ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:611/1038)

Kluski na parze z sosem truskawkowym 217

minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi

Smaki Na Talerzu
SPRAWDZONE PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE 138

BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO

SMYKWKUCHNI
Ślimaczki z szynką. 176

Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki

Rozpustne gotowanie
Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej 540

Za kilka dni tłusty czwartek szukałam idealnego przepisu. Znalazłam bardzo dużo ciekawych wartych wypróbowania receptur na pączki. Wybór był trudny zdecydowałam się zrobić pączki Pani Hanny

Kulinarne pyszności Molki
Pączki domowe 120

Pączki domowe to tani i łatwy do przygotowania deser. Dobre pączki po usmażeniu powinny być lekkie, puszyste, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu, jeśli oczywiście

Kuchcik gotuje
Kluski na parze ze śliwkami 145

około 15-20 minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku

Smaki Na Talerzu
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 127

Miałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił „może chociaż byś kompocik zrobiła”

greenscarf
Włoska babka 136

masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić

Różne smaki w kuchni
Minipizze rozmaitości 116

drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. przygotowujemy sos z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, konsystencję regulujemy wodą. formujemy 4 placki, smarujemy je sosem i układamy składniki (pełna dowolność), u mnie wyglądają następująco

Gocha gotuje!
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 143

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły

Di gotuje
Pyszne jagodzianki 106

Sezon na jagody powoli dobiega końca. Jak się dobrze rozejrzymy na targu możemy jeszcze dostać jagody. Wart wykorzystać ostatnie w tym roku jagody zrobić pyszne jagodzianki

Kulinarne pyszności Molki
Donaty (oponki) rumowe z lukrem 163

Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często  piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne

Wanilia i Kardamon
Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem… 251

Po baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę

brunetkawkuchni
szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli 246

smakuje bombowo! składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1/2 łyżeczki soli zaczyn drożdżowy farsz: 250 g kapusty kiszonej cebula 150 g wędzonego boczku ew. nieco oliwy przyprawy: po kilka kuleczek ziela angielskiego(...)czarnuszka Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę

6niebo
Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami 145

przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem jasnej mąki, by ładniej rosło :) Drożdżowy zawijaniec z karobem i orzechami  Ciasto: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym

FitKot