Dobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama . Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei się ani do rąk, ani do stołu . Te bułeczki można nadziać zarówno na słodko - marmoladą, nutellą, ale też na słono , bo ciasto jest uniwersalne . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie
Kawa z mlekiemLubię takie domowe wypieki drożdżowe. Mam już bardzo podobny przepis na blogu, ale z większą ilością jajek oraz aromatycznymi dodatkami (KLIK). Ta wersja będzie super, jeżeli lubicie kromkę takiej drożdżówki posmarować masłem, nutellą lub dżemem. Składniki (blaszka 24x28cm lub większa): Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru 250 ml mleka
Kuchnia domowa Aninietypowe nadzienia. Jak przygotować ciasto na pierogi? Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem
Moja smaczna kuchniaciepłej wody, drożdży i cukru robimy zaczyn, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby drożdze zaczęły pracować. Przesianą mąkę, olej, sól, schłodzony mus z dyni oraz zaczyn drożdżowy umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto (około 5-7 minut). Po tym czasie dzielimy je na porcje. Ja przygotowałam z mojego ciasta 6 małych pizzerek (po 50 g ciasta na każdą), oraz jedną
KierunekuchniaCIASTO GŁÓWNE: -300 g mąki pełnoziarnistej - 400 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400- 450ml wody - sól - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oliwy z oliwek - mąka do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50- 55 minut
SMYKWKUCHNIUzależniające:) Uwielbiam je robić, ale jeszcze bardziej je jeść. Posypane cukrem pudrem – Staś ukradkiem podjada. Najlepsze jest w nich to, że nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie tak jak w przypadku tradycyjnych drożdżowych pączków. Skusicie się ? Składniki : 350 – 370 g. mąki pszennej 300 ml. wody 80 g. zimnego masła 3 nieduże jajka 2 łyżeczki cukru łyżeczka cukru waniliowego
Niebieski kubek z kawapodmłodzie (cóż to takiego- piszę poniżej). Coraz rzadziej można takie kupić, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i przygotować je w domu. Przygotowanie zaczynu drożdżowego służy rozmnażaniu drożdży. Kiedyś pozwalało to piekarzom przygotować dużą ilość ciasta przy użyciu małej ilości drożdży, ale też uzyskiwać lepsze walory smakowe i zapachowe pieczywa. Zaczyny drożdżowe można podzielić na dwa rodzaje: podmłodę oraz bigę(...)jest zaczynem zwartym. Na dwie porcje mąki przypada w nim jedna porcja wody. Składniki: Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej typ 750 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem: Dokładnie mieszamy w misce wszystkie składniki na podmłodę
Smakowity Blog KulinarnyZakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi . Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej wytrawnej wersji . Stąd pomysł na nadzianie bułeczek pieczenia mięsną i papryczką pepperoni z zalewy. Wyszły rewelacyjne! Przy okazji zachęcam do podejrzenia przepisu na domowej(...)przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto
Grunt to przepis!trzymałam garnek. Różnica "opalenizny" była szokująca. Po kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego? Czegoś, co będzie można zjeść i na słodko, i na wytrawnie. Składniki : szklanka marchwi startej na drobnych oczkach 480 g mąki pszennej paczka drożdży
Weekendy w domu i ogrodzieNajlepsza domowa pizza, która smakuje jak z włoskiej pizzerii. Proste i łatwe do zrobienia cienkie oraz elastyczne ciasto. Jest idealnie wypieczona i z ciągnącym się serem. Zrobiłam pizzę z pysznym sosem pomidorowym, salami i dużą ilością sera. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione dodatki, wówczas pizza będzie idealna. Poznaj sekret włoskiej pizzy. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 255 kcal(...)ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów szynki Składniki na ciasto. Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy. Rozczyn drożdżowy: 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.) 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około 13g) 20g świeżych drożdży (drożdże powinny być wyciągnięte
Ania gotujeMiałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennamąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20. Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy
Moniki Smakołykichodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto. Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci … ************************** Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie(...)opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od Bakalland i Delecta . To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem ? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis Składniki ( na dużą blachę ) 3,5 szklanki mąki pszennej
kolorowotorcikowo