Zepsuty piekarnik..a słodkości się chce...innego wyjścia nie było...trza było wyciągnąć automat do chleba i w nim upiec ciasto..Już kiedyś oprócz drożdżowych wypieków był piernik ..a dziś była zebra..przepis również z bloga Co na obiad. ..u mnie krojona od razu na ciepło...po powrocie z pracy nie wiem czy zdążyłabym zrobić foto(...)jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op cukru waniliowego 2 łyżki kakao Jajka z cukrem zmiksować na „biało”, dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy wsypać kakao i wymieszać.Do formy z automatu do chleba wlewać na zmianę trochę jasnego trochę ciemnego ciasta. Piec na programie do pieczenia
Moje domowe kucharzeniedyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 - 4 plastry
Kulinarne przygody Gatitydyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Tarta z dynią i szpinakiem Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatitybędzie wszystko wiadomo mam nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej
Dzieje kuchennej Wiewiórydyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitywaniliowy. Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta. Ciasto wyrabiać przez około 20 – 30 minut. Przełożyć je do formy (30 cm średnicy, ja użyłam 26 cm formy i była trochę za mała) wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ciasto piec przez 50 – 60 minut w temperaturze(...)stopni (do suchego patyczka). Całość udekorować lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladę. Rada: Z tej ilości ciasta spokojnie można zrobić 2 mniejsze babki. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn drożdżowy i odstawić do wyrośnięcia 2. Namoczyć rodzynki i rozpuścić masło 3. Utrzeć jajka z cukrem 4. Do mąki dodać rozczyn, utarte jajka i mleko 5. Rodzynki odsączyć od alkoholu
KuchniaWeDwoje.plWarzywne pierożki drożdżowe z kawałkami kurczaka. Doskonała alternatywa dla lubiących pizzę, choć nie do końca w "okrągłej" postaci. Składniki: Na 6 sztuk : Ciasto: 600g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3 dkg drożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce(...)smarowania krążków 3 kulki mozzarelli 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania: 1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz
Kuchnia w czekoladzieDodatkowo: 4 jabłka Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Racuchy drożdżowe z jabłkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek (*). Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć(...)maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z jabłkami - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły
Di gotujeciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem
Miód i pieprztych tradycyjnych. U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny. PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto na pierogi 300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej) 15 g świeżych drożdży 3 łyżki płynnego oleju kokosowego Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli Ciepła woda Farsz(...)pieprz Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki, zostawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć Mąki wymieszać, dodać olej kokosowy, zaczyn drożdżowy i sól Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej wody, aż do uzyskani elastycznego ciasta Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem Po tym czasie rozwałkować ciasto cienko i wykrawać
HealthyCreationsZnacie już moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie zdziwi Was mój dzisiejszy wpis ;) Pyszne, puszyste, malutkie bułeczki drożdżowe połączone lepkim, słodkim, cynamonowym karmelem, istne cudo! Aromatyczne, słodkie, pachnące, grzechu warte :) Idealne na poświąteczne, leniwe śniadanie. Polecam! Składniki na monkey bread: na dużą formę do babki z kominem 1 opakowanie drożdży instant 7g (lub 20 g świeżych drożdży(...)drożdży, części mleka i 1 łyżeczki cukru. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant (rozczyn), mleko wymieszane z jajkiem i żółtkiem, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy letnie masło i dalej zagniatamy (kolejne 5 minut). Wyrobione ciasto oprószamy mąką, a miskę przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. DODATKOWO
Rozpustne gotowaniewarstwę jasną: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce. Przygotowujemy warstwę pomidorową: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy(...)Mąkę, pomidorową-koncentrat z przyprawami WINIARY , bazylię, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkiego dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę mleka. Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe i ciemne miejsce. Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość
Kuchnia w oparachsmaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą według sprawdzonego przepisu. Smakują wybornie i o wiele, wiele lepiej niż z cukierni. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 kg mąki do wypieków drożdżowych typ 650 500 g masła 10 dag drożdży 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka Olejek waniliowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ½ litra mleka + ½ szklanki ½ szklanki cukru + 6 łyżek cukru do budyniu(...)rozpuścić delikatnie podgrzewając (może być tylko ciepłe). Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane drożdże, masło, ubite jajka, kilka kropli olejku waniliowego i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na jedną część wyłożyć budyń a na drugą
Przepisy BabciRacuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - klik . Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - składniki: (ponad 20 sztuk) 250g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) 1 szczypta soli 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: około 8-10 śliwek Ponadto: olej do smażenia cukier puder/ miód do podania Racuchy drożdżowe(...)ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*). Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron
Di gotujeszkoły. Jak zrobić takie bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. S ubskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI : Ciasto: mąka ( 650 g ) jajka (2 szt.) mleko (250 ml) masło (75 g) cukier (5 łyżek ) cukier waniliowy (1 op. = 8 g) drożdże instant(...)stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy
Rita creative