ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:687/1038)

Pizza domowa - ciasto i dodatki 77

Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną

Kuchcik gotuje
Prosta chałka z truskawkami 100

Wyłożyłam kawałki truskawek na wierzch chałki. Jednak nie krępujcie się, możecie dodać je także do ciasta. Ja chciałam mieć śniadaniowe pieczywo, dlatego truskawki są tylko na

Kucharzyca
Omlet z ciecierzycy 130

pieczenia, pieprz łyżeczka oliwy (5g) + kromka (35g) chleba żytniego + duży pomidor Sposób wykonania: Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, czarną solą oraz pieprzem. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Potem odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wlej ciasto i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć

365 dni dookoła kuchni
Bułki preclowe 114

Te bułki najpierw się gotuje a potem piecze. Trochę z nimi "zabawy" ale warto potem zajadać pyszne bułeczki na śniadanie z serkiem czy masełkiem

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 133

łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Rogaliki Z Dżemem rabarbarowym 165

drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości. 4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy

Gotowanie...to proste !
drożdżówki zawijane z serem 129

rozrabiam z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawiam w ciepłe miejsce, by "ruszyły". Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, olej, mleko i zaczyn drożdżowy umieszczam w misce i wyrabiam mikserem, końcówką z hakami, na gładkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Twaróg miksuję z cukrem, wanilią, jajkiem i suchym budyniem (do masy twarogowej możecie dodać otartą skórkę

babka w formie
Pączki z białego sera 163

Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki brioche 129

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI KAKAOWE Z MALINAMI 112

łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić

Kuchnia w oparach
BUŁKI KAJZERKI 238

świeżo upieczonego pieczywa, który jeszcze na długo utrzymuje się w całym domu !  Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy:  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody

Marcepanowa kuchnia
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 111

łyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 130

cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła

Agusiowe smakołyki
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 178

Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania