ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:669/1038)

Pączki nakładane łyżką, ciasto jest z ziemniakami. 146

Przepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą

Kuchnia Pokoleń
Racuchy drożdżowe – super przepis 42

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne racuchy drożdżowe- babcine! Smaki z dzieciństwa. Smażone na złoty kolor placuszki, posypane cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia. Są pachnące, niesamowicie puszyste i bardzo delikatne.Wszyscy je uwielbiają, a najbardziej przepadają za nimi dzieci. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta. Można wyrabiać ręcznie, ale to będzie trwało dłużej. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, za każdy razem przed nabieraniem mocząc łyżkę w zimnej wodzie .(np.w kubku, dzięki temu ciasto nie będzie się

Olcia gotuje!
Bułeczki oliwkowe z pietruszką 175

Z cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że

Niezły Młynek
Moczone ciasteczka drożdżowe 149

drożdżami. Są megaaa kruche. Te ciasteczka zawsze robią furorę! Nie znam osoby, której by nie smakowały. Moczone ciasteczka drożdżowe Składniki: 500 g margaryny/masła 500 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru 40 g drożdży Dodatkowo: mąka do podsypania ciasta cukier puder do obsypania ciasteczek Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże(...)sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C na złoty kolor. Studzimy. Chłodne ciasteczka obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Smacznego Artykuł Moczone ciasteczka drożdżowe pochodzi z serwisu

PatiGotuje
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 146

pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano

Zasmakuj Kuchni
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 120

tylko żółtek, nie dodajemy białek. Ta sama zasada tyczy się masła, kostka masła (200g) na kilogram mąki. Reszta składników to cukier, mleko i alkohol, który dodajemy po to, aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło oleju. Mąka do przygotowania pączków powinna być jak najlżejsza - sięgnij po extra tortową o typie 450. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę zawsze przesiewamy(...)minut. Stop masło w rondelku i przestudź. Moja babcia nie ubija na puszystą masę żółtek z cukrem tylko dodaje je bezpośrednio do ciasta, ale moja mama, jak i ja (np. w przepisie na drożdżową chałkę) ucieram żółtka z cukrem na puch i dopiero dodaje do masy, tą technikę stosują również szefowie kuchni i polecam ją, ponieważ pączki są o wiele

SMYKWKUCHNI
Najprostsze paszteciki uniwersalne 84

głowa boli od nadmiaru tlenu. Toteż możliwość przejażdżki rowerowej w stronę jakiegoś nieodległego lasu jest błogosławieństwem. Właśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym.  Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem(...)bardzo łatwo. Po prostu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto, wszystko, także drożdże, trzeba je tylko pokruszyć. Ciasto chwilę trzeba wyrobić, było jednolite i plastyczne. Oczywiście można robotem. Gotowe rozdzielić na dwie części. Mimo że jest drożdżowe nie czeka na wyrastanie. Naprawdę szybko jest gotowe do dalszej pracy. Może być formowane na różne sposoby. Nasze mięsne paszteciki

I tu będę miała takie te
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 124

ciasteczka oraz foremki do ciasteczek .   4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello . Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek. 5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska  i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo. Nagroda to Miarki  , Gryczanki  oraz  żel firmy Avon. 6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 71

alici”. A co z pizzą? Oczywiście znana na cały świat jest rzymska pizza na cienkim cieście. Zobacz więc koniecznie przepis na ciasto na pizzę -jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze . Słodkim specjałem rzymskiej kuchni są „maritozzi con panna” – pyszne ciastka drożdżowe, koniecznie wypełnione śmietaną. Ich nazwa wiąże się z tradycją, zgodnie z którą w czasie Wielkiego Postu obdarowywano

ProstePesto.pl
Idealne ciasto na domową pitę 140

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Domowy kebab z kurczaka 249

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 111

kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się

Niedzielny kucharz
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 162

się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek

Kuchnia Ellie