ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:616/1072)

Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 192

Miałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił „może chociaż byś kompocik zrobiła”

greenscarf
Włoska babka 202

masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić

Różne smaki w kuchni
Minipizze rozmaitości 179

drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. przygotowujemy sos z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, konsystencję regulujemy wodą. formujemy 4 placki, smarujemy je sosem i układamy składniki (pełna dowolność), u mnie wyglądają następująco

Gocha gotuje!
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 207

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły

Di gotuje
Pyszne jagodzianki 167

Sezon na jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać jagody. Wart wykorzystać ostatnie w tym roku jagody zrobić pyszne jagodzianki

Kulinarne pyszności Molki
Donaty (oponki) rumowe z lukrem 220

Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często  piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne

Wanilia i Kardamon
Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem… 350

Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę

brunetkawkuchni
Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami 199

przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :) Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami  Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym

FitKot
Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji 218

Strucla wyszła naprawdę smaczna, chociaż z odstającą skórką ;) Składniki na keksówkę Zaczyn: 20 gr drożdży świeżych 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto : 300 gr mąki

Gotowanie...to proste !
Odrywany placek dyniowy z powidłami 231

Odrywany albo bardzo przytulony placek z powidłami śliwkowymi. Dynia króluje w mojej kuchni jesienią od zawsze i czy to piżmowa czy to hokkaido, makaronowa czy może

Moje Małe Czarowanie
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 243

rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka.  Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 239

Ostatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto

Wrzosowa Polana
Świąteczny makowiec 249

Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam

Posadzone i zjedzone
Orzechowiec 237

Dzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało

Posadzone i zjedzone
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 241

Lato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania