słodkości w domu spadły na mnie. Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają
Sajkofanka smakuglutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec na papierze do pieczenia. W innym wypadku będziecie musieli się nieźle natrudzić by zdrapać ciasto z formy. Bezglutenowy spód do pizzy Składniki 150g skrobii z tapioki + 1 łyżka 60g mąki gryczanej niepalonej 80ml (1/3 szklanki) ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 125ml (1/2 szklanki(...)malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek). Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier lekko posypujemy mąką
Fill The Bowlglutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec na papierze do pieczenia. W innym wypadku będziecie musieli się nieźle natrudzić by zdrapać ciasto z formy. Bezglutenowy i wegański spód do pizzy Składniki 150g skrobii z tapioki + łyżka 60g mąki gryczanej niepalonej 80ml (1/3 szklanki) ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 125ml(...)malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek). Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier lekko posypujemy mąką
Fill The BowlŁatwe do przygotowania, a znikają w mig :) Jestem zadowolona jak widzę uśmiechnięte pałaszujące buzie Składniki: przepis na 36 szklankowych oczek: 0.5 kg mąki 1/2 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchniZnudziły Wam się tradycyjne piaskowe i drożdżowe babki wielkanocne? Dziś mam dla Was nowy przepis! Babka serowa pięknie wyrasta i świetnie prezentuje się na stole. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis z bloga Smaczna Pyza . Składniki: 250 g sera białego (półtłustego) 3 średnie jajka 150 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli(...)Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka). Babkę wyjąć z formy i przełożyć na talerz/paterę. Gdy ostygnie polać
Pasja Smakuniezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci z rysunkami Jana Marcina Szancera. Te ilustracje zapierają dech w piersiach, namalowane z niemiecką precyzją, dopracowane(...)już wypróbowałam pierwszy przepis. Wpisałam go ręcznie do automatycznego tłumacza i usmażyłam pączki! Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka 35 g świeżych drożdży 250 g mąki (dałam tortową) 52 g cukru Ciasto: 500 g mąki (dałam tortową) 4 żółtka skórka starta z cytryny 88 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli ewentualnie trochę więcej mleka
Posadzone i zjedzonewyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym to bez wątpienia świetna propozycja dla tych(...)szukają prostego pomysłu na domowy chleb. Dodatek jajka w tym przepisie zapobiega kruszeniu się chleba. Chlebek z ziołami jest dzięki temu elastyczny, a Tobie ten składnik ułatwi zdecydowanie pracę. Drożdżowy chleb z ziołami doskonale komponuje się z delikatnymi serkami. Nam bardzo smakuje z pokrojonym w plastry twarogiem posypanym solą Ale lubi też towarzystwo drobiowej wędliny i wszystkich niezbyt dominujących dodatków
Kuchnia Na WypasieCześć! Dziś wyjątkowo nie będzie na słodko a na ostro:) Wróciłam do przepisów ze starego wydania Kuchni Polskiej i przepadłam ; ) Znalazłam fajny, prosty i jakże smaczny
Domowe ciastaPyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru na parze, a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze
Tradycyjna Kuchniawypływał tylko apetycznie puchł i pachniał. To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru
Dzieje kuchennej WiewióryZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń
Kuchnia MagdaLenySkładniki:Ciasto:2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwekłyżeczka soli 3/4 szklanki wody10 g drożdżyłyżeczka cukruFarsz:500 g pieczarek300 g kapusty kwaszonejcebulkałyżka masła2
Moje pyszne gotowanieCiasto drozdzowe z masa serowa,a w niej zatopione truskawki z jagodami.Drozdzowe w iscie krolewskim wydaniu,poniewaz puszyste "kulki" drozdzowe nadziane truskawkami ulozone wokol brzegu ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drożdżowe bułeczki mleczne Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki mleczne - takie mięciutkie i delikatne pieczywo na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie tradycyjne pszenne bułki . Puszyste bułeczki mleczne są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na bułki jest elastyczne, miękkie i delikatne, praca z nim to sama przyjemność :) Z podanych proporcji upieczecie około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie(...)ciepłego mleka (podgrzanego) kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Drożdżowe bułeczki mleczne, przygotowanie: Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą i jajkiem lub żółtkami. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać
Lekcje w kuchnibułek z jednego prostego powodu: przepis do mnie nie przemawia. Składniki proste i dostępne (no prawie, bo wiecie - drożdże): mąką, woda, sól, cukier, olej, drożdże, jednak proponowany sposób wyrabiania ciasta pozostawia wiele do życzenia. Pewnie dlatego wiele osób jest niezadowolonych ze swoich wypieków, ponieważ bułki wychodzą twarde i suche. Zacytuję więc klasyka i powiem: "nie idźcie tą drogą". Ale wróćmy(...)dziurami w środku, z mega chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. W zależności od typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy na drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami
Obiad gotowy