Racuchy z twarogiem na sodzie 118dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe
Kardamonovy
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki 102zabieram Cię na południe Europy, czyli do Włoch, a dokładniej rzecz ujmując na Sycylię i wprost do Neapolu. Graffe napoletane, to drożdżowe ciastka, które przygotowuje się prawie tak samo jak nasze rodzime oponki, z tym, że tutaj do ciasta dodaje się jeszcze ugotowane ziemniaki. A oprócz tego robotę robią tu również starte skórki z cytryny i pomarańczy. Jeśli lubisz dodatek
Kulinarne przygody Gatity
Chałka z kruszonką 132dobrze wymieszaj aby nie było grudek i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i ostudź. Zaczyn drożdżowy wlej do mąki, dodaj 2 jajka i rozpuszczone masło. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto w misce przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny
Delicious Place
Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką 121Przeciągnęłam w czasie zamieszczenie tego przepisu. Sobotnie, ciepłe, drożdżowe śniadanie bodajże sprzed dwóch tygodni. Sprzed bardzo intensywnych dwóch tygodni. Doceniam chwile, w których wycofujemy się na moment z biegu, po prostu ze zmęczenia. Ale mamy pewność, że zangażowanie się w to, co w dalszych planach, wypełni kolejne dni doznaniami równie intensywnymi. Świadomość w pełni wykorzystanego czasu(...)niewielką ilością masła. Doskonała na lekkie, słodkie śniadanie, nie domaga się wielu dodatków. W zasadzie, jak zawsze do świeżego wypieku drożdżowego - wystarczy masło, ulubiona konfitura lub miód. Składniki: na wysoką formę keksową o długości 30 cm Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 1 jajko "L" 1 szklanka letniego mleka 4 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki
Kronika Piekarnika
DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami 162Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać
Smaczne moje
Zakręcone bułeczki z truskawkami 162kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć
W garach u Gosi
Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka 166swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje tradycje w gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki
Trzeci talerz
Drożdżówki odrywane z truskawkami 208kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 ° C/obr.2 . Dodać resztę składników. Wyrobić
Moje domowe kucharzenie
Zakręcone bułeczki z truskawkami 227kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć
W garach u Gosi
Domowa chałka z kruszonką (bez mleka) 416Jajka rozrzepujemy w miseczce i dodajemy do mąki (zostawiamy w misce około pół jajka, do posmarowania gotowych chałek). Następnie wlewamy zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłej wody, olej lub rozpuszczone masło klarowane, 4 łyżki cukru i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Dieta bez mleka
Rogaliki drożdżowe 213domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie", ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe, dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak, że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 100 g masła 30 g drożdży świeżych
My sweet a life
Nocny chleb pełnoziarnisty 193Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:). 350g mąki pełnoziarnistej 300g mąki pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży
Szefowa kuchni
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 280przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki
Posadzone i zjedzone
Drożdżowa chałka dyniowa 209Moich dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła
Kolorowa kuchnia Elki