ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:690/1038)

Przepis na ROGALIKI śniadaniowe - MAŚLANE! 69

dziecka.      Dziś Agnieszka proponuje zrobić maślane rogaliki śniadaniowe. Rogaliki maślane lub rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu.      Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto.      Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Drożdżowa chałka z pomarańczą. Chałka na świąteczne śniadanie! 88

Maślana i bardzo aromatyczna chałka, idealna na świąteczne śniadanie, zachowuje idealną świeżość przez dwa dni. Chałka pachnie obłędnie, to zapach cytrusów i pomarańczy, skojarzył mi się

SMYKWKUCHNI
Pizza domowa - ciasto i dodatki 76

Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną

Kuchcik gotuje
Prosta chałka z truskawkami 97

Wyłożyłam kawałki truskawek na wierzch chałki. Jednak nie krępujcie się, możecie dodać je także do ciasta. Ja chciałam mieć śniadaniowe pieczywo, dlatego truskawki są tylko na

Kucharzyca
Omlet z ciecierzycy 128

pieczenia, pieprz łyżeczka oliwy (5g) + kromka (35g) chleba żytniego + duży pomidor Sposób wykonania: Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, czarną solą oraz pieprzem. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Potem odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wlej ciasto i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć

365 dni dookoła kuchni
Bułki preclowe 110

Te bułki najpierw się gotuje a potem piecze. Trochę z nimi "zabawy" ale warto potem zajadać pyszne bułeczki na śniadanie z serkiem czy masełkiem

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 130

łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Rogaliki Z Dżemem rabarbarowym 162

drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy

Gotowanie...to proste !
drożdżówki zawijane z serem 127

rozrabiam z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawiam w ciepłe miejsce, by "ruszyły". Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, olej, mleko i zaczyn drożdżowy umieszczam w misce i wyrabiam mikserem, końcówką z hakami, na gładkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Twaróg miksuję z cukrem, wanilią, jajkiem i suchym budyniem (do masy twarogowej możecie dodać otartą skórkę

babka w formie
Pączki z białego sera 161

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki brioche 127

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI KAKAOWE Z MALINAMI 110

łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić

Kuchnia w oparach
BUŁKI KAJZERKI 236

świeżo upieczonego pieczywa, który jeszcze na długo utrzymuje się w całym domu !  Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy:  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody

Marcepanowa kuchnia
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 109

łyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 128

cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła

Agusiowe smakołyki
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 177

Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe racuszki z bananem i serkiem wiejskim 154

lubicie racuszki, placuszki i wszelkiego rodzaju naleśniki. W tej zakładce znajdziecie już mnóstwo smakowitych przepisów na te słodkości, a od dziś również i drożdżowe racuchy z bananem i serkiem wiejskim. Banan i serek dodajemy do ciasta w postaci zblendowanej, więc nie znajdujemy w racuszkach kawałków owoców i sera. Kochani wypróbujcie! Składniki: (na ok. 10 sztuk) 100 ml letniego mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 840

Boskie racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek.  - Wystarczy dobrze wymieszać razem wszystkie składniki i dać ciastu wyrosnąć. - Super prosty i krótki skład. - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Nie są tłuste, więc smakują cudownie również po przestygnięciu. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły

AniaGotuje.pl
A z babką czekoladową było tak..... 100

odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki do ciasta dodawała oranżadę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki na jogurcie 149

czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość

Ala piecze i gotuje
CHAŁA PURIMOWA 116

Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500) 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl mleka 150 g roztopionego masła 1 jajo

OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 201

Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru cukru nadzienie

OliveandThyme
Focaccia z oliwkami 181

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami

dolcevitainmykitchen
Bułeczki brioche 136

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 149

cukrem, łyżką mąki  i 50 ml  wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz:  Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła

Gotuj Sam!
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 210

cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe mini pizze 629

Dziś nadszedł ten dzień i  mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam!  Ciasto:    3 szklanki mąki pszennej,  30g świeżych drożdży,  szklanka wody,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  2 łyżki oleju

Z miłości do słodkości
Bułki śniadaniowe 235

posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko

Bullio
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 141

cukier waniliowy, dodałam żółtka i utarłam na puszystą masę. Do utartych żółtek wsypałam przesianą mąkę,   resztę mleka, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.   Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie nieprzywierające do rąk ani do miski ciasto. Przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.     Formę do pieczenia baby wysmarowałam masłem. Do konfitury

Kuchnia u Krysi
Pizza ze szparagami na puszystym cieście 129

Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła

Smakołyki Asi
pizzerinki-kwiatki ze szpinakiem 158

Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe wody łyżka oleju łyżeczka soli 350 g mąki chlebowej nadzienie: 250 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty cebula

6niebo
Rogaliki drożdżowe 143

     Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym

Wrzosowa Polana
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 167

bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy.  Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka

Roślinna - blog wegański
Drożdżowe rogaliki z budyniem 121

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru

e-PrzepisyKulinarne
Kluski na parze z jagodami 182

drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy  i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części

Ala piecze i gotuje
Bułki śniadaniowe 159

posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 285

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania

e-PrzepisyKulinarne
Chleb czekoladowy na zakwasie 138

Dzień Czekolady. Postanowiłam spełnić przy okazji życzenie na upieczenie chleba czekoladowego. Ciekawe jak smakuje? Ten, który upiekłam jest bardzo delikatny w środku - jak drożdżowy, ładnie pachnie  i nie jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego tabliczka

apetytnapieczenie
Pizza ze szparagami. 137

Pieczone szparagi ,ale z czym? Może w cieście na pizzę .Pomysł wart powtórzenia. To najlepsza ,wiosenna pizza którą koniecznie musisz zrobić .Polecam!. Składniki : 250 g mąki

Ladylaura.
Bagietka na maślance 105

pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę

dom-agi.pl
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 151

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego. Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem … Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy … Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?! Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz

Ostra na Słodko
PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE 199

zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście.  Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry" smakuje rewelacyjnie. Składniki na ciasto: 400 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 gram masła lub margaryny 2 jajka Składniki na nadzienie: szynka

Walijskie Pichcenie
1557. Niezawodny chleb 118

cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra). Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet.  Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki. Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę

Moje domowe kucharzenie
Minipizze wegańskie 172

Składniki: Ciasto: drożdże (30 g) woda (1/2 szklanki) mąka pszenna (1 1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) oliwa z oliwek 1  łyżeczka Propozycja dodatków: cukinia (1/4 szt.) pieczarki (4 duże) pomidory (2 szt.) płatki drożdżowe (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki) oregano Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: ok. 5 Przygotowanie: Drożdże mieszany(...)papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto trochę urosło. Oliwę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smarujemy nią pizze. Nakładamy pokrojonego pomidora. Cukinię i pieczarki kroimy. Dusimy przez chwilę w odrobinie wody. Nakładamy na pizzę. Posypujemy oregano i płatkami drożdżowymi. Pieczemy w temperaturze 220 st. przez ok. 15 min. korzystając z opcji

Weganka gotuje
Pomysły na drugie śniadanie do szkoły 309

zimno jak i na ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy ze śliwkami PRZEPIS TUTAJ Serniczki z patelni PRZEPIS TUTAJ Kolorowe naleśniki, barwione naturalnie PRZEPIS TUTAJ Czekoladowe naleśniki z serkiem i owocami PRZEPIS TUTAJ   Pizzerinki – smaczne, pożywne, uwielbiane(...)papryki itp. Świeże bułeczki możemy także upiec samodzielnie w domu. Puszyste bułeczki jogurtowe PRZEPIS TUTAJ Mini bagietki czosnkowe PRZEPIS TUTAJ Bułeczki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ     POLECAM TAKŻE: DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Pizzowe gniazdka ze szpinakiem 122

być łódeczki, wyszły gniazdka, smaku na szczęście nie zmieniły. Muszę mocno popracować nad techniką formowania kształtów, a może i spróbuję z ciastem tylko mącznym, choć kasza manna nadała temu ciastu innego, ciekawego posmaku. Oryginalny przepis pochodzi stąd . Z tych proporcji uzyskałam 5 gniazdek/łódeczek. 2 szklanki mąki 2/3 szklanki kaszy manny 25 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki(...)być prawie) rozmrożony szpinak. Pozostawić na małym ogniu z przykrywką nad połową garnka.  Mąkę połączyć z kaszą, solą i pestkami. Gdy zaczyn drożdżowy pokrył się "pianką" dodać go do mąki i wymieszać. Dodać olej. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę ciepłej wody i wyrobić na sprężyste ciasto. Pozostawić w cieple, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Podduszony szpinak

Czerwony Gupik
Chleb graham z foremki 169

Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej(...)mieszamy, by połączyć drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10  minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką

Smak mojej kuchni
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 164

gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś

Chocolate Muffin Blog
Rogaliki z marmoladą 188

Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka… Kruche(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę

Poezja smaku
Świąteczne lenistwo, szafranowe ciasto i kawa 80

zajadamy się pysznym ciastem. Upiekłam szafranowe ciasto z jabłkami , czerwoną borówką i szafranem. Kocham ciasto szafranowe w każdej postaci, ale to jest przepyszne! Ciasto na maśle z dodatkiem mąki migdałowej…Typowo świąteczne ciasto szafranowe w Szwecji. Mam nadzieję, że już Was zaraziłam szafranowymi wypiekami. Znajdziecie ich sporo na blogu. Najczęściej dodaję szafran do drożdżowych wypieków. Piekę zarówno słodkie bułeczki

codojedzenia
VII World Bread Day. - CHLEB PEŁNOZIARNISTY DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. 169

robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa. Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej 0,5 litra maślanki łyżeczka

W kuchni Karmel-itki
Puchata brioszka 92

Puchata brioszka jest wyjątkowo mięciutka i delikatna. Bardzo dobry przepis dla wszystkich, którzy w poście nie jedzą słodyczy. Brioszka podana z kubkiem mleka i domowym dżemem

dolcevitainmykitchen