babeczki idealne do koszyczka. Babka limonkowa Sernik z truskawkami Babka pomarańczowa Ciasto zebra Sernik z brzoskwiniami Małe babeczki waniliowo-kakaowe Wielkanocna babka waniliowo - kakaowa Drożdżowa babka z czekoladą Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa Babka czekoladowa
Passions hobbies lifePyszne pączki serowe. Nie wszyscy uwielbiają gotować, ale gdy znajdziemy odpowiednią stronę z przepisami kulinarnymi, zawsze jest ochota, by przygotować coś pysznego. Trudno jest czasami zachować
Zdrowy Styl JoannyZrobiłam ostatnio taki drożdżowy wianuszek wg przepisu znalezionego na blogu Obiad gotowy! Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja ciasta z pietruszką, aniżeli z orzechami. Ta z orzechami była super, ale już bardziej w ramach deseru. W teorii zapieczony z całością ser pleśniowy powinien był się rozpuścić i liczyłam, że uda mi się „maczać” w nim kawałki ciasta. Niestety, być
Smaki Na TalerzuBułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 50 g 2 żółtka mleko 140 ml śmietana 18 % 50 ml cukier drobny 65 g cukier waniliowy 1/2 łyżeczki olej
Smaczne mojeswojskie wypieki bez zbędnych wypełniaczy. Poniższe bułeczki drożdżowe udowodnią Ci, jak wyśmienite potrafi być domowe pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułki pieczone z masłem czosnkowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztyk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 220 kcal Pszenne bułki drożdżowe pieczone z rozpływającym masłem czosnkowym. Przepis(...)sito. Dodaj sól i cukier, wszystkie suche składniki przemieszaj ze sobą. Pokruszone świeże drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Mieszankę drożdżową oraz olej rzepakowy pomału przelewaj do suchych składników, zarabiaj dłońmi jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto pozostaw w misie pod okryciem ścierki, odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel
ProstePesto.plDzisiaj polecam rogaliki z nutellą Składniki na 16 sztuk 200 g mąki pszennej 75 g masła 10 g cukru pudru jajko 20 g drożdży 25 g
Pomysłowa kuchniaTo nasze drugie podejście do pieczenia pączków , tydzień temu było zbyt chłodno w domu i ciasto na pączki nie wyrosło jak powinno. Teraz zadbaliśmy o najmniejsze
niecodziennikparyRolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy
Tajemnice Smakumasła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy
Kuchenne zapiski Edytyminut. Żółtka i jajko wbić do miski, dodać 2 łyżki cukru. Zmiksować na puszystą masę. Do tego przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać mikserem z hakami. Wlać rum i na koniec olej. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Delikatnie rozwałkować i szklanką wykroić koła. Na środku każdego koła ułożyć marmoladę. Następnie
Agusiowe smakołykiDrożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy. ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 60 g smalcu 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej
wesoła kuchniaDawno nie było wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..no w ten wekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami.. Zastanawiałam się co by
Moje domowe kucharzeniewyrośnięcia. Pięknie wyrósł i podwoił swoją objętość Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli, dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką
Kuchnia u KrysiDziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w
CiastkozercyBułeczki drożdżowe z malinami Składniki: Rozczyn: mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto: mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko - 1 szt sól-szczypta masło - 60 g Kruszonka: cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo: maliny jajko
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: 700 g mąki 70 g drożdży 100 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka niecała szklanka ciepłej wody lub mleka Do miski wrzucamy mąkę
harrisastrudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki: 500 g mąki 75 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło
Kuchnia Danusiwszystkich, to przynajmniej większości zawartych w nich przepisów. Na początek na warsztat poszły kajzerki. Wyszły mi maleńkie i koślawe, ponieważ zapał do drożdżowych wypieków nie idzie w parze z możliwościami moich dłoni, a mąż po zagnieceniu ciasta urwał się z domu i sama je "formowałam", ale co tam... Kształt zupełnie nie miał wpływu na smak. Jedyną modyfikacją było
Kuchenne zapiski Edytyracji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu
Tradycyjna KuchniaKarnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz
Apetyczna babeczkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla
Marta Gotujewrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujejajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy(...)minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemPoszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g.) 200 g. masła, lub margaryny 1 jajko ( żółtko(...)będzie do smarowania rogali) Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko. Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy
Agusiowe smakołykiłyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: * 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm) * 1/2 szklanki płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego * zaczyn drożdżowy * zalewa ziołowa * ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. ) Wymieszać mąkę
Przepisy na domowy ser i chlebporadami, jak prowadzić gospodarstwo domowe, z przepisami na przetwory, obiady, desery. Nietuzinkowa Dama :) Przejrzałam bardzo dokładnie oryginalny przepis z książki " Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast " wydanej w 1866 roku. (Po próbach i błędach zaufałam interpretacji przepisu na blogu moje wypieki.) Przepis na około 25 pączków 500 g mąki pszennej 21 g suchych drożdży instant(...)tego szprycy z cienką długą tylką. Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto. Masło dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbyło insiracją do kulinarnych poszukiwań. Dziś od rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące i pyszne. Można je zrobić
W mojej kuchniodsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) Artykuł Jogurtowe racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemcukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA
Blog z Apetytemciasta, to nieco gęściejsze niż klasyczne ciasto naleśnikowe . Jabłka w cieście naleśnikowym przepis, który z pewnością idealnie sprawdzi się np. na niedzielne śniadanie. Warto wstać nieco wcześniej, aby przygotować to proste danie i obudzić wszystkich cudownym zapachem podpiekanego jabłka i ciasta naleśnikowego. My już nie możemy się doczekać! A Ty? Zapraszamy na przepis Jabłka w cieście naleśnikowym Składniki: Na ciasto(...)Jabłka w cieście naleśnikowym Przygotowanie: Jabłka w cieście przepis na ciasto: Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, jajko, mleko, cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 – 20 minut. Pamiętajmy, aby w tym czasie kilka razy przemieszać ciasto miotełką. Gotowe ciasto powinno być gładkie i bez żadnych grudek. Jabłka w cieście: Jabłka obieramy. Przy
Kuchnia Na Wypasiedomu pachnie cynamonem, pomarańczami i lasem. W kuchni króluje kapusta kiszona i grzyby, lecz ja Was dzisiaj zapraszam na kawałek drożdżowej strucli dla odmiany nadzianej nie tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej typ 405 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 1/2 kostki rozpuszczonego masła 1 jajko Farsz: 1kg
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego
Moje pyszne gotowaniePrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas
Codzienna kuchnia niecodzienna