ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:663/1038)

Podsumowanie miesiąca - maj 187

przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem(...)suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy

Cooking Monster
Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? 154

organizacja w większości spadła na mnie. Postawiłam na prostotę. Wystarczy kilka domowych bułeczek, przekąsek i słodkości – u nas domowe rafaello ( przepis poniżej ), proste ciasto z jabłkami ( przepis ), beziki, bazyliowe bułeczki z frankfurterkami (przepis), drożdżowe rożki z kabanosem ( przepis ), owocowe sałatki, mieszanki orzechów, do tego napoje i kawa. Oczywiście wszystko w większych ilościach. Ale jak to wszystko przewieźć? Tu korzystam(...)kawą, napoje, a nawet wersja z przykrywką, do których włożę nasze owocowe sałatki. Polecam takie rozwiązania. Naprawdę ułatwiają życie Pełną ofertę producenta możecie zobaczyć na jego stronie: Ciasta również warto przygotować w jednorazowych foremkach, co ułatwi przewożenie. A teraz przepis na nasz numer jeden – jeśli chodzi o słodkości – podczas takich spotkań. Domowe rafaello Składniki: (bazowy przepis, ilość możecie

Słodkie okruszki
Drożdże do picia 182

Na pewno w większości domów babcie przygotowywały podpiwek czy kawas chlebowy. W moim domu babcia przygotowywała właśnie drożdże do picia. U niejadków pobudzały apetyt i właśnie

Niezły Młynek
Bułka mleczna bez jajek 139

lecz same bułki - owszem, tak! Jestem w tej komfortowej sytuacji, że pracuję w domu i w każdej chwili mogę pójść do kuchni i zagnieść ciasto na chleb czy właśnie bułki. Dzisiejsze bochenki, to prosty drożdżowy wypiek. Pasują do wszystkiego, do wędliny jak i do dżemu. Użyłam do ich wypieku mąki, którą mąż kupuje mi bezpośrednio w młynie w Oliwie. Polecam(...)cukrem, dodać 1 łyżkę mąki i 0,5 szkl. mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn ruszy (urośnie) dodać resztę składników. Wymieszać łyżką składniki w misce. Posolić ciasto. Wyłożyć na blat i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Starać się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. Ciasto

Posadzone i zjedzone
drożdżowa choinka z powidłami i orzechami :-) 143

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-)  Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-)  Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją  Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-)  Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gofry drożdżowe – wafle z ciasta drożdżowego 147

ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Podobne przeważnie można zjeść latem, w budkach z goframi. Mniej znane są u nas gofry z Liège , z ciasta z dodtakiem cukru perlistego. Ale mogą być również gofry drożdżowe. 750 ml mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 100 g masła, 50 g cukru pudru, 20 g drożdży, szczypta soli, skórka otarta z jednej(...)Ubić jajka z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałą mąkę, wyrobić. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą z fig i ananasem. zastawa

królestwo garów
Pizza na cieście francuskim 293

Dieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł(...)skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza.  Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci, tak na jeden kęs

Kuchnia w czekoladzie
Desery i ciasta z malinami – 12 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW 51

pierogi rozpływają… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest to… ZOBACZ PRZEPIS Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki To proste i pyszne ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw, które(...)Malinowa chmurka bez pieczenia – niskokaloryczne ciasto! Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia w wersji FIT, czyli niskokalorycznej i ze zdrowszymi zamiennikami składników. Dodatkowo ciasto przygotujesz szybko –… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami – rolada z mascarpone Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom

Via Gusto
Ciasto jogurtowe 144

Ciasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego różni się tylko jednym: czasem przygotowania! Na Ciastkożercach pojawiło się już kiedyś z rabarbarem . Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tej rabarbarowej wersji to wielkość blaszki. Bo wiecie, prawda jest taka, że ja szanuję ciasta

Ciastkozercy
Truskawkowe twisty 135

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru(...)drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem

Domowa cukiernia Ewy
Paszteciki z mięsem i kapustą. 129

potrawy,  to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :)  Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta,  robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie.  Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba go podsypywać mąką  przy wałkowaniu. Z farszem to jest(...)wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać  cukier i wymieszać.  Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól,  zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać i wyrobić, ręcznie lub robotem.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.  Farsz można przygotować dzień wcześniej. Kapustę ugotować i odcisnąć,  ale nie za mocno, żeby farsz

Agusiowe smakołyki
Bułki pszenne śniadaniowe 398

miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego lub po prostu odpoczywać. Składniki: 750 g mąki pszennej T 500 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli morskiej(...)mleko, wymieszać i odłożyć by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać resztę cukru, sól, jajko, oliwę z oliwek, ciepłą wodę, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka około 10-12 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężysty. Z wierzchu ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Około 1 godziny. Wyrośnięte

Ala piecze i gotuje
Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo 76

Nocna ciabatta, chrupiąca zewnątrz, miękka i z dużą ilością dziur w środku Ciabatta to rustykalne włoskie pieczywo wytwarzane z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i

Tajemnice Smaku
chleb na młodym zakwasie 154

wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe

Miód i pieprz
Pizza z Szynką Szwarcwaldzką i Mozzarellą 73

soli 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek DODATKI: 200g sera mozzarella 100g szynki szwarcwaldzkiej 70g kukurydzy z puszki 60g szynki drobiowej płatki drożdżowe klasyczne nieaktywne bez słodu ( kupicie je tutaj https://www.biosmakosz.pl/ ) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy miseczkę folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5godziny. 2. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części(...)chrupiące. 3. Wierzch ciasta smarujemy ulubionym sosem, ja najczęściej używam sosu pomidorowego (z passaty pomidorowej z dodatkiem ulubionych ziół, sól, pieprz, cukier, ewentualnie cebula albo czosnek) 4. Układamy poszarpaną mozzarellę, kawałeczki szynki szwarcwaldzkiej, drobiową szynkę pokrojoną w paski, kukurydzę. Całość zapiekamy najlepiej na kamieniu do pizzy w temperaturze 250*. Po upieczeniu możemy pizzę posypać płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, i polać ketchupem

Dziś Ja gotuje