pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano
Zasmakuj Kuchnitylko żółtek, nie dodajemy białek. Ta sama zasada tyczy się masła, kostka masła (200g) na kilogram mąki. Reszta składników to cukier, mleko i alkohol, który dodajemy po to, aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło oleju. Mąka do przygotowania pączków powinna być jak najlżejsza - sięgnij po extra tortową o typie 450. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę zawsze przesiewamy(...)minut. Stop masło w rondelku i przestudź. Moja babcia nie ubija na puszystą masę żółtek z cukrem tylko dodaje je bezpośrednio do ciasta, ale moja mama, jak i ja (np. w przepisie na drożdżową chałkę) ucieram żółtka z cukrem na puch i dopiero dodaje do masy, tą technikę stosują również szefowie kuchni i polecam ją, ponieważ pączki są o wiele
SMYKWKUCHNIgłowa boli od nadmiaru tlenu. Toteż możliwość przejażdżki rowerowej w stronę jakiegoś nieodległego lasu jest błogosławieństwem. Właśnie na taki wypad przydać się mogą pyszne i proste paszteciki drożdżowe. Mówiąc paszteciki trochę zawężamy temat, bo można je wypełniać dowolnym farszem. Moja mama często robi je wypełnione mięsem z rosołu odpowiednio rozdrobnionym. Nasze są dziś w dwóch wersjach, właśnie z mięsem(...)bardzo łatwo. Po prostu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto, wszystko, także drożdże, trzeba je tylko pokruszyć. Ciasto chwilę trzeba wyrobić, było jednolite i plastyczne. Oczywiście można robotem. Gotowe rozdzielić na dwie części. Mimo że jest drożdżowe nie czeka na wyrastanie. Naprawdę szybko jest gotowe do dalszej pracy. Może być formowane na różne sposoby. Nasze mięsne paszteciki
I tu będę miała takie teciasteczka oraz foremki do ciasteczek . 4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello . Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek. 5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo. Nagroda to Miarki , Gryczanki oraz żel firmy Avon. 6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne
Sama słodycz i szczypta chilialici”. A co z pizzą? Oczywiście znana na cały świat jest rzymska pizza na cienkim cieście. Zobacz więc koniecznie przepis na ciasto na pizzę -jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze . Słodkim specjałem rzymskiej kuchni są „maritozzi con panna” – pyszne ciastka drożdżowe, koniecznie wypełnione śmietaną. Ich nazwa wiąże się z tradycją, zgodnie z którą w czasie Wielkiego Postu obdarowywano
ProstePesto.plkilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się
Niedzielny kucharzkilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się
Niedzielny kucharzkilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne i kleiste, ale z czasem zacznie się
Niedzielny kucharzdomowe ciacho drożdżowe🥰obowiązkowo z owocami i kruszonką. Tym razem u mnie śliweczki ❤️ Składniki: mąka pszenna 500 g, drożdże 50 g, żółtka 2 szt, jajko 1 szt, masło 100 g, cukier waniliowy 2 łyżki, ciepłe mleko 250ml, cukier 100 g, Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g, cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka, Dodatkowo(...)mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Możecie użyć jednej bardzo dużej blachy lub 2 blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki
kulinarne odsłony patisię powstrzymać przed jego zakupem. Co prawda, nigdy przedtem nie miałam z nim do czynienia w kuchni, ale ... kto nie pamięta z dzieciństwa smaku drożdżowego placka z rabarbarem? :) Pomyślałam więc, że odtworzę te wspomnienia piekąc ciasto. Do głowy wpadły mi nietknięte płatki orkiszowe, budyń i biała czekolada + oczywiście rabarbar. Połączenie idealne, prawda? ;) I chodź pogoda nie dopisuje, to kawałek
Kuchnia Elliemiksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem
moj przepis namiksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem
moj przepis namiksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem
moj przepis namiksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać się od ścianek misy, u mnie około 5 min. Uwaga, ciasta chlebowego jest prawie 2 kg, nie wszystkie roboty dadzą sobie radę z wyrobieniem
moj przepis na