ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:675/1038)

Drożdżówki do odrywania z prażonymi jabłkami 181

Świeże, pachnące, jeszcze ciepłe drożdżówki z mlekiem na kolację to jedna z myśli, która kojarzy mi się z domowa atmosferą :) Drożdżówki odrywane nadziane jabłkami i cynamonem

ChilliJemy
CHLEBEK WIELKANOCNY 159

przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce.  Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę ciasto na dwie

Kukuleczki
Domowe pączki! Bardzo puszyste! 116

PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK! Kochani nie będę Was przekonywać na siłę, że właśnie mój anie inny przepis na pączki jest idealny. Jest wiele różnych przepisów na

SMYKWKUCHNI
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 121

zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo.  Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne(...)cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy drożdżowe z jabłkami 318

odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

MyCookBook.pl
Szczodraki na święto 3 króli 198

Na blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala

Moje domowe kucharzenie
12 potraw wigilijnych 31629

dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówka z malinami i kruszonką 147

Sezon malinowy rozpoczęty...w sumie w każdym rejonie kraju jest on o innej porze ,zresztą tak samo bywa z truskawkami i innymi owocami...u mnie zazwyczaj

Moje domowe kucharzenie
bułeczki razowe z płatkami owsianymi 118

sól, olej i zalewam wrzątkiem. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i odstawiam na chwilę. Do ostudzonych płatków dodaję zaczyn drożdżowy i siemię. Mieszam dokładnie, dodaję mąkę i znów mieszam. Ciasto wykładam na blat i wyrabiam na miękką, elastyczną masę. Ciasto jest lekko klejące ale mimo tego dość dobrze daje się formować. Przekładam je do miski

babka w formie
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 191

około 10-15 minut. Do drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto

Niebieski kubek z kawa
Bułeczki śniadaniowe 132

rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i delikatnie studzimy. Do mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, stopione masło, jajko, żółtko, pozostały cukier i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy

Gotowanie moimi oczami
Quiche? a może jednak tarta…! 196

metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny

sierotka maRysia w kuchni
najprostsza focaccia z oliwkami 179

bliska kuzynka, pizza zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich sałatek, lecz sam może stać się

Miód i pieprz
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 102

ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować.  2. Mąkę, sól,roztopione ciepłe masło i  zaczyn drożdżowy łączymy ze sobą, dodajemy jajka ubite z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy

Apetyczna babeczka
Czekośliwka 148

śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao  Przygotowanie: Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić

Ala piecze i gotuje