Pączki na kefirze 178Karnawał trwa, niedługo Tłusty Czwartek, więc dziś mam dla was kolejny przepis na pączki. Tym razem zrobiłam pączki tradycyjne, drożdżowe z marmoladą truskawkową. Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem. Miałam dziś mało czasu, więc pączki zrobiłam w większym rozmiarze, żeby było
Waniliowe Improwizacje
Racuchy na jogurcie greckim 194eżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej
Ugotować
Bułeczki drożdżowe z twarogiem 181Kolejne bułeczki drożdżowe, te co prawda były robione dawno temu i zapomniałam całkiem o nich. Ciasto: 550 g mąki pszennej 300 ml mleka 80 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli 70 g cukru 25 g drożdży świeżych Nadzienie: 400 g twarogu 4 łyżki cukru do smaku 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń Mąkę wsypać
Moje domowe kucharzenie
6 Pysznych Przepisów Z Truskawkami 341wybierzecie coś dobrego dla siebie ;) Ps. wystarczy kliknąć na zdjęcie i od razu zostaniecie przeniesieni do przepisu ;) 1. Serowe Knedle Z Truskawkami 2. Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 3. Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami 4. Ucierane Ciasto Serowo - Truskawkowe Z Kruszonką 5. Delikatne Pierogi Z Truskawkami 6. Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami
Gotowanie...to proste !
Muffinki czekoladowe 188Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minut Składniki 1,5 szklanki
Kuchnia Bazylii
Pane Bianco - Włoski Biały Chleb. / Pane Bianco - Italian White Bread. 238hard yeast - 16 g soli / 16 g salt - 2 łyżki oliwy / 2 tbsp olive oil PL W misie miksera umieszczamy wodę, zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek oraz mąkę zmieszaną z solą. Wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale bez problemu odchodzić od ścianek misy Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu
DominikaDolci
Pierogi z bobem 221Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia. Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ , bo naprawdę warto ich użyć do farszu. Artykuł Pierogi z bobem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman
Rogaliki drożdżowe z powidłami 208podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie
Ala piecze i gotuje
Jajka w cieście drożdżowym z dodatkiem chrzanu i musztardy 207iasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam. Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne. Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek
Moniki Smakołyki
bułki z oliwkami 171Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 302będę ukrywać, że drożdżowe to moja słabość. Dawno nie było u nas klasycznych drożdżówek czy też ciasta na bazie drożdży. Aż do dzisiaj. Gdy je ujrzałam zwyczajnie się w nich zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami
Made By Mom And Son
Drożdżówka z nutellą . 261Kolejna drożdżowa propozycja .Nadziana nutellą ,ale myślę ,że powidła sprawdziłyby się równie dobrze .Polecam .Ciasto jest pyszne. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki
Ladylaura.
Pączki angielskie 210się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza. 2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto
UgotujmyTo.pl
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 334dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże
Ala piecze i gotuje
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 213pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego
głodny alergik