ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:696/1038)

Babka drożdżowa bez zagniatania 86

Był chleb mieszany łyżką, to teraz będzie baba drożdżowa bez zagniatania. Do przygotowania babki drożdżowej bez zagniatania wystarczy miska, łyżka i garnuszek do rozpuszczenia masła. Nie

Polska Zupa
LAHMACUN - TURECKA PIZZA 159

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
LAHMACUN - TURECKA PIZZA 159

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 194

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
mleczne bułeczki - idealne na śniadanie 1368

Bardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się

babka w formie
DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ 126

pyszne, puszyste drożdżówki z serem i owocami   SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 250 g mąki 1 jajko 1/4

słodki bratek
Kandyzowana skórka cytrynowa. 164

     Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak

Rozpustne gotowanie
Cebularze 305

Słone ciasto chlebowe wypełnione pyszną cebulką. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata

prawdziwe jedzenie
Barmbrack cake z rodzynkami 163

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj  i piekłam je jakiś czas temu ..Barmbrack cake to tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone w okresie Halloween, ale nic nie

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe babeczki z rodzynkami 143

ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie.  Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone,  dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone.   Składniki na 12 szt.: 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 2 duże jaja, 25 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka ok. 40°C, 100 g rodzynek

Moniki Smakołyki
Świąteczna strucla makowa 345

już kiedyś wspominałam - na początku mojej kulinarnej przygody wypieki drożdżowe nie były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej(...)technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto było ciut za luźne i mogłoby nie utrzymać tak skomplikowanego kształtu. Jednak książka sama w sobie okazała się skarbem i na pewno często będę z niej korzystać. Tymczasem zapraszam na bardzo świąteczny i niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu... Wieniec drożdżowy z domową masą makową składniki na jedną, dużą

Ratunku obiad
Bajaderki 124

słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka(...)/krem czekoladowy typu Nutella  bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu.  W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając

Malinowo w kuchni
Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem 44

ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Zamieniamy nasadkę łopatkową na hak  i wyrabiamy ciasto na średnich obrotach około 3 minuty lub,  aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i gładkie.  Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy 1 łyżkę mąki , jeśli zbyt sztywne, 1 łyżkę mleka.  Rozciągamy i składamy ciasto i formujemy z niego kulę. Władamy ciasto stroną(...)większa od ciasta. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości,  na około 90 minut.* BUŁKI Wykładamy dwie blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na osiemnaście kawałków, formujemy kulki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm. Owijamy ciasto wokół palców

Tajemnice Smaku
Pieczone pierożki kebabowe 245

Pierożki kebabowe to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z pysznym farszem warzywno–mięsnym. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale równie dobre są na drugi dzień. Pierożki kebabowe sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, lub jako imprezowa przekąska podana np. z sosem czosnkowym . Gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Poniżej znajdziecie przepis, jak zrobić pyszne pierożki(...)kebab. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Składniki Ciasto: 1 kg mąki pszennej 0,5l mleka 100 g masła 10 dag drożdży świeżych 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Nadzienie: 0,5 kg fileta z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 5 łyżek ketchupu 1 łyżka przyprawy do gyrosa

Alle Dobre!
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 81

sprawdzenia innych przepisów na nadziewane bułeczki i chlebki: zakręcone bułeczki z pesto , c hlebek z oliwkami i serem feta , nadziewany chlebek drożdżowy , czy nadziewany włoski chlebek na ricottcie. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru sól Nadzienie

PatiGotuje
RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI GRANATEM I MIĘTĄ 81

PRZEPIS: 1. Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Dodaj borówki, nasiona granatu oraz syrop klonowy, ponownie dobrze wymieszaj. 2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 30 minut. 3. Gotowe ciasto wykładaj partiami na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż racuchy do zarumienienia z obu stron. 4. Racuchy(...)smażenia Instructions Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Dodaj borówki, nasiona granatu oraz syrop klonowy, ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 30 minut. Gotowe ciasto wykładaj partiami na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż racuchy do zarumienienia z obu stron. Racuchy odsącz z nadmiaru

globuskulinarny
Herman - ciasto szczęścia 356

razie potrzeby można użyć więcej), 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia (też nie wiem po co, skoro zaczyn jest drożdżowy, no ale skoro kazali...), szczypta soli i cukier wanilinowy. Tym razem mieszamy ;) Na sam koniec do gotowego ciasta dodajemy to, na co akurat mamy ochotę - jabłka plus cynamon, orzechy, rodzynki... Ja poprzestałam na tych ostatnich. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej

Kulinarne zapędy Kokosa
Babka z tartego ciasta 97

świątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane

królestwo garów
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 143

zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy(...)łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej

Ekocozy | Naturalnie na co dzień