ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:657/1038)

Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem 100

dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym

Szalona Kuchnia Eweliny
Przepis na pączki na tłusty czwartek! 106

Przepis na pączki na tłusty czwartek. Na moim blogu dzieliłam się już z Wami przepisem na pączki od mojej Teściowej bardzo puszyste i pyszne, przepis znajdziesz

SMYKWKUCHNI
Bułki z mąką owsianą 82

Bułki z mąką owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek

Ogrodnik w podróży
Krantz czekoladowy 76

podjąć zmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki 101

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, przestudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii 144

Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pesto bazyliowe: Bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi 150

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu. Tylko

Zielona Kuchnia
Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami 174

Przygotowanie drożdżówek zwykle drożdżowych jest długim procesem, z racji tego, że ciasto musi pewien czas odpocząć, by nam wyrosło i ciasto było elastyczne. Smaku nic nie przebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce

Kuchnia Paulettes
Rabarbarowy deser jogurtowy 183

wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis  tutaj) , drożdżowym placku rabarbarowym (przepis  tutaj)  rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu! Składniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki mrożonych malin

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PRZEPIS NA MINI PĄCZKI 185

Karnawał na całego! Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo szybką do zrobienia słodką przekąskę, Mianowicie mini pączki, fajne do kawki czy herbatki. Idealne dla całej rodziny

SMYKWKUCHNI
CYNAMONOWE ROLOWANE BUŁECZKI 120

CYNAMONOWE BUŁECZKI Cynamonowe rolowane bułeczki, kojarzone głównie ze Skandynawią, to coś co uwielbiam, robi się je niczym lotem błyskawicy, są obłędnie dobre i długo zachowują świeżość

SMYKWKUCHNI
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 169

dokładnie rozmieszać. Odstawić na ok 10 minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa

Grunt to przepis!
Wytrawny frgál na Lysej Horze 114

specjalny element do głaskania. W każdym razie na szczycie wszyscy postanowili się pożywić specjalnie na tą okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 180

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa

Ogrodnik w podróży
Drożdżowa baba z bakaliami na oleju rzepakowym 102

Babę 🍥👵 drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie.  Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie ⏰.  Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie.  Krótko o niej opisuję ✏, bo właśnie jej smakiem się delektuję 👄.   Składniki (forma na babkę ok. 22 cm) : 150 g suszonych daktyli

Moniki Smakołyki