Babka migdałowa 248Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo
Słodkie Przyjemności
Baba drożdżowa z ziemniakami. 234odstawić na kilka minut ,aż drożdże zaczną pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wsypać mąki, cukier waniliowy , dodać do niej zaczyn drożdżowy i żółtka i wyrabiać ciasto ok 2-3 min ( użyłam haków miksera ) Dolać chłodne masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, i zacznie odchodzić od ścianek miski. Bakalie odcisnąć z wody , osuszyć
Malinowa Kawiarenka
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 231suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła
Dzieje kuchennej Wiewióry
Paluszki chlebowe - grissini 239misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu
Kulinarne Inspiracje
STRUCLA SEROWA 408wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową
Swojskie jedzonko
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 290ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy do mąki mieszankę drożdżową oraz mleczną. Zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut
Życie zamknięte w smaku
Zakwas - zróbmy go razem 311Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie
apetytnapieczenie
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 277zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)). 'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami' Składniki: * ciasto: - 2 szklanki mąki - 30g świeżych drożdży - 2 jajka - 0,5 szklanki mleka - 3 łyżki oleju - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru * farsz: - 1 kg pieczarek - 100g
CookYourself
Paluszki drożdżowe z kminkiem. 144mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn podrósł. Mąkę siekamy z masłem i jajkami, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na gładkie ciasto . Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy z niego ruloniki o średnicy ok. 1cm i długość
Symfonia smakowa
Winogrono z pieczarkami 245Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem Ciasto 1 szklanka mleka 2 jajka 25g drożdży 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki 1.5 łyżeczki soli W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy
w mojej kuchni
Zakręcone brioszki czyli Niedzielne Śniadanie odc.38 183Pojawiły się dni parę temu na blogu Anny. Zafascynowały mnie swoim kształtem i wiedziałam, że upiekę je na dzisiejsze śniadanie. Lekkie, puszyste drożdżowe bułeczki z intrygującymi zakrętasami. Ciasto świetnie współpracuje i jest łatwe w obsłudze. Zróbcie koniecznie! Zakręcone brioszki ciasto:325 g mąki tortowej + 1 łyżka50 g cukru + 1 łyżka15 g świeżych drożdży150 ml mleka75 g miękkiego
Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe racuchy z jabłkami 409cukrem i wlewamy połowę letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę. 3. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy
Kuchnia domowa Ani
Chalka waniliowa 164Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie lubi tez przeciagow i ponoc nawet klotni w domu.Chalka challah pochodzi z kuchni zydowskiej.Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do swiatyni w czasie swiat .A dwie chalki sa tradycyjnie podawane w szabas podczas kazdego posilku.Challah
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z żurawiną. Idealny 356czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo, i bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrze