Moczone ciasteczka drożdżowe 204drożdżami. Są megaaa kruche. Te ciasteczka zawsze robią furorę! Nie znam osoby, której by nie smakowały. Moczone ciasteczka drożdżowe Składniki: 500 g margaryny/masła 500 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru 40 g drożdży Dodatkowo: mąka do podsypania ciasta cukier puder do obsypania ciasteczek Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże(...)sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C na złoty kolor. Studzimy. Chłodne ciasteczka obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Smacznego Artykuł Moczone ciasteczka drożdżowe pochodzi z serwisu
PatiGotuje
Domowe cebularze 139Nasz ulubiony i niezawodny przepis na pachnące, domowe cebularze . Proste w przygotowaniu, drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Wystarczy podsmażyć cebulkę, zrobić ciasto, a po wyrośnięciu odpowiednio połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Od początku do do końca te puszyste, mięciutkie cebularze domowej roboty przygotujesz w nie więcej niż 1,5 godziny! Cebularze z makiem świetnie się przechowują, a następnego(...)Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Delikatnie solimy, dodajemy mak i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, przerabiamy ok. 2 – 3 razy, aby odgazować. Z ciasta formujemy wałek. My wolimy większe cebularze, więc pokroiliśmy go sześć części. Jeśli wolisz mniejsze, pokrój na mniejsze porcje. Każdą część spłaszczamy
Kuchnia Na Wypasie
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 196pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano
Zasmakuj Kuchni
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 175tylko żółtek, nie dodajemy białek. Ta sama zasada tyczy się masła, kostka masła (200g) na kilogram mąki. Reszta składników to cukier, mleko i alkohol, który dodajemy po to, aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło oleju. Mąka do przygotowania pączków powinna być jak najlżejsza - sięgnij po extra tortową o typie 450. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę zawsze przesiewamy(...)minut. Stop masło w rondelku i przestudź. Moja babcia nie ubija na puszystą masę żółtek z cukrem tylko dodaje je bezpośrednio do ciasta, ale moja mama, jak i ja (np. w przepisie na drożdżową chałkę) ucieram żółtka z cukrem na puch i dopiero dodaje do masy, tą technikę stosują również szefowie kuchni i polecam ją, ponieważ pączki są o wiele
SMYKWKUCHNI
Najprostsze paszteciki uniwersalne 142głowa boli od nadmiaru tlenu. Toteż możliwość przejażdżki rowerowej w stronę jakiegoś nieodległego lasu jest błogosławieństwem. Właśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym. Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem(...)bardzo łatwo. Po prostu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto, wszystko, także drożdże, trzeba je tylko pokruszyć. Ciasto chwilę trzeba wyrobić, było jednolite i plastyczne. Oczywiście można robotem. Gotowe rozdzielić na dwie części. Mimo że jest drożdżowe nie czeka na wyrastanie. Naprawdę szybko jest gotowe do dalszej pracy. Może być formowane na różne sposoby. Nasze mięsne paszteciki
I tu będę miała takie te
WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA 172ciasteczka oraz foremki do ciasteczek . 4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello . Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek. 5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo. Nagroda to Miarki , Gryczanki oraz żel firmy Avon. 6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne
Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 130alici”. A co z pizzą? Oczywiście znana na cały świat jest rzymska pizza na cienkim cieście. Zobacz więc koniecznie przepis na ciasto na pizzę -jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze . Słodkim specjałem rzymskiej kuchni są „maritozzi con panna” – pyszne ciastka drożdżowe, koniecznie wypełnione śmietaną. Ich nazwa wiąże się z tradycją, zgodnie z którą w czasie Wielkiego Postu obdarowywano
ProstePesto.pl
Idealne ciasto na domową pitę 197kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się
Niedzielny kucharz
Domowy kebab z kurczaka 311kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 165kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się
Niedzielny kucharz
Drożdżowe ze śliwkami 180domowe ciacho drożdżowe🥰obowiązkowo z owocami i kruszonką. Tym razem u mnie śliweczki ❤️ Składniki: mąka pszenna 500 g, drożdże 50 g, żółtka 2 szt, jajko 1 szt, masło 100 g, cukier waniliowy 2 łyżki, ciepłe mleko 250ml, cukier 100 g, Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g, cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka, Dodatkowo(...)mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Możecie użyć jednej bardzo dużej blachy lub 2 blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki
kulinarne odsłony pati
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i budyniem 213się powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek
Kuchnia Ellie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 155miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem
moj przepis na
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 130miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem
moj przepis na