ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:624/1038)

Domowe burgery drobiowe. 94

żeby masło się rozpuściło. Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części  uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Bułki do hamburgerów. 111

masło się rozpuściło.  Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem.  Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części.  Z każdej części uformować bułkę

Agusiowe smakołyki
Dwukolorowa chałka 99

jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę

Lena Gotuje
Chałka drożdżowa 126

drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia; 3. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ręcznie lub w robocie); 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Prosty przepis na
Drożdżówka ze śliwkami 92

cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Bajaderki 90

znaczenia - skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia  duża garść orzechów włoskich duża

Kardamonovy
Focaccia z oliwkami i różowym pieprzem 122

sól morska w kryształkach Drożdże dokładnie wymieszaj w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z solą. Wlej do niej zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez około 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto przełóż do natłuszczonej odrobiną oliwy blaszki

Delicious Place
Bułki jogurtowe 172

temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem

ladykitchen
Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami 107

Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku! Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania:  do 1h Wyrastanie:  2 h Czas pieczenia:  20 minut Ilość bułeczek:  około 15 Składniki na bułeczki: • 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki • jedna saszetka suszonych

AniaGotuje.pl
Chleb z kaszy gryczanej 141

dnia (niedziela) aby później już go nie ruszać i nim nie stukać.     Ciasto przez ten czas powinno ruszyć i powinien powstać lekki brzuszek. Niestety, to ciasto nie wyrasta tak jak drożdżowe ale zapewniam da radę.  W niedzielę wieczorem nastawić piekarnik u nas 190-stopni góra/dół i w momencie nagrzania piekarnika odliczyć dopiero czas pieczenia

W garach u Gosi
Domowe bułki do hamburgerów 118

szklanki Etap I - Rozczyn drożdżowy Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz cukrem. Etap II - łączenie składników rozpuść masło w rondlu. Do misy dodaj mąkę, rozpuszczone masło, rozczyn drożdżowy, wodę, sól, Etap III - ciasto Zagnieć ciasto albo zleć tą pracę swojemu robotowi kuchennemu. Uformuj kulkę i odstaw na 45 minut. Etap IV -  czekanie Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek

Wylizany Rondel
Chleb mleczny na zakwasie 119

słodkiej Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy

Bajeczna Kuchnia
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 158

Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Jest  to wytrawny wypiek   z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki ( piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania