ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:650/1038)

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami II 240

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 150 g masła, schłodzonego 180 ml mleka, letniego 2 łyżeczki otartej

Domowy Smak Jedzenia
Proste rogaliki krucho drożdżowe 80

Dzisiaj polecam proste rogaliki krucho drożdżowe. Składniki : 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g śmietany 18% marmolada (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna) cukier puder do posypania Wykonanie Mąkę przesiać na stolnice dodać(...)pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe. Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać

Pomysłowa kuchnia
Drożdżowe rogale z jagodami 190

Sezon jagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy  z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki(...)mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozczyn. Dodaję jajko, żółtko, sól oraz rozpuszczone masło. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki z rabarbarem - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 165

wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie

Ala piecze i gotuje
Babka drożdżowa 144

Przepis na babkę z drożdżami, rodzynkami i czekoladą. Mam do niej słabość! Foremka silikonowa w kształcie róży. Ciasto po upieczeniu bardzo ładzie od niej odchodzi. Udekorowana cukrem pudrem i czekoladą. Jest bardzo smaczna, delikatna i puszysta.  Składniki: 40g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100g masła 6 żółtek 2 szklanki mąki pszennej 100g rodzynek(...)wrzątkiem. Dobrze osączyć na sicie. Czekoladę pokroić nożem na małe kawałki. Cukier łączymy z żółtkami. Ubijamy na puszysty, jasny kogiel mogiel.  Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość dodajemy do niego mąkę i masę jajeczną. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Gdy ciasto będzie jednolite dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić

Słodki Zakątek
Paseczki drożdżowe z owocami 295

Paseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy(...)całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min.   Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji

Moniki Smakołyki
Najlepsze ciasta z makiem na święta 122

Najlepsze ciasta z makiem na święta. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Mak to tradycja i symbolika. Przede wszystkim ciasta i potrawy z makiem symbolizują pomyślność, płodność i dostatek na cały, zbliżający się Nowy Rok. Każdego roku piekę makowiec, za każdym razem inny. Zapewne większość z Was będzie piekła(...)powierzchnia rolady makowej pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zawijać roladę makową przed pieczeniem w papier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem na święta: Makowiec krucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. świąteczna strucla z makiem , makowiec z kruszonką Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla makowo-orzechowa makowiec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 137

bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie

Grunt to przepis!
Rollsy cynamonowe 244

stolnicę, gdzie je wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy wierzch delikatnie olejem. W niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy(...)mało), polać lukrem, lodami... Smakowego!   Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta, które właśnie zjadłam ze smakiem? Ha, teraz, kiedy już wam o tym powiedziałam, to na pewno widzicie. Kolejny przykład na to, że nasze umysły potrafią znaleźć

Weganizm infantylny
Kaszanka zapiekana w cieście 170

niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną  i podsmażamy do odparowania wody.    Przygotowujemy ciasto. Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy.    Dodajemy pora,  następnie pieczarki i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną.    Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki

Maminek kulinarny
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 179

słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis 200 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Straciatella 323

Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę

Słodkie Przyjemności
Jak robić idealne pączki? Najlepszy przepis na domowe pączki 84

własnoręcznie wykonane pączki na tłusty czwartek. Course Desery Cuisine Przekąska Keyword drożdżowe wypieki, pączki, pyszne domowe pączki, szybki przepis na domowe pączki, tłusty czwartek Prep Time 45 min. Czas smażenia: 20 min. Total Time 1 godz. 5 min. Servings 22 sztuki Calories 300 kcal Ingredients Wykonanie ciasta: 1 szklanka mleka 60 gramów świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 gramów mąki(...)sól i cukier waniliowy. W osobnej misce ucieramy jajko i żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie — ręcznie lub hakiem, jeżeli posiadamy robota kuchennego. Osobiście ciasto mieszałam na niskich obrotach mikserem za pomocą skręconych mieszadeł — w zupełności dawały radę

Zufi.pl
baba drożdżowa z nadzieniem czekoladowo cynamonowym 211

składniki na ciasto: 300 -350 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 ml mleka, letniego 2 żółtka 1 jajko 100 ml masła, miękkiego 40 g cukru 10

Domowy Smak Jedzenia
Sernik gotowany z galaretką 7213

warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte w cieście, gdy użyłam miękkich były bardzo delikatne. Jakie wybierzecie to kwestia osobistych(...)galaretką przez Paulina 2020-12-28 Chlebek bananowy przez Paulina 2020-12-27 Domowe drożdże- Potrzebujesz jedynie 3 składników przez Paulina 2020-12-06 Paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez Paulina 2020-11-30 Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Schab duszony z warzywami przez Paulina 2020-11-05 Sernik gotowany z galaretką Przepis na sernik gotowany jest bardzo prosty

To Musisz Wiedzieć

Proponowane wyszukiwania