ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:682/1038)

Kefirowe zajączki z koszyczkiem 116

Takie fajne chrupiące zajączki drożdżowe polecają się na świątecznym stole. Rodzina na pewno będzie zachwycona :-)           ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 50 ml oleju rzepakowego 1 jajko 250 ml kefiru pozostałe: 11 jajek przepiórczych 1 szklanka zakwasu buraczanego 1 garść mix sałaty ziele angielskie źdźbła

wesoła kuchnia
Chleb z rukolą - zero waste 83

łyżkę mąki. Całość przemieszać i odstawić na około 10 minut. Do większej miski należy przesiać mąkę oraz wsypać sól. Do składników suchych przelać mieszankę drożdżową z rukolą. Wszystkie razem dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykryć ściereczką oraz odstawić na około 60-80 minut do wyrośnięcia.  (Powinno podwoić swoją objętość.) Po tym czasie jeszcze trochę

Di gotuje
Mini pancakes 63

naleśniki – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami MINI PANCAKES Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 130 g mąki pszennej – 150 ml mleka

nietylkopasta.pl
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 89

Kulebiak z kapustą i grzybami, to pyszny drożdżowy zawijaniec. Można go przygotować na święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Ciasto nadaje się do zamrożenia i można wcześnien go upiec. Polecam przepis. SKŁADNIKI :  600 - 700 g mąki pszennej 250 ml mleka 3/2 %  1 jajko 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanka oleju  1 płaska łyżeczka soli  jajko

Kulinarne Fantazje Marioli
DROŻDŻOWE PUCHATE RACUCHY Z DYNIĄ! 127

Domowe puszyste racuchy drożdżowe z dynią, to coś wspaniałego i pysznego!  Opracowałam przepis na ciasto, które nie chłonie tłuszczu, tak jak standardowe racuchy. Racuchy z dynią, są obłędnie puszyste i przepyszne! Przepis na nie znajdziesz w moim nowym e-booku: cena e-booka to tylko 15 zł! Jest to kopalnia wiedzy o wypiekach chleba, pieczywa i extra dodatek DYNIA

SMYKWKUCHNI
Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 124

ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z budyniem 97

necie i znalazłam, drożdżowe bułeczki z dodatkiem proszku do pieczenia.W przepisie było całe opakowanie, ale ja dałam 1 łyżeczkę.[Kiedyś  już robiłam drożdżowe z proszkiem do pieczenia - klik ,ale to przez przypadek do ciasta wsypałam proszek do pieczenia zamiast cukru waniliowego.].W tych bułeczkach trochę też co nieco pozmieniałam ilość innych składników. Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego

Moje domowe kucharzenie
Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku 81

kurczakiem w śmietanie 2. zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym 3. sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 4. ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 5. zapiekane klopsiki ze szpinakiem 6. drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 7. owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 8. gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 9. mrożone kwadraty

Cooking for Emily
Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania 116

Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6 a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane. Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche drożdżowe z makiem 118

mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe z makiem

gotuj ze mną
Kruche drożdżowe z makiem 76

mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe z makiem

gotuj ze mną
Drożdżowe bułeczki "świnki" 150

kształtów i jadalnych dekoracji. W sieci natrafiłam na bułeczki w kształcie ryjków. Ich autorka zrobiła je z nadzieniem w środku. Mnie zależało na bułeczkach drożdżowych na jutrzejsze śniadania, więc wykorzystałam tylko formę, a przepis na ciasto jest mój. Składniki (na 9 bułek): 300 ml mleka 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 550 g mąki pszennej uniwersalnej 10 g soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką 111

Przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia (bez wyrabiania!) muffinki drożdżowe z owocami i kruszonką. Z kwaskowatymi borówkami amerykańskimi przełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ")   Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka

Simply Food
Torcik bezowy z bitą śmietaną 106

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik

Cztery Fajery
Chleb tostowy. 119

drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i miękkie masło.  Masło z mąką rozetrzeć palcami żeby ładnie się połączyło. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą

Agusiowe smakołyki