ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:630/1038)

Norymberska babka z migdałami 123

Babka drożdżowa na wyjątkowe okazje, z tak zwanej wyższej półki. Waniliowa, z dodatkiem całych migdałów, rodzynek, marcepanu oraz z dużą ilością masła. Ciasta nie trzeba wyrabiać (będzie rzadkie), więc nie jest też zbyt pracochłonne, ale musi wyrastać tak samo długo jak typowa drożdżówka. Składniki trzeba natomiast dokładnie zmiksować lub wymieszać, a potem już tylko czekać. W smaku babka jest pyszna

Arabeska waniliowa
Krantz czekoladowy 137

podjąć zmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Ciasto z jagodami 182

sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu, tak bardzo, że jestem w stanie zjeść sama 1/3 blachy zaraz po upieczeniu. Nie wierzę(...)zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła + jagody (ok. 1,5 szklanki) Składniki na kruszonkę Jak zrobić ciasto

Ciastkozercy
BAGIETKI Z KAPARAMI NA ZAKWASIE DROŻDŻOWYM 139

ciepłe miejsce. na ciasto główne: - 700 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400ml wody - 15 g soli - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oleju rzepakowego - mąką do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 15 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50 minut w piekarniku

SMYKWKUCHNI
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 95

Przepis pochodzi z magazynu  „Kuchnia”  nr 11-2008r. Je st rewelacyjny, ja tylko dodaję dużo więcej cynamonu. Ciasto: 300 ml mleka, 4-5 g drożdży, 10 dag cukru, 75 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 12 dag masła Nadzienie: 10 dag stopionego masła, 4-5 dag cukru, 1-2 łyżki cynamonu (proponuję(...)zimnej wody Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia , aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem

noteskulinarnyfiga
Drożdżówki z dżemem 116

Drożdżówki czyli pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Można je dowolnie formować, zwijać, nadawać kształty. Można używać różnych smakołyków do ich nadziewania. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Drożdżówki przeważnie każdemu kojarzą się z domem rodzinnym, w którym mama lub babcia przygotowywała takie bułeczki. Najlepsze były jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka czy kakao. Ja dziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam(...)takie pyszne drożdżówki w wersji z dżemem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g mąki tortowej 0,5szkl. mleka 1 żółtko do ciasta + 1 do posmarowania bułek 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru zwykłego 70g stopionego masła 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z połowy cytryny

Waniliowe Improwizacje
Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) 133

mięciutkie bułeczki drożdżowe z krówką. Jeszcze przed świętami kupiłam krówki z zamiarem zrobienia likieru. Likieru nie zrobiłam i tak te krówki leżały w szafce aż do dziś A bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru – 4 łyżki mąki Ciasto: – 1 jajko(...)posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Aby przygotować kruszonkę należy miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Smacznego Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) Artykuł Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 62

drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia

moj przepis na
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 58

drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia

moj przepis na
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 112

drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia

moj przepis na
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 201

drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia

moj przepis na
Dyniowa ciabatta z pestkami dyni – drożdżowe pieczywo 66

Jesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina – pomysł na pyszną kolację Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli

Tajemnice Smaku
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną. 119

mąki ziemniaczanej. Piekłyśmy je z dziewczynami z Domowej piekarni.  Przepis z którego korzystałam, znajdziecie na blogu  Dieta Moja Pasja .  Mój przepis minimalnie się różni, ale ciasto wyszło super. Dobrze się z nim pracuje,  nie trzeba podsypywać mąką. Bułeczki są miękkie, nawet na drugi dzień.  Naprawdę polecam. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: 250 ml. ciepłej wody(...)wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki.  Wymieszać i odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować.   Do miski wsypać obie mąki i sól. Wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i oliwę.  Wyrobić na gładkie ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części.  Uformować

Agusiowe smakołyki
Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą 276

drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).  Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy  na kamień

Moniki Smakołyki