ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:669/1072)

Gofry drożdżowe – wafle z ciasta drożdżowego 199

ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Podobne przeważnie można zjeść latem, w budkach z goframi. Mniej znane są u nas gofry z Liège , z ciasta z dodtakiem cukru perlistego. Ale mogą być również gofry drożdżowe. 750 ml mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 100 g masła, 50 g cukru pudru, 20 g drożdży, szczypta soli, skórka otarta z jednej(...)Ubić jajka z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałą mąkę, wyrobić. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą z fig i ananasem. zastawa

królestwo garów
Pizza na cieście francuskim 345

Dieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja oczywiście :) Ale zaraz potem dopadły mnie wyrzuty sumienia, że jak to tak można, że albo się biorę za siebie, albo odpuszczam całkowicie, no i powaliły mnie na tyle skutecznie, że pomysł ze słodkim poszedł(...)skomplikowanego, proste składniki, do przygotowania w pół godziny, a ile radości na twarzy tego jedynego... Bezcenne hihi ;) Stwierdził nawet, że bardziej mu smakuje jak drożdżowa, tradycyjna pizza... No chyba, że wyjdzie na baaaardzo cienkim cieście, to wtedy by się zastanowił, która lepsza.  Zapytacie pewnie, czy nie zjadłam nic a nic... ? No zjadłam tyci tyci, tak na jeden kęs

Kuchnia w czekoladzie
Bobalki – kuchnia podkarpacka 82

danie podawane na południu Podkarpacia. Co ciekawe, istnieją dwie różne wersje bobalków. W tradycji łemkowskiej bobalki, a właściwie „bobalky”, to gotowane małe kluseczki z ciasta pierogowego. Z kolei w kuchni bojkowskiej bobalkami nazywano malutkie drożdżowe bułeczki. W obu przypadkach bobalki podaje się obtoczone w maku z miodem. Praktycznie jest użyć trochę zmielonego maku przygotowywanego do pieczenia makowca. Pieczone bobalki służyły(...)bobalka miała pierwsza wyjść za mąż. Podstawowe informacje na temat przepisu pochodzą z Tygodnika Sanockiego nr 51 (1558). Bobalki – kuchnia podkarpacka Składniki (na 2 takie porcje, jak na zdjęciu): Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli Dodatkowo: 50 g maku 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru

Trzeci talerz
Desery i ciasta z malinami – 12 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW 129

pierogi rozpływają… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto MALINOWA DELICJA – malinowe ciasto z Delicjami Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania! Jest to… ZOBACZ PRZEPIS Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki To proste i pyszne ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw, które(...)Malinowa chmurka bez pieczenia – niskokaloryczne ciasto! Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia w wersji FIT, czyli niskokalorycznej i ze zdrowszymi zamiennikami składników. Dodatkowo ciasto przygotujesz szybko –… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami – rolada z mascarpone Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom

Via Gusto
Ciasto jogurtowe 210

Ciasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego różni się tylko jednym: czasem przygotowania! Na Ciastkożercach pojawiło się już kiedyś z rabarbarem . Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tej rabarbarowej wersji to wielkość blaszki. Bo wiecie, prawda jest taka, że ja szanuję ciasta

Ciastkozercy
Paszteciki z mięsem i kapustą. 179

potrawy,  to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Oczywiście takie które mogą poczekać :)  Między innymi paszteciki. Są już zamrożone i czekają. Paszteciki z tego ciasta,  robię od lat. To mój ulubiony przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, miękkie.  Dobrze się z nim pracuje. Jest elastyczne i nie trzeba go podsypywać mąką  przy wałkowaniu. Z farszem to jest(...)wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać  cukier i wymieszać.  Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól,  zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać i wyrobić, ręcznie lub robotem.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.  Farsz można przygotować dzień wcześniej. Kapustę ugotować i odcisnąć,  ale nie za mocno, żeby farsz

Agusiowe smakołyki
Bułki pszenne śniadaniowe 454

miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego lub po prostu odpoczywać. Składniki: 750 g mąki pszennej T 500 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli morskiej(...)mleko, wymieszać i odłożyć by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać resztę cukru, sól, jajko, oliwę z oliwek, ciepłą wodę, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka około 10-12 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężysty. Z wierzchu ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Około 1 godziny. Wyrośnięte

Ala piecze i gotuje
Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo 144

Nocna ciabatta, chrupiąca zewnątrz, miękka i z dużą ilością dziur w środku Ciabatta to rustykalne włoskie pieczywo wytwarzane z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i

Tajemnice Smaku
chleb na młodym zakwasie 216

wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się aby do chlebowego ciasta dodawać drożdży piekarskich). Ja jednak pragnąłbym pokazać, że  pierwszy, przyzwoity bochenek, możemy upiec bez drożdżowych wspomagaczy. składniki zaczyn 1 szklanka maki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek świeżego zakwasu 1 szklanka letniej wody ciasto chlebowe

Miód i pieprz
Pizza z Szynką Szwarcwaldzką i Mozzarellą 124

soli 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek DODATKI: 200g sera mozzarella 100g szynki szwarcwaldzkiej 70g kukurydzy z puszki 60g szynki drobiowej płatki drożdżowe klasyczne nieaktywne bez słodu ( kupicie je tutaj https://www.biosmakosz.pl/ ) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy miseczkę folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5godziny. 2. Wyrośnięte ciasto delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części(...)chrupiące. 3. Wierzch ciasta smarujemy ulubionym sosem, ja najczęściej używam sosu pomidorowego (z passaty pomidorowej z dodatkiem ulubionych ziół, sól, pieprz, cukier, ewentualnie cebula albo czosnek) 4. Układamy poszarpaną mozzarellę, kawałeczki szynki szwarcwaldzkiej, drobiową szynkę pokrojoną w paski, kukurydzę. Całość zapiekamy najlepiej na kamieniu do pizzy w temperaturze 250*. Po upieczeniu możemy pizzę posypać płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, i polać ketchupem

Dziś Ja gotuje
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 168

wkomponowuje w "klimat" potrawy. Musicie spróbować! Niestety ja Was nie poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów dla Was na jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy(...)pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki soli,  szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 220

kołku. A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek z truskawkami i kruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały(...)mamy siekacza do bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stollen bożonarodzeniowy 197

posmarowania ciasta   Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem i solą. Roztopić masło. Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać go z mąką, esencją waniliową i roztopionym masłem (nie może być za gorące). Ciasto zagnieść tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie dodać do ciasta rodzynki (można je wcześniej namoczyć w alkoholu), posiekane migdały

Kuchnia Bon Appetit
Pancakes – amerykańskie naleśniki 134

jagodami –  Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami PANCAKES – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki

nietylkopasta.pl
CALZONE Z CHORIZO I SEREM 222

klasyczna pizza i zawsze  są hitem każdego przyjęcia ( także tego dla dzieci).  Nie są trudne w przygotowaniu, ale jak każdy wypiek drożdżowy potrzebują czasu, aby wyrosnąć i nabrać lekkości.  Ważne jest, aby ciasta nie rozwałkowywać zbyt cienko, a lepiąc pierożki nie nakładać zbyt dużo nadzienia i mocno złączyć ciasto.  Do środka calzone nie należy dodawać sosów

cool and minty
Pierogi ruskie 208

znanych mi książek kulinarnych z lat 1890 – 1939.  Natomiast w większości książek są przepisy na pieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone. „ Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby(...)gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu  😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania