ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:709/1038)

Racuszki budyniowe z rabarbarem 75

Racuszki budyniowe z rabarbarem Zaczął się sezon na rabarbar, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznych, puszystych i rumianych placuszków. Są tak dobre, że ciężko im

Blog z Apetytem
Drozdzowe ciasteczka z jabłkami. 60

Smaczne drozdzowe ciasteczka „Ślimaczki” z jabłkami, deser do jesiennej kawy. Bardzo łatwe do zrobienia i atrakcyjnie wyglądające. Pyszny deser dla całej rodziny. Składniki: 125

Pani M - kuchnia smakowita
Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką 124

Puszyste słodko słone bułeczki z nasionami czarnuszki Puszyste bułeczki, nadziane słonym serem, polane słodkim miodowym masłem i obsypane czarnuszką. To wyjątkowy wypiek, słodko słony z lekką

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki jeżyki, pomysł na kuchenne zabawy z dziećmi 72

Jak zachęcić dzieci do pomocy w kuchni? Zapach świeżo upieczonych bułeczek jak magnes przyciąga wszystkich domowników do kuchni. A jak zachęcić , szczególnie dzieci do pomocy w

Tajemnice Smaku
Pizza w 2h 87

Już mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę

W kuchni bez szafek
Domowy maślany chleb tostowy 913

Przygotowanie w domu  chleba tostowego jest łatwiejsze niż myślisz.  Ten pyszny biały chleb jest miękki, puszysty i ma ładną złotą skórkę.  Do wypieku

Tajemnice Smaku
Chleb ze słonecznikiem 115

minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą dodajemy stopniowo oraz zaczyn drożdżowy. Mieszamy za pomocą łyżki. Przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy

Lena Gotuje
Drożdżowe racuchy z bananami 275

Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na placuszki z jabłkami, natomiast tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne racuchy drożdżowe...z bananami :). Są obłędne! Grubaśne, puchate, bardzo sycące. Dzięki słodkim bananom nie musimy dodawać do ciasta zbyt wiele cukru. Najlepsze prosto z patelni, gdy kawałki bananów w środku są jeszcze gorące ;). Możecie podać je z ulubionymi dodatkami

Opowieści z piekarnika
Pieczone pierożki 143

Pieczone pierożki Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Coś pysznego! Farsz można wedle gustu dowolnie zmieniać. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz –np. kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 jajko – do posmarowania pierożków       *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
Rolada z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli 144

Smakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą ( przepis tutaj ) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli w połączeniu ciastem i białą kiełbasą, tak też zrobiłam i wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się

Gotowanie i blogowanie
Krakersy owsiane z pestkami dyni 125

suche i chrupiące Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 2/3 szklanki wody garść pestek dyni sól i pieprz do smaku mąka owsiana do podsypania ciasta Wykonanie: Do blendera wsypujemy płatki i miksujemy aż uzyskamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż utworzą kulkę ciasta. Przekładamy ją na czysty blat

Lamarida.pl
Tradycyjne pączki z pudrem 436

szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei

Ogrodnik w podróży
Drożdżowy makowiec zwijany 165

Święta rośnie z każdym dniem. Już powoli układam listę dań, co chwilę wykreślając którąś pozycję albo dopisując nowe pomysły. Wiem jedno - drożdżowy makowiec będzie na pewno. Poniżej dzielę się przepisem na makowiec, który piekłam w zeszłym roku. Ciasto wyszło delikatne, puszyste, a nadzienie makowe w sam raz słodkie i pełne bakalii. Osobiście jednak wolę makowce jeszcze bardziej makowe, dlatego

Obiad gotowy
Chleb z ziarnami i nasionami chia 165

nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy

Kuchnia w czekoladzie
Bliny. 142

mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce.  Dodać drożdżowy zaczyn, wymieszać jeszcze raz i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut. Ciasto nakładać dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć po obu stronach do zrumienienia. Podawać natychmiast w wymyślony wcześniej sposób. Na słono

zadanie-gotowanie
Chleb z dużą ilością ziaren 165

odrobiną wody. Mąki wymieszać ze sobą, dodać sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut).  2. Wyrośnięte ciasto ponownie

Kuchnia w czekoladzie
Nadziewane obwarzanki 202

Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa. Składniki ciasto 4 szkl mąki 1-1,5 szkl śmietany 18% 1/3 kostki margaryny 50 g drożdży 1/4 szkl ciepłej wody 1 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 136

prawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe

Szybko Tanio Smacznie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 135

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól

potrawyregionalne
Orkiszowe bułeczki maslane z rodzynkami 149

Pyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej. Składniki na 15 bułeczek: 450 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 50 g cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe rogaliki na maślance 162

łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Połowę mąki połączyć z maślanką i rozczynem drożdżowym. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Do napuszonego ciasta dodać cukier, jajko, sól, olej oraz pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką na kształt koła. Wykrawać

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 162

Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal.  Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb z orzechami i rozmarynem 159

przesianiu wsypujemy do miski, formujemy na środku mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność

UgotujmyTo.pl
Prażone pestki dyni 163

upieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa

Kulinarne przygody Gatity
Rogale drożdżowe z sezamem 140

akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite. Pyszne rogaliki z sezamem do kawki Rogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI: ROZCZYN: drożdży - 4 dag ciepłe mleko mąka - 4 łyżeczki cukier - 2 łyżeczki CIASTO: żółtka jaj - 2 szt cukier - 10 dag mąka -50 dag sól tłuszcz - 10 dag mleko ok. 0,5 l wanilia jajko

Kuchnia Danusi
Pączki serowe 227

rozpieszcza ! Do Tłustego czwartku jeszcze 10 dni, pora więc przetestować kolejny pączkowy przepis. Były już na blogu tradycyjne małe pączki drożdżowe . Tym razem będą to pączki przygotowane na bazie białego sera.  Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 219

pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego   Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe     Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 2 średnie dynie Futsu black

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki drożdżowo- kruche 268

Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła

SMYKWKUCHNI
Bułeczki różyczki 166

Chwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe bułeczki pszenne 174

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa 39

posmarowania   Przygotowanie Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, cukier, ciepłe mleko (ale nie gorące) i drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy przez kilka minut. Można to również zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto powinno być bardzo miękkie, lepkie, trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją(...)można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem. Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 80

wiele kreatywnych przepisów :) Drożdżowe rogaliki orkiszowe 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy(...)okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Zwijamy rogaliki, zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z przepisy.pl Artykuł Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Rolada makowa idealna na Wielkanoc, jak i do codziennej kawy lub herbaty 198

swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie(...)roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce

Słodkie okruszki
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 221

mikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy

Poezja smaku
Jabłecznik z twarożkowym kremem. 222

Masa budyniowo-jabłkowa jest znakomita, można ją wykorzystać np. do nadziewania naleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :). Składniki na Jabłecznik z twarożkowym kremem: na formę 25x38 cm 3 jajka

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe na kefirze 113

Znalazłam w szafce kuchennej kilkanaście twardawych już krówek i postanowiłam dać im drugie życie. Upiekłam rogaliki drożdżowe na kefirze, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki na 14-16 sztuk: – 150ml kefiru – 320g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 30g masła – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem – 2 łyżeczki drożdży instant – 1 łyżka cukru(...)ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika, inaczej podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. Posmarować rogaliki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego Rogaliki drożdżowe

Smaki Armine
FAWORKI DROŻDŻOWE 140

długie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami   Składniki: 1 kg mąki(...)mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia.  * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym

Z Majeczką w kuchni
Pączki z kardamonem 112

zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale pasuje do drożdżowych słodkości,  niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki, to po prostu poezja :). Gorąco polecam :). Składniki na około(...)mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, kardamonem i otartą skórką

Opowieści z piekarnika
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 142

Składniki: 500 g mąki  pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 42 g świeżych drożdży 100 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 86

Zapraszam Was dzisiaj po przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione pachnącymi truskawkami i posypane chrupiącą kruszonką. Oblane słodkim lukrem, przełamanym kwaśnym sokiem z cytryny. Po prostu pycha. Idealne na podwieczorek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Porcje 12 Składniki Składniki na drożdżówki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych(...)kruszonkę: 40 g mąki pszennej 20 g masła 20 g cukru Instrukcje Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miski, rozcieramy palcami, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto: Masło roztapiamy w kubeczku i odstawiamy. Do miseczki wlewamy mleko (temperatura pokojowa, dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 min. W przypadku kiedy używacie drożdży suszonych

To co lubię - gotuję i polecam