybami 40

Krucho drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to propozycja na świąteczny stół. Przygotowałam je w formie takich zawijasków/”ślimaczków”. Tego typu paszteciki zrobiłam w

Smaki Na Talerzu
Drożdżowy wieniec świąteczny 268

Składniki na drożdżowy świąteczny wieniec: 1 jajko 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 15 g cukru waniliowego 2 szklanki mąki 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na nadzienie: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)łyżkę mąki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, miękkie masło, szczyptę soli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę

My Culinary Art
Bułeczki z serem 176

Kochani będą dzisiaj bułeczki drożdżowe  z twarożkiem lub z serem jak tam wolicie . Ważne , że smaczne i smakują .      Składniki na rozczyn:   125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki ksylitolu    składniki na ciasto:   340 g maki tortowej 40 g masła ( dałam margarynę) 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego

Różowa kuchnia
Drożdżówki z serem 108

Smakowite klasyczne drożdżówki z serem. W pierwotnej wersji miały być oblane lukrem, jednak wyszły tak pyszne że połowa zniknęła zanim, zdążyłam go zrobić :). Polecam wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 127

więcej warzyw, wykorzystać inny rodzaj sera, pastę paprykową zastąpić sosem pomidorowym. Moja wersja jest bezmięsna, ale nie zaszkodzi także dodać dobrą wędlinę.  DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FETĄ I WARZYWAMI Z podanych składników wyszło 12 bułeczek Ciasto 250 g mąki pszennej 20-30 g mąki kukurydzianej 120 ml mleka Jajko Łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 40 g masła Szczypta soli(...)pracować Masło rozpuścić Do mleka dodać jajko i roztrzepać, dodać ostudzone masło Mąki wsypać do miski, dodać mleko z masłem oraz zaczyn drożdżowy Dodać odrobinę soli i wymieszać, najpierw łyżką, następnie dłonią do uzyskania zwartego elastycznego ciasta W razie potrzeby dodać jeszcze mąki Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat

HealthyCreations
Racuchy z jabłkiem i bananem 57

bananem: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę tortową i graham wsypujemy do miski. Do mąki dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i chwilę łyżką wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie banana i jabłka obieramy, kroimy w cienkie, małe kawałki. Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy owoce, mieszamy. Na rozgrzaną patelnię

Dorota Smakuje
OPONKI DROŻDŻOWE Z PUDREM 39

Oponki drożdżowe z pudrem smakują rewelacyjnie z tego przepisu. Jednak tym razem nie użyjemy sera. O ich smaku nie zapomnisz jeszcze przez długie miesiące. Pysznie smakują

Smaczne Potrawy
Drożdżówki z parówką i serem 135

Składniki: 30 dkg mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 10 dkg margaryny 10 parówek 10 dkg sera

czarrna od kuchni
Wytrawne rogaliki 137

Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru nadzienie: 3 parówki 1 cebula sól, pieprz

czarrna od kuchni
Racuchy drożdżowe z makiem - makowce z patelni 67

Mogą być na święta, mogą być na każdy inny dzień roku, bo: są pyszne, są zdecydowanie pyszne, są przepyszne. No to powiedziałam a teraz do kuchni

Moje Małe Czarowanie
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym 87

drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy pestki słonecznika, siemię lniane i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni

My Chcemy Jeść
Dynia zawsze smaczna 78

Dyniowe muffinki z migdałową kruszonką to kolejny dyniowy wypiek . Jak się domyślacie mam niezłe zapasy dyniowego puree. Nic tylko wypiekać! Dyniowe muffinki są puszyste, mają piękny

codojedzenia
Sałatka z figami i kozim serem 78

stworzyć pyszną przystawkę, wszystko w zależności od potrzeb. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z figą w roli głównej, czy to na słodko w cieście, czy jako dodatek do sałatki. Ciasto z figami i migdałami Placek drożdżowy z figami Sałatka z figami i mozzarellą Świeże figi z szynką Sałatka z figami i serem pleśniowym Roladki z kurczaka (pasta miętowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z jabłek na zimę 73

Dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Polecamy także jabłka prażone do słoików na zimę , a także pyszne placki z kaszy jaglanej z jabłkiem . Natomiast racuchy drożdżowe z jabłkami i jabłka w cieście , to idealne propozycje na słodką przekąskę z patelni. Życzymy smacznego! Redakcja kuchnianawypasie.pl Artykuł Dżem z jabłek na zimę pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki z grzybami leśnymi 180

Składniki 4 szklanki mąki 3 dag drożdży + 2 łyżki cukru 1 żółtko 1 jajo 1 łyżka octu 1 kostka masła 2 łyżki smalcu/oleju 1 mały kubeczek

czarrna od kuchni
Chałka drożdżowa z kruszonką 67

Chałka drożdżowa z kruszonką jest pyszna, puszysta, aromatyczna i łatwo się ją przygotowuje.Chałka drożdżowa z kruszonką pochodzi od pani Renaty.Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu

Smaczne Potrawy
Trójkolorowy pszenny chlebek 105

ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn drożdżowy, olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą

Kolorowa kuchnia Elki
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 90

inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku

Niedzielny kucharz
Maślane jagodzianki z kruszonką 75

Dzień dobry, sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :) Przepis na 12 jagodzianek  Składniki: 50 g  świeżych drożdży

Niezły Młynek
Chałka śniadaniowa 68

wsadziłam o świcie drożdżówkę do piekarnika. Zapach dopiekającej się drożdżówki to złudzenie, że już wiosennie.. Koncert szpaków za oknem - kolejne złudzenie. To nie poranek wielkosobotni, gdy tradycyjna babka drożdżowa rozpieszcza zapachem. Dziś małe oszustwo, ale jakże przyjemne. Nie z pięciu żółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka(...)minut, by zaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości

Kronika Piekarnika
Bułeczki z cynamonową posypką 128

Nie czarujmy się. Nie będzie to spektakularny powrót. Tak jak pisałam pół roku temu, że posty będą pojawiać się rzadziej, tak w tej kwestii nic się

My simple kitchen
Drożdżówki z białym serem i wiśniami 148

Nie ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na

Izabelawkuchni
Jagodzianki z kruszoną 142

Co teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki - puszyste i delikatne 113

Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jak co roku - tak i tym razem nie mogło u nas zabraknąć pysznych, mięciutkich i puszystych jagodzianek.

Prosty przepis na
Fougasse najlepszy przepis! 144

Fougasse to rodzaj francuskiego pieczywa przypominający liść monstery. Kiedyś już przygotowywałam podobne wypieki bazując na przepisie z gazety, ale niestety pieczywo zsychało się w przeciągu pół

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe leniwe z żurawiną, rodzynkami, kokosem i razową kruszonką 121

Kolejna wariacja na bazie mojego ulubionego przepisu na drożdżówkę. Spróbujcie! Każdemu się uda! Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach , ale dodałam dodatkowo jedno jajko

Latosiowydom
Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem 111

Tradycyjne racuchy to niewielkie placuszki z jabłkiem smażone na złoto. Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem. Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki ( u mnie gryczana) łyżeczka świeżych drożdży jajko 1 łyżeczka miodu szczypta soli 1 szklanka mleka ( u mnie napój sojowy) Z podanych składników wymieszaj jednolite ciasto, odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. jabłko cynamon cukier puder olej

AZgotuj!
Sernik miodowy z migdałami 164

Sernik to bez wątpienia moje ulubione ciasto (no może na równi z drożdżowym), biorąc pod uwagę smak, ale także wartości odżywcze. Ten rodzaj deseru to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które nasyci i świetnie sprawdzi się w wielu dietach. Poniższy sernik przygotowałam na pieczonym spodzie w wersji kakaowej, a samą masę serową wzbogaciłam naturalnym i przepysznym miodem z Pasieki Sadowskich

Zdrowie na języku :P
Klasyczne francuskie croissanty 106

Jak dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy

Moje Małe Czarowanie
Pączki z mascarpone i gorącym dulce leche. Tłusty Czwartek nadchodzi! 149

Pączki na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. W tym roku postanowiłam zrobić troszkę inne pączki, do tej pory korzystałam z przepisu mojej Teściowej na

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z budyniem 127

Drożdżowe bułeczki z budyniem i kruszonką. Zazwyczaj drożdżówki nadziewam masą serową lub dżemem, ale przypomniałam sobie o pewnych bułeczkach z budyniem, które w dzieciństwie tak bardzo

Arabeska waniliowa
Drożdżowe rollsy z twarogiem i malinami 114

Uwielbiam drożdżówki a z twarogiem to już w ogóle. Wolę te domowe, zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała

VioletoweKucharzenie
Chleb z ziarnami konopi 137

agawy lub miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy nasiona konopi i sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami konopi

My Chcemy Jeść
Zakręcone drożdżówki z malinami, rabarbarem i brzoskwiniami 132

Te drożdżówki wzorowane na cieście melba zrobiłam na konkursie Mistrzowie Domowych Wypieków w Warszawie. Jak widzicie nie są trudne, chociaż trochę pracochłonne, ale są pyszne. Idealne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajko w awokado 103

Święta Wielkiej Nocy obfitują w różne dania z jajek, pieczonych mięs,białych kiełbas, różnorodnych ciast a przede wszystkim, mazurków, bab drożdżowych,serników, itp. Mam dzisiaj propozycję na podanie jajek w sposób nowoczesny a mianowicie w awokado. Ładnie wygląda i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do przepisu. Składniki 2 miękkie awokado kilka plasterków szynki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem … Czytaj dalej Jajko

gotuj ze mną
Chałka 125

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w

Ciastkozercy
Bułeczki z jagodami i serem 110

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem serowo-jagodowym i lukrem na wierzchu. Od typowych jagodzianek (oprócz dodatku sera) odróżnia je sposób wykonania i kształt, jak zresztą widać na

Arabeska waniliowa
Pyszny ryż z jabłkami 203

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułki na jogurcie. Na drożdżach, bez zakwasu 127

ciepłe miejsce, żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Do osobnej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam sól, resztę cukru i jogurtu, wbiłam jajko. Na koniec dodałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Można to zrobić na dwa sposoby. Albo wyrabiać ręką, albo mikserem za pomocą haka. Ja właśnie wybrałam tę drugą opcję. Ciasto wyrobiło się dobrze, było gładkie

Kuchnia u Krysi
Zakręcona drożdżówka z makiem 175

Zakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję

Moje domowe kucharzenie
WARSTWOWE ROGALE 133

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję

Słodki Zakątek
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 133

inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku

Niedzielny kucharz
Makowiec mojej Mamy 189

Przepyszny, tradycyjny makowiec wg sprawdzonego przepisu mojej Mamy :). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Makowiec jest mięciutki, aromatyczny, wypełniony

Opowieści z piekarnika
Pączki 171

 Hej! Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis, przepis na pyszne pączki. Ja robiłam je po raz pierwszy i zainspirowałam się przepisem z bloga Ostra na

Trufelkowo
Pączki z powidłami 191

drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem na kogel mogel. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, sól, whisky. Wyrobić ciasto na gładką masę. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut

Trufelkowo
OBŁĘDNE, DROŻDŻOWE CIASTO CYNAMONOWE 192

Składniki 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (50 g + 450g)  250 ml mleka 3 żółtka 70 g roztopionego masła 70 g cukru

OliveandThyme
PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 158

PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA! Jestem zodiakalny Lwem, jak każdy urodzony w lecie, kocham tą porę roku! Wręcz uwielbiam! Za kolory tętniące życiem i dodające

SMYKWKUCHNI
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 116

drożdży PRZYGOTOWANIE : Z drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagnia tamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę

Marcepanowa kuchnia
Langosz 230

Opis: Langos (langosz) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień . Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 200 g sera

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kreple (Pączki) 146

Tych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł 1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech

Chop w kuchni
nietłuste pączki z piekarnika 130

ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, który wyrośnie w 15 min. Do mąki dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy,jak również roztopione masło... wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut... jak ciasto wyrośnie, to zabieramy się do lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy...nakładamy dżem

chleba naszego
Rogaliki z jagodami i kruszonką 124

było, bo jednak Anglia daje popalić, jednak wracam z nowymi przepisami :) Na dziś rogaliki z jagodami, które w moim domu są zdecydowanie hitem, jeśli chodzi o drożdżowe wypieki! Zapraszam do wypróbowania :)) Składniki: >Ciasto *50 dag mąki *5 dag drożdży *10 dag masła *150 ml mleka *pól szk cukru *3 żółtka *1 całe jajko *cukier wanilinowy >Farsz

FITBUuK
bułki ziemniaczane 142

fajne bułki :) Jak już zobaczyłem, to postanowiłem spróbować i wyszły bardzo dobre bułeczki :) Potrzebujemy mąkę, ziemniaki, drożdże, cukier, sól, wodę... Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy... Robimy zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne bułki... Można ucztować w pachnącym chlebem domu :) Jak ogródek jest

chleba naszego
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 162

bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
MAŁPI CHLEBEK - drozdżowe, mocno cynamonowe ciasto 154

Gdybym wcześniej wiedziała, że istnieje… Bardzo szybkie, bardzo proste i mocno uzależniające ciasto. Dla fanów cynamonu. Z chrupiącą skorupką na zewnątrz i skarmelizowanym cynamonem wewnątrz. Nasze

OliveandThyme
Pieczone pierożki ze śliwkami bez użycia jajek 163

Dużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski

Kuchnia Pokoleń
Pączki z kremem budyniowym 189

Połączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu

Posadzone i zjedzone
chlebek na zsiadłym mleku 155

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki.  Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bomboloni – włoskie pączki z pieca 996

Nigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów

Wiszniówka
Staropolska drożdżówka na białkach 322

Są takie ciasta, do których używamy wyłącznie żółtek. Pozostałe białka sprawiają pewien kłopot, zostawić je czy wyrzucić? Ta drożdżówka to idealna propozycja na pozbycie się tego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Drożdżówki z serem i malinami 170

Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast – koniecznie z kruszonką i owocami :) Dziś w formie poręcznych drożdżówek, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową

Ciastkozercy
PITA Z GRILLA 161

przesiewamy przez sito do miseczki, drożdże rozrabiamy z solą oraz odrobiną wody i cukru, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy, wodę, zioła i oliwę, wyrabiamy ciasto dokładnie, formujemy kulkę i wkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając czystą i suchą ściereczką. Osobiście nastawiam piekarnik na 40 stopni i przy uchylonych drzwiczkach moje ciasto

Markowy smak
Bułeczki z marmoladą i rodzynkami 124

Oj, jak ten czas leci...kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..tym razem miało być drożdżowo i bogato nadziane...u mnie drożdżowo jest

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki 241

Składniki 4 szklanki mąki 3 dag drożdży + 2 łyżki cukru 3 żółtka 2 jaja 1 łyżka octu 1 kostka margaryny 2 łyżki smalcu/oleju śmietana 1/2 łyżeczki

czarrna od kuchni
Piernik na herbacie 191

Odstawić do ostudzenia. Przekroić ciasto i przełożyć np. konfiturą z aronii lub powidłami śliwkowymi . Wierzch polać czekoladą stopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną. Ozdobić ciasto według uznania.  ----- Podobne: Warstwowy miodownik Drożdżowy chleb marchwiowy Pierniczki świąteczne Przepis dodaję do konkursu firmy Amica z myślą o nowym piekarniku, który dałby radę moim wypiekom, które stają się coraz bardziej wymagające

Weekendy w domu i ogrodzie
ROLADA MAKOWA 162

Ta rolada makowa robi się niezwykle szybko, ponieważ ciasto zarabiamy sobie szybciutko na noc a rano wystarczy rozwałkować i gotowe. SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 30 g

harrisa
Bułki Tarantule 154

Bułki Tarantule Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Zawijana drozdzowka ze sliwkami i serem 157

Ta drożdżówka zaskoczy każdego. Połączenie śliwek i białego sera w jednej pysznej, puszystej, słodkiej drożdżowce jest tym wszystkim, co potrzebujemy w jesienne popołudnie do kawy. W

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chałka dyniowa… 147

Powinnam mieć jakiś oficjalny zakaz pieczenia drożdżówek, mówię Wam. O ile tortu, czy jakiegoś ucieranego ciasta umiem sobie odmówić (ok, … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Pulla - fińska chałka 133

Od wczoraj w mojej kuchni panuje istne szaleństwo, wspierane dzielnie przez najnowszego członka rodziny, pieska Cynamona. Powodem zaistniałego chaosu poza szczeniaczkowym towarzyszem są moje urodziny i

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb pszenny 111

opcjonalnie do posypania chleba   Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy łyżką do rzopuszczenia. Rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki i yrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce (mama zawsze stawia je na otwartych drzwiach piekarnika, który podgrzany jest

Lili w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 154

Po raz kolejny dołączam się do wspólnego wypiekania Ciasta na niedzielę na FB:) Tym razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc

Z miłości do słodkości
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 150

tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Precle najlepsze, na słodko, Cioci Ann 113

pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę

CookYourself
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 353

Makowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem

Pełny talerz
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 191

Dziesięć żółtek, pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

GRUBY WAŁEK
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 157

Zbudziłeś się pierwszy. Ubrałeś się bezszelestnie; niczym indiański tropiciel przekradłeś się przez pokoje.  Drzwi wejściowe otwarłeś i zamknąłeś z precyzją zegarmistrza i oto jesteś na

KUCHARNIA
Pizzerinki 145

Składniki na ciasto: (podzieliłam je na 4 średniej wielkości pizzerinki) -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej

KasiekGotuje
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 170

początku chciałam podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła. Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne.  Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka.  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki + trochę do podsypania 2 jajka

Moje pyszne gotowanie