Dzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży(...)szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary
Niezły MłynekBabka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru
Kulinarne InspiracjeDrożdżowe bułeczki świetnie się sprawdzą na kolację, śniadanie czy drugie śniadanie. Możecie zabrać je wszędzie i na pewno zaspokoją Wasz głód. Takie właśnie bułeczki przygotowuje moja mama, często zabierałam je ze sobą do szkoły, gdzie skradały żołądki moich koleżanek :) Mam nadzieję, że Wasze żołądki też skradną. Porcja na 16 bułeczek Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru
Niezły Młynekamerykańskich pancakes, ale zamiast proszku do pieczenia zawierają drożdże. Jeśli znudzą się Wam już tradycyjne naleśniki, to koniecznie wypróbujcie naleśniki drożdżowe. Naleśniki są łatwe do zrobienia i smaży się je prawie bez tłuszczu, gdyż ciasto naleśnikowe zawiera masło. Naleśniki po usmażeniu nie są z wierzchu tłuste, co podczas składania jest dużą zaletą, gdyż nie mamy tłustych rąk. Naleśniki będą dobrze(...)zrobić naleśniki drożdżowe? Drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru rozmieszać w 100 ml lekko podgrzanego mleka i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. Jajka zmiksować z cukrem do powstania puszystej konsystencji. Nie przerywając miksowania partiami dodawać mąkę, drożdże, lekko podgrzane mleko i na koniec roztopione zimne masło. Miksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć postać gęstej
Kuchcik gotujemiejsce na ok. 15-20 minut lub do czasu aż zaczyn zacznie się ” pienić”. Ciasto: 400 g mąki pszennej 650 100 g mąki pszennej razowej łyżeczka cukru 2 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki oleju około 320-330 ml ciepłej wody zaczyn drożdżowy W misce umieścić mąki(...)przemieszać trzepaczką, by „napowietrzyć” ( można też mąkę przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie. Na brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy, cukier i delikatnie wymieszać widelcem. Następnie stopniowo dolewać wodę i mieszać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać jeszcze nieco wody. Na koniec dolać olej. Ciasto wyrabiać na dobrze oproszonej mąką stolnicy lub na blacie stołu
Niebieski kubek z kawakuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu
Moja smaczna kuchniaMleko, pokruszone drożdże oraz cukier przekładamy do misy urządzenia z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program „Pastry P1”, a po 30 sekundach dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz jajka. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie nakładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz i układamy połówki śliwek. Smażymy z każdej strony na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem. Sposób(...)Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. W większej misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy i ponownie pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po ok 1 godzinie nakładamy ciasto porcjami na rozgrzany tłuszcz i układamy połówki śliwek. Smażymy z każdej strony na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziesię na śniadanie czy kolację niż deser. Jesienią częściej sięgamy po drożdżowe, które w połączeniu z kakao czy szklanką mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym. To właśnie ono nadało charakterystycznego smaku. To ciasto upiekłam w ceramicznej formie z kominkiem, którą możecie kupić w SterfaUlubiona.pl(...)miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTo jest bardzo stary przepis, być może już gdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo
Niezły MłynekPrzepyszne placuszki, najlepsze jabłuszka to szara reneta. Jest to stara odmiana ale najlepsza do szarlotek itp. Wyszło 12 placuszków. Drożdże pokruszyć Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć, wsypać cukier, dodać łyżkę mąkę, wlać połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Drożdże muszą tylko zacząć pracować. Teraz już dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz jabłek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć(...)spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać. Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Chwileczkę przetrzymać na ogniu, ponieważ
Kuchnia PokoleńPrzepis na te pączki mam od kuzynki. Konsystencja tych pączków jest inna jak te zwykłe drożdżowe. Pączki te są bardziej wilgotne, chyba dzięki ziemniakom które są w cieście. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 25 pączków. Nawet na drugi i trzeci dzień smakują tak samo. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki oskrobać i ugotować w odrobinie osolonej wodzie. Ziemniaki muszą
Kuchnia Pokoleńadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne racuchy drożdżowe- babcine! Smaki z dzieciństwa. Smażone na złoty kolor placuszki, posypane cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia. Są pachnące, niesamowicie puszyste i bardzo delikatne.Wszyscy je uwielbiają, a najbardziej przepadają za nimi dzieci. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta. Można wyrabiać ręcznie, ale to będzie trwało dłużej. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, za każdy razem przed nabieraniem mocząc łyżkę w zimnej wodzie .(np.w kubku, dzięki temu ciasto nie będzie się
Olcia gotuje!Z cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że
Niezły Młynek