ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:607/1072)

Bagietki Tartine 63

uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto wyrabiałem przy pomocy miksera ręcznego z jednym hakiem (wydaje mi się, że jeden hak lepiej radzi sobie niż dwa, nie rozrywa tak ciasta :) Wyrabiam nim ciasto około dwie minuty, robię kilka minut przerwy, potem znowu trochę wyrabiam itd… Na końcu dodać 12 g soli i znowu chwilę wyrobić. Ciasto zostawić w misce do fermentacji(...)około 2,5 godziny w temperaturze pokojowej (w tym czasie ciasto powinno powiększyć swoją objętość o około 50-100%). Podczas fermentacji wstępnej ciasto złożyć  2 razy, co około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 6 porcji, po 198-200 g ciasta każda. Uformować wstępnie w kule i zostawić na jakieś 15 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakręcone ciasto z kremem, dżemem i marcepanem 167

każdą rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż marcepan, który możesz uformować w cienkie plasterki lub po prostu w pasek o długości rulonu. Zawiń w rulon. To nie jest przyjemne ciasto do zawijania tak jak drożdżowe, ale spokojnie sobie poradzisz za pomocą dużego noża. Rulon z ciasta pokrój na plasterki, w zależności od tego ja wysokie chcesz mieć ciasto, ale nie szersze niż

greenscarf
chrupiące maślane domowe bagietki 146

ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą  z nich formujemy w rękach (wysmarowanych masłem) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem

Miód i pieprz
Drożdżówka jak u babci 214

wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej z pieca gorącą drożdżowe ..Po prostu wspomnienia szczęścia i beztroski . Chcąc podarować odrobinę tej magii moim chłopakom(...)musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące

Ogrodnik w podróży
Słone paluchy śniadaniowe 273

wlewamy olej , wodę , wsypujemy mąkę ( całą pozostałą ) , sól , cukier ( pozostały ) i dolewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładka masę , która powinna ładnie odchodzić od rąk i być sprężysta , nie twarda – jeśli jest zbyt mało sprężysta , można dodać więcej wody i ponownie wyrobić . Uzyskane ciasto dzielimy na dowolną ilość kawałków , które następnie formujemy w chude , długie wałki – paluchy ( ostrożnie

Ogrodnik w podróży
Babka drożdżowa na białkach 128

Babka drożdżowa na białkach , przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto. Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną. 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli

królestwo garów
Test frytkownicy beztłuszczowej Panasonic NF-CC500SXE z funkcją pary 61

minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie przełóż do kosza frytkownicy wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągnij palcami na cały kosz. Kosz frytkownicy z ciastem przykryj ściereczką i odstaw(...)wyrośniętym cieście zrób palcami wgłębienia, po czym polej 2-3 łyżkami oliwy i posyp solą gruboziarnistą. Na wierzchu ułóż również pokrojone oliwki. Tak przygotowane ciasto na focaccię włóż do frytkownicy beztłuszczowej i piecz 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza. A oto kilka innych przepisów, które możesz przygotować z użyciem frytkownicy beztłuszczowej: tofu w ketchupie z płatkami drożdżowymi jajka faszerowane

Via Gusto
LANGOSZ 140

każdej części miasta można kupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone w głębokim oleju. Miliom kalorii :-) Podawany jest na różne sposoby, ale najbardziej popularną wersją są posmarowane kwaśną śmietaną a na to starty, żółty ser. Rewelacja(...)małej miseczki wlewamy pogrzane mleko, pokruszone drożdże, cukier. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min .  W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy.  Następnie do ciasta dodajemy zgniecione widelcem lub przepuszczone przez praskę ziemniaki.  Wszystko dokładnie  mieszamy,ciasto ma być sprężyste i z łatwością odchodzić od ręki.  W razie konieczności dodać

pieprzny smaczek
Domowe pralinki z resztek ciasta z malinami, czyli pyszne bajaderki 96

propozycja na wykorzystanie resztek 'starego' ciasta (albo zakalca, hihiii bywa i tak), które zapewne nieraz Wam zostało- czekoladowe pralinki, zwane bajaderkami. Składników na to 'drugie życie' ciasta jest niewiele, ot kawałek 'starego' ciasta, czekolada, śmietanka + dodatki w postaci posiekanych pistacji i malin. O tak, te maliny robią tu robotę i sprawiają, że słodycz ciasta przełamana jest kwaskowym i rozkosznym smakiem(...)malin. Mmm, jakie to dobre!  Mają tylko jeden minus, otóż... na jednej pralince się nie kończy! około 30 szt. 400 g ciasta, np. jogurtowego, ucieranego, drożdżowego (pozbyć się tylko kremu czy owoców) 200 ml śmietanki 36% 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady deserowej 40 mrożonych malin garść pistacji, drobno posiekanych Ciasto zmiksować. Śmietankę umieścić w rondelku z dodatkiem

Kraina Miodem Płynąca
makowiec zawijany 156

[Głosów:0    Średnia:0/5] składniki na ciasto: 500 g mąki 100 g cukru 45 g drożdży 6 żółtek 180 ml mleka, letniego 150 g

Domowy Smak Jedzenia
Kołaczyki z serem 170

Kuchnia Śląska i Małopolska wydaje się dosyć różna, oparta na innej tradycji i kulturze. Zapewne tak jest. Oba regiony różni historia i doświadczenia. Tak samo jest

Ciasta z tradycjami
Poduchy ze śliwką 181

się z przytupem, owoców jest mnóstwo- i w tym roku w naprawdę korzystnych cenach! Warto skorzystać, tym bardziej , że śliwki dobrze sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre , jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony poziom cukru- bo w samym cieście

Domowe ciasta
Proste ciasto z makiem – bez miksera 283

rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “ Wieniec drożdżowy z makiem “, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem. Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym

Moja Delicja
Sernik królewski 411

Bardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche...  Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao

Czerwona Porzeczka
Bułeczki drożdżowe z mascarpone i owocami 95

Składniki Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 6 g suchych drożdży 1 szklanka cukru 1 jajko trochę roztopionego masła szczypta soli Nadzienie ser mascarpone 1 żółtko cukier puder Przygotowanie Ze składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę. Ser mascarpone pomieszałam z żółtkiem i cukrem pudrem. Z ciasta formuje kulki(...)termoobieg, około 25 min, gdy ostygną daję owoce i polewam lukrem – lukier z cukru pudru z odrobiną soku z cytryny i kropelką wody. Autor przepisu: Kasienka Artykuł Bułeczki drożdżowe z mascarpone i owocami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy