zimno jak i na ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy ze śliwkami PRZEPIS TUTAJ Serniczki z patelni PRZEPIS TUTAJ Kolorowe naleśniki, barwione naturalnie PRZEPIS TUTAJ Czekoladowe naleśniki z serkiem i owocami PRZEPIS TUTAJ Pizzerinki – smaczne, pożywne, uwielbiane(...)papryki itp. Świeże bułeczki możemy także upiec samodzielnie w domu. Puszyste bułeczki jogurtowe PRZEPIS TUTAJ Mini bagietki czosnkowe PRZEPIS TUTAJ Bułeczki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytembyć łódeczki, wyszły gniazdka, smaku na szczęście nie zmieniły. Muszę mocno popracować nad techniką formowania kształtów, a może i spróbuję z ciastem tylko mącznym, choć kasza manna nadała temu ciastu innego, ciekawego posmaku. Oryginalny przepis pochodzi stąd . Z tych proporcji uzyskałam 5 gniazdek/łódeczek. 2 szklanki mąki 2/3 szklanki kaszy manny 25 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki(...)być prawie) rozmrożony szpinak. Pozostawić na małym ogniu z przykrywką nad połową garnka. Mąkę połączyć z kaszą, solą i pestkami. Gdy zaczyn drożdżowy pokrył się "pianką" dodać go do mąki i wymieszać. Dodać olej. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę ciepłej wody i wyrobić na sprężyste ciasto. Pozostawić w cieple, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Podduszony szpinak
Czerwony GupikWierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej(...)mieszamy, by połączyć drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką
Smak mojej kuchnigromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś
Chocolate Muffin BlogRogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka… Kruche(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę
Poezja smakuzajadamy się pysznym ciastem. Upiekłam szafranowe ciasto z jabłkami , czerwoną borówką i szafranem. Kocham ciasto szafranowe w każdej postaci, ale to jest przepyszne! Ciasto na maśle z dodatkiem mąki migdałowej…Typowo świąteczne ciasto szafranowe w Szwecji. Mam nadzieję, że już Was zaraziłam szafranowymi wypiekami. Znajdziecie ich sporo na blogu. Najczęściej dodaję szafran do drożdżowych wypieków. Piekę zarówno słodkie bułeczki
codojedzeniarobi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa. Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej 0,5 litra maślanki łyżeczka
W kuchni Karmel-itkiPuchata brioszka jest wyjątkowo mięciutka i delikatna. Bardzo dobry przepis dla wszystkich, którzy w poście nie jedzą słodyczy. Brioszka podana z kubkiem mleka i domowym dżemem
dolcevitainmykitchenmleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki
ciasta i desery czyli na słodkoTarta z jagodami Drożdżowe z serem i jagodami Drożdżowe na maślance Rabarbarowo-tuskawkowe Muffinki z kremem Babeczki na maślance Crumble z owocami Ciasto "Leśne smaki" Naleśniki z serem i owocami Shake czekoladowo-jagodowy Nalewka
Z miłości do słodkościCiasto z figami i migdałami. Figi są teraz bardzo tanie, można je wykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami. Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszeroko stosować przy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO CHLEBOWE: 300g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 1 łyżeczka soli POMADA DO CHLEBA: 75ml wody 1 łyżeczka mąki - czubata szczypta soli Zrobić rozczyn(...)przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej
Grunt to przepis!łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami, 3 łyżkami mąki. Nakryj czystą ściereczką i odstaw zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Resztę składników włóż do miski, wlej zaczyn drożdżowy i wyrób na gładką masę. Masło możesz roztopić żeby ułatwić sobie wyrabianie ciasta . Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, przełóż je do miski wysypanej mąką, nakryj ściereczką
Ogrodnik w podróżyDawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody 5 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 białko Farsz(...)bardzo ciepłej wody dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Obie mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka
My Chcemy JeśćSprawdzony przepis na pyszne, puszyste racuchy drożdżowe z truskawkami. Waniliowe racuszki truskawkowe, to idealny pomysł na deser dla dzieci, które je uwielbiają. Mogą być również inspiracją na doskonałą wiosenną kolację. Nasze racuchy są z dodatkiem maślanki, dzięki temu są bardziej puszyste i lepiej wyrastają. To przepis, który bez wątpienia przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom(...)jagody. Świetnie sprawdzą się również maliny, wiśnie, a także czereśnie. Poza sezonem, racuszki możesz przygotować z truskawek lub malin mrożonych. Nam jednak najlepiej smakują ze świeżymi, pachnącymi owocami. Racuszki drożdżowe z truskawkami, to jeden z wielu przepisów na proste w przygotowaniu desery, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź koniecznie również przepis na pyszne tosty francuskie na słodko , a także
Kuchnia Na Wypasie