ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:605/1038)

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 208

Choroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne

Kulinarne pyszności Molki
Rabarbarowe ciasto ucierane w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.155 148

widać już efekty :) A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i w kratkę na dokładkę :) ja za tego typu ciastami nie przepadam, zdecydowanie wole drożdżowe, ale Małżon miłuje je z całego serca więc piekę je z przyjemnością :) Rabarbarowe ciasto ucierane w kratkę 250 g mąki pszennej 140 g masła 120 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 218

ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki) lub dwutlenek węgla (wytwarzany

W kuchni Katie
Wytrawna tarta z porami 98

tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą…  Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory(...)mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej

Roślinna - blog wegański
Precle bez parzenia 117

Naczynie musi być wysokie bo drożdże potrafią rosnąc i uciekać Do maszyny do wyrabiania chleba lub innego pomocnika Wsypujemy resztę mąki , sól i zaczyn drożdżowy , roztopione ale nie gorące masło . Wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga

Ogrodnik w podróży
NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY POWSTANIA ZAKALCA 113

jajek z cukrem może trwać dowolną ilość czasu, jeśli dodamy mąkę to już tylko do połączenia składników, np. szpatułką czy kuchenną rózgą/trzepaczką. Długie mieszanie/wyrabianie/miksowanie ciasta służy jedynie wypiekom drożdżowym. Miksujemy też długo sztywne białka na bezę dodając do nich po łyżce drobnego cukru do momentu aż cukier się rozpuści. Konsystencja składników. Suche składniki, jak np. mąkę z proszkiem

Zasmakuj Kuchni
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 150

rolady ze sobą na przemian tworząc warkocz. Końce warkocza zlepiamy ze sobą i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Instrukcję ze zdjęciami znajdziecie w przepisie na  wieniec drożdżowy z makiem . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut

Rozpustne gotowanie
Wielkanocna babka 85

Babka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsze bułki na drożdżach 91

ciasto jest nieco rzadsze ale kiedy drożdże zaczną pracować woda ubywa. W rezultacie ciasto chlebowe po wyrośnięciu łatwo się „składa w kopertę”. Składanie ma na celu odpowietrzenie ciasta, które po odpoczynku znowu rośnie. Ta czynność poprawia strukturę chleba. Pęcherzyki powietrza tworzą tak zwany chleb z dziurami . Jest to bardziej widoczne w przypadku chleba na zakwasie jak również chleba(...)drożdży 850 – 900 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki. Załóż hak i lekko przemieszaj. Wlej drożdżowy rozczyn i zagnieć ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Ciasto chlebowe można zagnieść ręcznie. Ja jednak używam mojego kitchenaid, oszczędzam czas i ręce. Zagniataj ciasto w mikserze przez

codojedzenia
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 135

Trochę z okazji wczorajszych Walentynek, trochę z powodu niedoborów w szafkach i lodówce. Mięciutkie, pysznie cynamonowe... boskie! Zapraszam na fotorelacje i po przepis.  Wszystko poniżej :) Drożdżowe serca z cynamonem ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży jajko 260 ml ciepłego mleka 50 g cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie: 50 g roztopionego masła(...)Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały "baranie rogi". Struclę kroimy na paski. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na pół godziny. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy ok 10 minut. Drożdżowe  serca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 146

Takiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie 76

makiem i orzechami, oblane obficie lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWO – FRANCUSKIE 250 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 20 g świeżych drożdży babuni 1 jajko z chowu ściółkowego 500 g mąki pszennej 3 łyżki zwykłego cukru mała szczypta soli morskiej 220 g miękkiego masła (30 g do ciasta + 190 g do posmarowania) NADZIENIE Z BIAŁYM MAKIEM(...)zaczynu drożdżowego: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, rozpuść w nim 3 łyżki cukru, dodaj pokruszone w palcach świeże drożdże i czubatą łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut dla uaktywnienia drożdży. Pozostałą część mąki przesiej przez sito i wymieszaj z solą. Stopniowo dodawaj do mąki aktywny drożdżowy zaczyn, jajko i 30 g miękkiego masła. Ciasto wyrób szybko

ProstePesto.pl
Mini babeczki do święconki 176

się powinny: jajka, wędliny, chleb, sól i pieprz, chrzan, baranek ( cukrowy, z ciasta...lub czekoladowy ), a także wielkanocne ciasta. Najczęściej słodkim elementem koszyczka jest kawałek baby drożdżowej. Można też włożyć małe babeczki z ciasta ucieranego lub piaskowego. udekorowane, będą jednocześnie elementem upiększającym nasz koszyczek. Mam dla Was przepis na ekspresowe mini babeczki do koszyczka. Zdążycie jeszcze zrobić. Babeczki przygotowałam

kolorowotorcikowo
Razowe paszteciki z pieczarkami 136

mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, fruktozę i mieszamy(...)mąki odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (uważajcie, żeby wam nie wyciekł z  miski) do dużej miski wsypujemy mąkę, jajka, oliwę, sól, drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto (łyżką, mikserem lub ręcznie) jeśli ciasto będzie się za mało kleić dodajmy po łyżeczce letniego mleka aż nabierze odpowiedniej konsystencji wyrobione ciasto osypujemy mąką i dostawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami 91

bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto z piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze. Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami Ciasto: 1 jabłko 370 g mąki 7 g suchych drożdży 200 ml mleka 1 jajko Nadzienie: 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru ( można pominąć

Smaczny zeszyt