zajadamy się pysznym ciastem. Upiekłam szafranowe ciasto z jabłkami , czerwoną borówką i szafranem. Kocham ciasto szafranowe w każdej postaci, ale to jest przepyszne! Ciasto na maśle z dodatkiem mąki migdałowej…Typowo świąteczne ciasto szafranowe w Szwecji. Mam nadzieję, że już Was zaraziłam szafranowymi wypiekami. Znajdziecie ich sporo na blogu. Najczęściej dodaję szafran do drożdżowych wypieków. Piekę zarówno słodkie bułeczki
codojedzeniarobi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa. Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE /źródło: sieć/ 500g mąki pełnoziarnistej 0,5 litra maślanki łyżeczka
W kuchni Karmel-itkiPuchata brioszka jest wyjątkowo mięciutka i delikatna. Bardzo dobry przepis dla wszystkich, którzy w poście nie jedzą słodyczy. Brioszka podana z kubkiem mleka i domowym dżemem
dolcevitainmykitchenmleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki
ciasta i desery czyli na słodkoTarta z jagodami Drożdżowe z serem i jagodami Drożdżowe na maślance Rabarbarowo-tuskawkowe Muffinki z kremem Babeczki na maślance Crumble z owocami Ciasto "Leśne smaki" Naleśniki z serem i owocami Shake czekoladowo-jagodowy Nalewka
Z miłości do słodkościCiasto z figami i migdałami. Figi są teraz bardzo tanie, można je wykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami. Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Lubię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszeroko stosować przy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO CHLEBOWE: 300g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 1 łyżeczka soli POMADA DO CHLEBA: 75ml wody 1 łyżeczka mąki - czubata szczypta soli Zrobić rozczyn(...)przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej
Grunt to przepis!łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami, 3 łyżkami mąki. Nakryj czystą ściereczką i odstaw zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Resztę składników włóż do miski, wlej zaczyn drożdżowy i wyrób na gładką masę. Masło możesz roztopić żeby ułatwić sobie wyrabianie ciasta . Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, przełóż je do miski wysypanej mąką, nakryj ściereczką
Ogrodnik w podróżyDawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody 5 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 białko Farsz(...)bardzo ciepłej wody dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Obie mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka
My Chcemy JeśćSprawdzony przepis na pyszne, puszyste racuchy drożdżowe z truskawkami. Waniliowe racuszki truskawkowe, to idealny pomysł na deser dla dzieci, które je uwielbiają. Mogą być również inspiracją na doskonałą wiosenną kolację. Nasze racuchy są z dodatkiem maślanki, dzięki temu są bardziej puszyste i lepiej wyrastają. To przepis, który bez wątpienia przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom(...)jagody. Świetnie sprawdzą się również maliny, wiśnie, a także czereśnie. Poza sezonem, racuszki możesz przygotować z truskawek lub malin mrożonych. Nam jednak najlepiej smakują ze świeżymi, pachnącymi owocami. Racuszki drożdżowe z truskawkami, to jeden z wielu przepisów na proste w przygotowaniu desery, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź koniecznie również przepis na pyszne tosty francuskie na słodko , a także
Kuchnia Na Wypasiesłodkości w domu spadły na mnie. Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają
Sajkofanka smakuglutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec na papierze do pieczenia. W innym wypadku będziecie musieli się nieźle natrudzić by zdrapać ciasto z formy. Bezglutenowy spód do pizzy Składniki 150g skrobii z tapioki + 1 łyżka 60g mąki gryczanej niepalonej 80ml (1/3 szklanki) ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 125ml (1/2 szklanki(...)malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek). Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier lekko posypujemy mąką
Fill The Bowlglutenowego ciasta, ale niezbędny jest tutaj malakser/siekacz z dużym kielichem. Dodatkowo, pamiętajcie by pizzę piec na papierze do pieczenia. W innym wypadku będziecie musieli się nieźle natrudzić by zdrapać ciasto z formy. Bezglutenowy i wegański spód do pizzy Składniki 150g skrobii z tapioki + łyżka 60g mąki gryczanej niepalonej 80ml (1/3 szklanki) ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 125ml(...)malakserze umieszczamy mąkę z tapioki i gryczaną. Miksujemy. Gdy mleko z oliwą się zagotują, dodajemy do mąki i ponownie miksujemy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i miksujemy (najlepiej pomóc sobie łyżką, gdyż mąka lubi przylepiać się do ścianek). Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Papier lekko posypujemy mąką
Fill The BowlŁatwe do przygotowania, a znikają w mig :) Jestem zadowolona jak widzę uśmiechnięte pałaszujące buzie Składniki: przepis na 36 szklankowych oczek: 0.5 kg mąki 1/2 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchniZnudziły Wam się tradycyjne piaskowe i drożdżowe babki wielkanocne? Dziś mam dla Was nowy przepis! Babka serowa pięknie wyrasta i świetnie prezentuje się na stole. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis z bloga Smaczna Pyza . Składniki: 250 g sera białego (półtłustego) 3 średnie jajka 150 g miękkiego masła 200 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli(...)Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka). Babkę wyjąć z formy i przełożyć na talerz/paterę. Gdy ostygnie polać
Pasja Smaku