chyba moje ukochane smakołyki. Owoce lubię łączyć z ciastem ucieranym, to potrafię przygotować chyba na 100 różnych sposobów i zawsze się udaje. Lubię też połączenie drożdżowego z owocami. Dzisiaj przepis na proste ciasto jogurtowe z dużą porcja gruszek! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI: - 4 jajka rozmiar L - 130 g mąki orkiszowej jasnej
SMYKWKUCHNIpyszne rogaliki, jednak śmiało mogę powiedzieć, że te są najlepsze!! Nawet mama wzięła ode mnie przepis, więc o czymś to świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było odpowiednio gęste(...)kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościpączki? Bo tak naprawdę tego nie wiem Podobno ciasto na pączki powinno być luźne i klejące i powinno ciężko się z nim pracować – to takie nie było. Całkiem szybko przestało lepić się do rąk, a ja, aby finalnie było jeszcze lepsze, wyrabiałam je dalej, bo wiem, że drożdżowe im lepiej wyrobione, tym smaczniejsze. I faktycznie smakowały nam bardzo(...)około 10 minut (aż drożdże nieco podrosną). Następnie do miski wsypujemy pozostały cukier, resztę mleka, żółtka oraz rozpuszczone masło i spirytus. Początkowo mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja preferuję ręczne wyrabianie, ale można skorzystać ze sprzętu z odpowiednim hakiem. Całość powinna zająć około kilkunastu minut, pomimo tego nawet, że ciasto dosyć szybko przestanie lepić się do rąk
Smaki Na Talerzuuwielbiam zapach i smak drożdżowego w domu! A chałka chodziła za mną już chyba z pół roku ;-). No to się doczekała i dziś postanowiłam zrobić, bardzo puszystą chałkę z sezamem. Jestem nią zachwycona! Wyszła taka, jak sobie wymyśliłam, zależało mi aby smakowała tak, jak kiedyś. W dzieciństwie wszytko smakowało inaczej, też macie takie wrażenie? W szczególności pieczywo i wypieki(...)mikrofali lub w rondelku na kuchni, powinno być lekko ciepłe, nie może być gorące, bo by zaparzyło mąkę! - do miski z mąką, podwojonym rozczynem, dodajemy żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy składniki połączą się, a ciasto zacznie być elastyczne dodajemy stopione masło i dalej zagniatamy energicznie ciasto. - Pamiętaj, jeśli chcesz aby Twoje ciasto było puszyste wyrabiaj długo ciasto, długo
SMYKWKUCHNIskład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża
Kardamonovypieczenia. Tym razem zainspirowałam się ciastem „Malinowa chmurka”… ZOBACZ PRZEPIS PRALINKI CZEKOLADKI TRUFLE czekoladowo – orzechowe z whisky Czy przygotowanie pysznych pralinek lub trufli jest czasochłonne i trudne? Pewnie, że nie! Wystarczy kilka odpowiednio dobranych składników i… ZOBACZ PRZEPIS FIT CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA – zdrowa wersja (wegańskie) Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach(...)chwil Jaka klasa energetyczna lodówki gastronomicznej? Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! Jak wybrać najlepszą maszynę do robienia naleśników? PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) Idealny dla zabieganych w stolicy – czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego
Via Gustominut. Do dzierży przesiej przez sito mąkę pszenną (300 g minus 1 łyżka wykorzystania do zaczynu). Dodaj sól, owsiankę wystudzoną do temperatury pokojowej, płynne masło oraz aktywny drożdżowy zaczyn. Zagnieć jednolite elastyczne ciasto – możesz wyrabiać je na blacie kuchenny oprószonym mąką. Ciasto przełóż z powrotem do dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym
ProstePesto.plmleku. Dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawiamy aż zaczną pracować. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, Przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje ( u mnie 14) Formujemy pączka, układamy
Kolorowa kuchnia Elkiskład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść
Kardamonovyżeby masło się rozpuściło. Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę
Agusiowe smakołykimasło się rozpuściło. Następnie dodać drożdże i cukier. Ponownie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy z masłem. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę
Agusiowe smakołykijednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę
Lena Gotujedrożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw rozczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia; 3. Mąkę wsyp do miski, dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i wystudzone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste ( ręcznie lub w robocie); 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Prosty przepis na