ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:608/1038)

Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 194

wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, słodzik, sól i jajka. Na koniec dodajemy nasz drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu). Po tym czasie stopniowo dodajemy bardzo miękkie ciasto, cały czas wyrabiając / miksując, aż do uzyskania gładkiego, lekko odchodzącego od dłoni, ciasta

Spektrum Smaku
Wiekanocne zajączki 167

 Na zajączki wielkanocne , natknęłam się przypadkiem na innej stronie. Sa tak słodkie , że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem I pomysłem. Sa przepyszne, puszyste I

Smaki Edyty
Ciasto sypane ze śliwkami 32

szarlotce sypanej większość pewnie słyszała...także ten, chciałem zrobić coś troszkę innego. Miałem ogromną ochotę na ciasto ze śliwkami, niekoniecznie drożdżowe. A, że to zawsze się udaje, nie jest skomplikowane i ofkors smakuje, więc z lekka poszedłem na łatwiznę. Oto przed państwem Śliwotka w pełnej krasie. Polecam, Arkadiusz Gie           Składniki(...)wysypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i układamy 1/2 część śliwek. Na śliwki wysypujemy kolejną część suchych składników, na to pozostałe śliwki i kolejną część suchych. Na wierzch ciasta ścieramy, na dużych oczkach, masło. Całość pieczemy 60 minut w temperaturze

R'n'G Kitchen
Kapuśniaczki w cieście francuskim 126

Kapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze

kulinarne odsłony pati
Strucla makowa 140

Składniki: 500 g mąki 20 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 2/3 szklanki mleka 100 g masła szczypta

magiczna kuchnia Kasi
Paluchy drożdżowe z grzybami 71

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby(...)wlewamy 350 ml ciepłej wody, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę typ 500, mąkę pełnoziarnistą i sól. Wszystko wyrabiamy, dodajemy oliwę z oliwek i ponownie wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie delikatnie wyrzucamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część dłońmi

Tajemnice Smaku
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 75

Thermomix przepisy. Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką Składniki: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody

Themo przepisy
Pizza 169

palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście(...)czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością

Przepysznik - BLW i nie tylko
Najlepsze pierogi ruskie 167

ciasto jest gładkie dzielimy je na porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto porcjami cienko wałkujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka o średnicy ok. 7 cm. Na każde kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Odkładamy i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały(...)kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi       Wydrukuj przepis The post Najlepsze pierogi ruskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 203

ciasto jest gładkie dzielimy je na porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto porcjami cienko wałkujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka o średnicy ok. 7 cm. Na każde kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Odkładamy i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały(...)kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi       Wydrukuj przepis The post Najlepsze pierogi ruskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 178

majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia, regionu na Pomorzu Gdańskim).  Kociewiacy to społeczność, która bardzo pielęgnuje swoje dziedzictwo kulturowe, kulinarne i obyczaje. Członkinie prężnie działających Kół Gospodyń Wiejski z Kociewia biorą udział(...)rozpuści się dodać ekstrakt z wanilii, sól i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek wlać przestudzone mleko z masłem, zaczyn drożdżowy i  rozbite jajka.  Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto nakładać małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio

Codziennik Kuchenny
Drożdżówki z owocami i kruszonką 154

Zrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A

Kulinarne przygody Gatity
Chałka. 165

     Dziś upiekłam chałkę z mojego ulubionego przepisu. Chrupiąca skórka obsypana maślaną kruszonką. skrywająca mięciutkie, pulchniutkie, smakowite wnętrze. Jest pyszna, w sam raz na

Rozpustne gotowanie
Wieniec drożdżowy z makiem. 238

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero(...)przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej

Rozpustne gotowanie