Jeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo przynajmniej mięciutka babka na oleju. No niestety, na babki trochę poczekamy, a teraz czas na zdrowe smakołyki. Znalazłam na instagramie fajny przepis na dyniowe batoniki z suszonymi owocami. Przepis podała @food.lara.by( po szwedzku
dolcevitainmykitchenśrodek jest puszysty, a wierzch tworzy chrupiąca skorupka. Szpinak, który jest jednym z głównych składników powoduje, że babeczki są wiosenne, a nawet bardzo radosne. Są to muffiny drożdżowe a'la pizza. Ciasto nie sprawia żadnej trudności w przygotowaniu. Bez problemu formuje się, mimo tego, że jest lepkie. Wystarczy za każdym razem zwilżyć dłonie przy nabieraniu ciasta. Jest to idealny posiłek
Kuchnia PaulettesW karnawale często robię pączki które przygotuję na Tłusty czwartek ponieważ jest to jeden z lepszych przepisów z jakich do tej pory korzystałam. Najlepszy domowy pączek
Kulinarne pyszności Molkiwypieków ze śliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami . Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami . Długo nie czekając upiekłam drożdżowe …Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi owocami na „ codojedzenia „. Ciasto pleśniak Składniki
codojedzeniaDomowe jagodzianki to hit każdego lata. Ostatnio testuję bardzo różne przepisy, każdy mogę polecić. Przepis dostałam od znajomej Agnieszki B, które trochę zmodyfikowałam :) Jagodzianki wyszły pyszne
Kulinarne pyszności Molkiminut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi
Smaki Na TalerzuBEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki
Rozpustne gotowanieZa kilka dni tłusty czwartek szukałam idealnego przepisu. Znalazłam bardzo dużo ciekawych wartych wypróbowania receptur na pączki. Wybór był trudny zdecydowałam się zrobić pączki Pani Hanny
Kulinarne pyszności MolkiPączki domowe to tani i łatwy do przygotowania deser. Dobre pączki po usmażeniu powinny być lekkie, puszyste, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu, jeśli oczywiście
Kuchcik gotujeokoło 15-20 minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku
Smaki Na TalerzuMiałam mieć dziś wolne, tj. zająć się swoimi sprawami, taaa. Misiek wyciął połowę rabarbaru w ogrodzie i niewinne rzucił „może chociaż byś kompocik zrobiła”
greenscarfmasła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić
Różne smaki w kuchnidrożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól i cukier. do miski wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy do tego drożdżowy płyn i zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. przygotowujemy sos z koncentratu, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw, konsystencję regulujemy wodą. formujemy 4 placki, smarujemy je sosem i układamy składniki (pełna dowolność), u mnie wyglądają następująco
Gocha gotuje!Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły
Di gotuje