Składniki: (na 2 duże pizze) CIASTO: -500 g mąki -20 g drożdży -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -szczypta soli -2 łyżki oliwy DODATKI
KasiekGotujeCiasto szczególnie zasmakowało Mamie. Jest delikatne, mięciutki, nie za słodkie. Szkoda, że nie ma już dyni w zapasie :( Składniki: - 3 szklanki mąki
Zdrowie na języku :PObliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie się trudno wyrabiało, więc wtedy
ladykitchenPomidory suszone z olejem zmiksowane, z zaczynem drożdżowym i mąką zmieszane, mieszanką przypraw ziół toskańskich i pieprzem doprawione z pestkami dyni i słonecznika wyrobione. Ciasto na 12 części podzielone, zrolowane i skręcone, wyrośnięte i upieczone, ze smakiem wielkim zostały zjedzone. Smak niebanalny, smaczny i z pewnością oryginalny. Składniki na 12 szt.: 20 g świeżych drożdży, 250 g mąki(...)miksujemy do uzyskania pasty. Słonecznik, dynię prażymy na suchej patelni. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pomidory, pieprz, zioła toskańskie i całość mieszamy. Przesiewamy pozostałą część mąki z pełnego przemiały, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, pestki dyni, słonecznik, mieszamy, doprawiamy solą. Ciasto wyrabiamy z pozostałą mąką tortową, do uzyskania elastycznej masy. Formułujemy wałek który dzielimy
Moniki SmakołykiChałka to pyszny drożdżowy wypiek z kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo szybko, pięknie się piecze i pysznie smakuje. Polecam mój przepis na ten słodki wypiek. SKŁADNIKI : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 3/2 % 50 g świeżych drożdży 2 małe jajka 80 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 100 g cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Do dzbana z ostrzami thermomastera II włożyć cukry, drożdże, masło i mleko- wymieszać 2 min/30s/50%/obr.4 Następnie dodajemy jajka i mękę, wyrabiamy 1,5 min/30 %/obr. 3. Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia. Kruszonka - do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s/obr. 5 Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki
Kulinarne Fantazje Marioliwypiek na świąteczny stół. Prosta i szybka szarlotka (bez mleka) Szarlotka to ciasto, które bardzo często gości na świątecznych stołach. Ja najbardziej lubię szarlotkę, która nie jest za słodka. Ciasto pieczone jest na bazie oleju, dlatego można z czystym sumieniem jeść je na diecie bezmlecznej. Domowa chałka z kruszonką (bez mleka) Nie ma nic lepszego niż puszysta chałka ze słodką(...)popołudniowej kawy. Chałka jest delikatna i miękka, ale dzięki dobrze wypieczonej skórce dobrze się kroi. Z podanych proporcji można zrobić dwie mniejsze, lub jedną bardzo długą chałkę. Drożdżowe ślimaczki cynamonowe Ślimaczki cynamonowe to świetny deser dla dużych i małych. Nawet jeśli upieczecie dużą blachę, to znikają błyskawicznie. Ślimaczki są delikatne i słodkie. Można je podać zarówno do kawy
Dieta bez mlekajuż mniej tradycyjna wersja zawijańca drożdżowego z karobem i orzechami , a dziś bardziej typowe połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny
FitKotDrożdżowe racuchy z rabarbarem trzeba robić właśnie teraz! Gdy rabarbar jest najlepszy, najpyszniejszy i najbardziej różowy. A takie racuchy kojarzą mi z dzieciństwem… Inne przepisy z wykorzystaniem rabarbaru znajdziecie TUTAJ . Zarówno te na słodko, jak i wytrawne. Lubisz rabarbar? Składniki /ok. 25 szt./: Rozczyn: 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru(...)odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. posypane cukrem pudrem. Rada: Jeśli po usmażeniu pierwszej partii będzie za bardzo czuć drożdże to ciasto należy wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Artykuł Drożdżowe racuchy z rabarbarem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek. Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta
Moja smaczna kuchniadnia.... Ciasto na rogaliki wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce. Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki(...)kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do powolnego wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki (u mnie
coolinarnastrefa.blogspot.comdostałam od koleżanki, Sandy, słodki zakwas na ciasto Herman. Jest to niemieckie ciasto przyjaźni. Po 10 dniach zabawy z zakwasem upiekłam ciasto. To jeden z pierwszych wypieków, który nie wiem czy mi smakuje. Niby podobny w smaku do drożdżowego, a jednak trochę inne. Koleżanki w pracy za nim szaleją. Mają po kilka zakwasów w domu i pieką Hermana nałogowo. Najlepiej
Przepisy Aleksandryśrodku. Smakuje jak francuskie ciastko. Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki , pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie. Pączki z ciasta francuskiego – składniki: gotowe ciasto francuskie (arkusz) 1 jajko Jak przygotować różowy lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam, i zabrałam ze sobą. Tak się złożyło jednak, że po drodze ich nawet nie tknęliśmy. Do domu rodzinnego wkroczyłam więc z blachą(...)moją młodszą Siostrą na czele. Rozeszły się migiem, i wszystkim bardzo smakowały. Polecam Wam je więc ogromnie, na te już ostatnie dni lata. Drożdżowe bułeczki z nektarynkami, poziomkami i marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nim w pełni. I przepisem i sezonem :) Proponowane dziś, klasyczne, ucierane ciasto z dodatkiem maślanki jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych. Jak co roku - zaczynam od rabarbaru. Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne, wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek drożdżowy. Niezawodne, proste do wykonania, wymaga niewielu składników, doskonale się przechowuje, idealnie
Kronika Piekarnika