wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy
Szybko Tanio Smaczniegościom z pewnością im zasmakuje, a co najważniejsze najedzą się :) ponieważ sałatka jest dość syta zważywszy na ziemniaki. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g surowego chudego boczku 3 średnie ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek cebuli majonez musztarda sarepska sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupkach, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę(...)Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju porządnie smażymy, nie bojąc się ,że zrobią się nam skwarki. Studzimy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, cebulę kroimy również w kostkę i dodajemy do reszty. Szczypiorek oraz koper siekamy. Wszystkie składniki przyprawiamy pieprzem i solą jeżeli jest taka potrzeba ponieważ boczek może być już
W Moim Magicznym DomuSKŁADNIKI: 1/3 fenkułu 3 jajka na twardo 3 ogórki konserwowe 1 papryka 10 dag sera żółtego 1 0 dag ulubionej wędliny Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy(...)delikatesowej 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Fenkuł myję i drobno siekam. Jajka na twardo obieram i kroję w kostkę. Paprykę myję, wyrajam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe również kroję w kostkę. Ser żółty oraz wędlinę kroję w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dodaję musztardę i majonez oraz przyprawy. Mieszam ze sobą. Przed podaniem wkładam
Gotowanie Patkiłyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżej bazylii (20-25 sporych liści) ½ średniego bakłażana 150-200g ½ średniej cukinii 150-200g 1 średni wężowy ogórek lub 2 średnie ogórki gruntowe 1 czubata łyżeczka mieszanki ziół włoskich (rozmaryn, bazylia, oregano, estragon, tymianek, cząber) 1 ser halloumi (200-250g) oliwa do grillowania sól pieprz WINEGRET 1 mały ząbek
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: 🍕🍕🍕 2 bagietki ok 30 cm Mix sałat Farsz 🍕🍕🍕🍕 1 puszka tuńczyka stek w oleju 2 mini papryki lub 1 duża 3 ogórki konserwowe 10 dag sera np. Gouda Sól i pieprz do smaku 2 łyżki(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy PRZYGOTOWANIE: 👉Tuńczyka odcedzam,dodaję do miski. Paprykę myję i kroję w kostkę. 👉Ser żółty kroję w kostkę. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. 👉Wszystkie składniki łącze ze sobą. Dokładnie mieszam. Dodaję jogurt, majonez i musztardę. 👉Bagietkę przekrajam wzdłuż, nakładam farsz. 👉Piekę na rumiano
Gotowanie PatkiZapraszam pięknie na pyszny chłodnik buraczkowy. Przygotowałam go z wykorzystaniem produktów Krakus. Polecam Składniki: pęczek botwinki łyżka octu szczypta cukru 1 średnia cukinia 4 ogórki gruntowe 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kwaśnej 12% 1 łyżka pokrojonego koperku 5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 1 duża łyżka ćwikły z chrzanem Krakus sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę czyścimy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy botwinkę do garnka, dodajemy ocet, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a następnie obieramy je ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, koperek i mieszamy. Następnie
słodkie i nie tylko historie kulinarneJabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja(...)Lato? Udało mi się już zjeść Bakłażana , Borówki , Czarny bez , Czereśnie , Fasolkę szparagową , Figi , Kapustę pekińską , Karczochy , Maliny , Melony , Ogórka, Paprykę , Pomidory , Porzeczki , Śliwki i Wiśnie . Na mojej sezonowej letniej liście jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Misja Lato – jak jeść bardziej
Ugotowane pozamiataneogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Jogurt naturalny, śmietanę i koncentrat barszczu wymieszać. Warzywa umyć. Rzodkiewki razem z ogórkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
Smakołyki AsiMłoda kapusta kiszona. Kiszona kapusta jest pyszna, krucha, delikatna w smaku, najlepsza z moich kiszonek! Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną. Kiszenie młodej kapusty to bardzo prosta rzecz. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy(...)słoik z wodą, kapusta musi być przykryta sokiem, gdyż inaczej spleśnieje podczas kiszenia. Jeżeli soku jest za mało możemy uzupełnić go dolewając trochę zimnej, przegotowanej wody lub jsokiem z ogórków małosolnych . Pojemnik z kapustą odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazowujemy kapustę, czyli wyparzonym trzonkiem drewnianej łyżki nakłuwamy kapustę do samego dna, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórka ok. 20 mniejszych truskawek 1/3 kostki fety sos balsamiczny do podania Sałatę porwać w palcach lub grubo pokroić. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Fetę pokroić w kostkę. Na talerzach rozłożyć sałatę, ogórki, truskawki i fetę. Polać sosem balsamicznym
Czerwień i błękitWielu ludzi na świecie dziwi się nam, że lubimy takie "zepsute" ogórki. A ja nie wyobrażam sobie życia i swojego menu bez kiszonej kapusty i tych ogórków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!. 2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy) 1 duży pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 świeże ogórki zielone pęczek koperku i natki pietruszki(...)ugotowane na twardo jajka pęczek szczypiorku 1 szkl.jogurtu naturalnego ****************************** Botwinkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.W rondelku rozpuszczamy masło , wrzucamy botwinkę , podlewamy dosłownie odrobiną wody i dusimy chwilkę,wystudzić. Ogórki obrać , pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,połączyć z posiekaną zieleniną i uduszoną botwinką .Kwas chlebowy ubić mikserem z jogurtem naturalnym,doprawić do smaku i schłodzić.Polaczyć wszystko razem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię poświęcić i przygotować takie danie od czasu do czasu! Składniki - ok. 60 dag polędwicy wołowej, 25 - 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek 3 - 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek papryki konserwowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka wody, liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 kostka bulionu(...)wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów. Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy
Z Kuchni Do Kuchni• 1 por, biała część • pęczek koperku • 3-4 łyżki majonezu • sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać ogórki również pokrojone w kostkę oraz posiekany por i koperek, wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI: • 1,5 torebki ugotowanego ryżu • 10 dkg żółtego sera • 10 dkg szynki • 1 papryka • 1/2 pora • 2 ogórki małosolne lub konserwowe • mała(...)puszka kukurydzy • łyżka majonezu • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego • sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy ugotowany i ostudzony ryż, dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę ser, ogórki, szynkę, paprykę, posiekany por, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
KUCHNIA POLSKA