Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru na parze, a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale. Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze
Tradycyjna Kuchniawypływał tylko apetycznie puchł i pachniał. To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru
Dzieje kuchennej WiewióryZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń
Kuchnia MagdaLenySkładniki:Ciasto:2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwekłyżeczka soli 3/4 szklanki wody10 g drożdżyłyżeczka cukruFarsz:500 g pieczarek300 g kapusty kwaszonejcebulkałyżka masła2
Moje pyszne gotowanieCiasto drozdzowe z masa serowa,a w niej zatopione truskawki z jagodami.Drozdzowe w iscie krolewskim wydaniu,poniewaz puszyste "kulki" drozdzowe nadziane truskawkami ulozone wokol brzegu ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drożdżowe bułeczki mleczne Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki mleczne - takie mięciutkie i delikatne pieczywo na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie tradycyjne pszenne bułki . Puszyste bułeczki mleczne są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na bułki jest elastyczne, miękkie i delikatne, praca z nim to sama przyjemność :) Z podanych proporcji upieczecie około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie(...)ciepłego mleka (podgrzanego) kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Drożdżowe bułeczki mleczne, przygotowanie: Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą i jajkiem lub żółtkami. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać
Lekcje w kuchnibułek z jednego prostego powodu: przepis do mnie nie przemawia. Składniki proste i dostępne (no prawie, bo wiecie - drożdże): mąką, woda, sól, cukier, olej, drożdże, jednak proponowany sposób wyrabiania ciasta pozostawia wiele do życzenia. Pewnie dlatego wiele osób jest niezadowolonych ze swoich wypieków, ponieważ bułki wychodzą twarde i suche. Zacytuję więc klasyka i powiem: "nie idźcie tą drogą". Ale wróćmy(...)dziurami w środku, z mega chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem. W zależności od typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy na drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami
Obiad gotowyPrzed Wami kolejna odsłona naszej Aromat-owej piekarni. Drożdżowe bułeczki w moim wydaniu z czarną porzeczką ale możliwości jest wiele. Aromatyczne i pulchne, a przy tym wyśmienite. Na każdą okazję, śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek. Nasze powstały z myślą o pierwszym letnim pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce. Składniki: 700 gram mąki pszennej 7 gram drożdży instant(...)roztopionego masła +/- 150 ml letniego mleka cukier waniliowy do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie robota planetarnego z końcówką hak i wyrabiamy 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Dzielimy na 8-14 kawałków w zależności
Życie zaczyna się w kuchnidrożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków(...)chleb drożdżowy, zachowuje świeżość składniki: (na 2 foremki) 800 g mąki orkiszowej , pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży ( 7 g ) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody nasiona sezamu do posypania przygotowanie W misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać. Wlać oliwę , miód i wodę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić
Stare GaryTakie cudo wypatrzyłam ostatnio u Asi na blogu Słodko Słodka . Nie dość, że fajnie wygląda, to smakuje obłędnie. Ciasto zrobiłam po swojemu, dodatki też trochę inne. Takie jak lubimy. Tu akurat można dowolnie kombinować. Jak to przy pizzy. Nie wiem czy wiecie, ale moja rodzinka to najwięksi fani pizzy jakich znam. Dlatego kiedy(...)link do jej bloga. Moja nazwa tej pizzy, to gwiazda drożdżowa. Kiedy zobaczyłam ją po raz pierwszy, od razu tak mi się skojarzyło i tak zostało. U Asi to pizza na pięć rogów :) Jak zwał, tak zwał. W każdym bądź razie, jest pyszna :) Składniki: Ciasto: 220 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru
Agusiowe smakołykiPozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta
Kuchnia w czekoladziewykwintniejsze wypieki, a to lato i pora na ciasta owocowe czy jesień, która zasypie nas szarlotkami. Co mi tam, wszyscy pieką ciasta z truskawkami i rabarbarem, a ja nie inaczej bo właśnie w kuchni stygnie drożdżowe z rabarbarem, ale jutro widzimy się z sąsiadami i pomyślałam a co mi tam, gdzieś mi mignęło zdjęcie ciastek i tak oto wylądowały(...)dodatek mięty, bo przecież połączenie czekolady i mięty, to jedno z najlepszych połączeń, na jakie ktoś kiedyś wpadł. Kto czyta tego bloga ten wie, że mam słabość do surowego ciasta. I surowe ciasto z tego przepisu jest przepyszne. Już próbując samo ciasto wiedziałam, że ciastka muszą być przepyszne. Warto tak zaplanować wypiek ciasteczek, aby masa postała nam w lodówce dobrych
Mieszam w GarnkuWitam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na choinkę drożdżową z masą makową. Choinka bardzo ładnie prezentuje się i na pewno upiększy nas świąteczny stół, a dodatkowo jest bardzo smaczna. Do przygotowania choinki będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 80 kulek użyłam foremki o średnicy 6 cm oraz 2 stożki styropianowe o wysokości około 23 cm wykałaczki na ciasto(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Choinkę drożdżową Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru, około łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka. Składniki mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe
Uwaga Babcia Gotujezaproszenie Amber, w piekarni Majowej upiekłam ten pyszny chleb, który jak dla mnie może być również ciastem :) taka chałka. Struan - to słodki chleb szkocki wypiekany w wigilię św. Michała Archanioła. wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki : 680 g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750 45 g polenty 30 g płatków owsianych 15 g otrębów pszennych(...)mnie tylko 150 g bo użyłam do jednego bochenka roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie ciasta chlebowego na 2 foremki na 23 cm dł. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę
Proste Potrawyjakiś czas w internecie pojawia się przepis, który zdobywa rzesze zwolenników. Poprzedni na Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna był niewątpliwie hitem. Do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo mam już w planie kolejny wypiek z użyciem tego, lub bardzo podobnego ciasta. Ale nie zdradzam szczegółów, a tym razem… ciasto śnieżny puch. Składniki na formę
mojewypiekiinietylko