Pyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym nadzieniem. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki
słodki bratekmąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLeny„Coca” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w
Moje Małe Czarowanieprzypadek takie bułeczki w sieci to poproszę o link. Smak, zapach i wygląd bułeczek wart ponownego wpisu. Buzia na kłódkę 1. Zaczyn drożdżowy 225g mąki pszennej, 135g wody, 0,5 łyżeczki suchych drożdży lub 6g świeżych, 2. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 375g mąki pszennej, 190-195g wody, 9g soli, 36g cukru, 18g masła, odrobinę masła do smarowania dodatkowo
Leśny Zakąteklikierem. Odstawiamy. Wymieszać mąkę z wodą, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do zaczynu drożdżowego cukier, cukier waniliowy, żółtko i mąkę. Wszystko miksujemy dodając miękkie masło małymi partiami. Gdy ciasto będzie elastyczne i miękkie dodajemy partami bakalie. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby bakalie wymieszały się dokładnie z ciastem. Ciasto dostawiamy pod przykryciem
Kuchnia w oparachPączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania: 30 minut + wyrastanie łącznie
AniaGotuje.plGrunt to przepis – kokosowy pudding z chia i truskawką Di gotuje – koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami Życie zaczyna się w kuchni – tort truskawkowo kokosowy Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe
mojewypiekiinietylkoczasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, stopionego
Słodkie inspiracjeDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia
Tradycyjna Kuchnianich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki. Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę. Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią
wesoła kuchniaposypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Moje
Kuchnia u Krysipiekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła
Szczęśliwa kuchniapiekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól
Tradycyjna KuchniaZostawić na 5-10 minut, aż zacznie się pienić. Maślankę, miód, sól i sodę wymieszać razem i dodać do mieszaniny drożdżowej. Dodać połowę mąki i miksować na wolnych obrotach około 3-5 minut. Do rzadkiego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło oraz resztę mąki, miksować na wolnych obrotach. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski przełożyć
Przepisy na domowy ser i chlebpomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze surowe (nie sądziłam, że można nie odróżnić ciasta surowego ale było wielu takich....). Wystarczyło się odwrócić na chwilkę a podbierano nam nawet nie gotowe jeszcze sałatki z miski. Przy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika
Karo in the KitchenPyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką. Zasmakują każdemu. Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:) Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: rabarbar Kruszonka
Takie tam pichceniełyżki cukrem i 1 łyżeczką mąki w 10 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, 2 łyżki masła, sól, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Ugnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć
CookYourselfKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie
Fabryka pomysłówTwaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako
Smakowy RajMój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb
pink envelopeMówiąc szczerze nie przepadam za ciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzy okazji robienia lussekatter postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną
Moje domowe kucharzenieSkładniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka
Moje pyszne gotowanieDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju
prawdziwe jedzenieUwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady
Przepisy Aleksandrymaszyniści pociągów w Szwecji, protestując przeciwko zakazowi noszenia szortów, noszą do pracy spódnice. Nic tylko bukować lot do Sztokholmu. Żeby ułatwić wszystkim wczucie się w klimaty skandynawskie proponuję drożdżowe bułeczki- tradycyjnie są z cynamonem- moje zrobiłam trochę bardziej wiosenne. Takie bułeczki jadłam pierwszy raz w Niemczech, potem długo szukałam ich w Polsce i znalazłam- w kawiarni Marcello (pisałam o niej(...)zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła
les mirabellesdrożdże. Do rondelka przelewamy resztę mleka, 60 g masła i około 60 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie zalewamy masę drożdżową i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mąkę (pozostawiając 2 łyżki mąki) i chwilę wyrabiamy (ciasto powinno kleić się do rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny. Resztę masła (60 g) rozpuszczamy
Słodkie PrzyjemnościMąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto(...)zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy. Artykuł Indyjskie chlebki drożdżowe pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaWitam Kochani, tradycyjnie przed 11 listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie. Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupropozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego i ostudzonego masła 3/4 szklanki (pojemność szklanki 250 ml ) ciepłego mleka(...)przykrywając rozczyn ściereczką. Do dużej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, dodajemy same żółtka, pozostałą część cukru, wlewamy rozczyn, który powinien nam podwoić swoją objętość, dodajemy ciurkiem mleko, wyrabiając już rękoma ciasto, tą samą czynność powtarzamy z roztopionym masłem. Wlewamy ciurkiem i rozrabiamy. Ciasto należy tak długo wyrabiać i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać
W Moim Magicznym Domużurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma
Mania Gotowania