ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:717/1072)

Strombolli z kurczakiem, cukinią i papryką 154

Pyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym nadzieniem. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2,5 szkl. mąki

słodki bratek
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 156

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 157

„Coca” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w

Moje Małe Czarowanie
Buzia na kłódkę 158

przypadek takie bułeczki w sieci to poproszę o link. Smak, zapach i wygląd bułeczek wart ponownego wpisu. Buzia na kłódkę 1. Zaczyn drożdżowy 225g mąki pszennej, 135g wody, 0,5 łyżeczki suchych drożdży lub 6g świeżych, 2. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 375g mąki pszennej, 190-195g wody, 9g soli, 36g cukru, 18g masła, odrobinę masła do smarowania dodatkowo

Leśny Zakątek
CHOINKOWE BABECZKI PANETTONE 130

likierem. Odstawiamy. Wymieszać mąkę z wodą, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do zaczynu drożdżowego cukier, cukier waniliowy, żółtko i mąkę. Wszystko miksujemy dodając miękkie masło małymi partiami. Gdy ciasto będzie elastyczne i miękkie dodajemy partami bakalie. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby bakalie wymieszały się dokładnie z ciastemCiasto dostawiamy pod przykryciem

Kuchnia w oparach
Ptysiowe donaty z piekarnika 172

Pączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania:  30 minut + wyrastanie łącznie

AniaGotuje.pl
Truskawkowo waniliowa zebra 173

Grunt to przepis – kokosowy pudding z chia i truskawką Di gotuje – koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami Życie zaczyna się w kuchni – tort truskawkowo kokosowy Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe

mojewypiekiinietylko
Cynamonowy wirujący chlebek 160

czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, stopionego

Słodkie inspiracje
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 166

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Szneki z serem i śliwką 148

nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki. Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę. Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 227

posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi  swoją objętość. Moje

Kuchnia u Krysi
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1120

piekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1128

piekłam, aż świat w końcu zaczął się dopominać :) Poleciałam więc do sklepu i kupiłam drożdże. Bo mnie tak naszło na drożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi z farszem pizza 564

pierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól

Tradycyjna Kuchnia
Chleb pszenny na maślance (Honey buttermilk bread) 171

Zostawić na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.   Maślankę, miód, sól i sodę wymieszać razem i dodać do mieszaniny drożdżowej. Dodać połowę mąki i miksować na wolnych obrotach  około 3-5 minut. Do rzadkiego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło oraz resztę mąki, miksować na wolnych obrotach. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski przełożyć

Przepisy na domowy ser i chleb
gotowanie na żywo - CH Karolinka w Opolu 164

pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych.  Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze surowe (nie sądziłam, że można nie odróżnić ciasta surowego ale było wielu takich....). Wystarczyło się odwrócić na chwilkę a podbierano nam nawet nie gotowe  jeszcze sałatki z miski. Przy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 154

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika

Karo in the Kitchen
Drożdżówki z rabarbarem 217

Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką.  Zasmakują każdemu.  Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:)   Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około 100 g cukru  szczypta soli  2 jajka  125 ml oleju  250 ml mleka Nadzienie:  rabarbar  Kruszonka

Takie tam pichcenie
Mini chałka z nutą pomarańczy 159

łyżki cukrem i 1 łyżeczką mąki w 10 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, 2 łyżki masła, sól, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Ugnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć

CookYourself
Zawijaniec drożdżowy (drożdzówka) z budyniem, czekoladą i wiśniami 261

Kiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie

Fabryka pomysłów
Pączki z twarogiem i marmoladą 216

Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako

Smakowy Raj
Chlebek cynamonowy 129

Mój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb

pink envelope
Tarta alzacka z czerwonymi owocami i wanilią czyli poWeekendowe Łakocie odc.20 178

Mówiąc szczerze nie przepadam za ciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zawijańce z orzechami i mixem keksowym 197

Przy okazji robienia  lussekatter  postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną

Moje domowe kucharzenie
Kule drożdżowe z serem i marmoladą 169

Składniki: (ok. 30 sztuk) Ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru 80 g drożdży + łyżka cukru 1,5 szklanki letniego mleka

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki na drugie śniadanie 197

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju

prawdziwe jedzenie
DROŻDŻOWE ROGALE Z MASĄ SEROWĄ 345

Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady

Przepisy Aleksandry
Dolnośląska Skandynawia 169

maszyniści pociągów w Szwecji, protestując przeciwko zakazowi noszenia szortów, noszą do pracy spódnice. Nic tylko bukować lot do Sztokholmu. Żeby ułatwić wszystkim wczucie się w klimaty skandynawskie proponuję drożdżowe bułeczki- tradycyjnie są z cynamonem- moje zrobiłam trochę bardziej wiosenne. Takie bułeczki jadłam pierwszy raz w Niemczech, potem długo szukałam ich w Polsce i znalazłam- w kawiarni Marcello (pisałam o niej(...)zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła

les mirabelles
Odrywana drożdżówka cynamonowa 326

drożdże. Do rondelka przelewamy resztę mleka, 60 g masła i około 60 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie zalewamy masę drożdżową i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mąkę (pozostawiając 2 łyżki mąki) i chwilę wyrabiamy (ciasto powinno kleić się do rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny. Resztę masła (60 g) rozpuszczamy

Słodkie Przyjemności
Indyjskie chlebki drożdżowe 150

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, zaczyn drożdżowy, jogurt roztrzepany z olejem, jajkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10 minut. Formujemy kulę, delikatnie nacieramy niewielką ilością oleju, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto(...)zagniatamy ponownie na podsypanym mąką blacie, dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placek, rozciągając ciasto na boki. Rozgrzewamy mocno patelnię (żeliwna  lub grillową), na suchej kładziemy placek i przypiekamy, aż miejscami zacznie się przypalać, po czym odwracamy i dopiekamy. Artykuł Indyjskie chlebki drożdżowe pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 129

Witam Kochani, tradycyjnie przed 11 listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 159

propozycję na drożdżówki z rabarbarem bądź rabarbarem i truskawkami, wedle uznania :) Postanowiłam też tym razem umieszczać zdjęcia z samego przygotowania dań, ciast aby było wam łatwiej odwzorować przepisy. Składniki: 400 g mąki pszennej - użyłam specjalnej mąki do wypieków drożdżowych 1/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 75 g roztopionego i ostudzonego masła 3/4 szklanki (pojemność szklanki 250 ml ) ciepłego mleka(...)przykrywając rozczyn ściereczką. Do dużej miski przesiewamy dwukrotnie mąkę, dodajemy same żółtka, pozostałą część cukru, wlewamy rozczyn, który powinien nam podwoić swoją objętość, dodajemy ciurkiem mleko, wyrabiając już rękoma ciasto, tą samą czynność powtarzamy z roztopionym masłem. Wlewamy ciurkiem i rozrabiamy.  Ciasto należy tak długo wyrabiać i ugniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać

W Moim Magicznym Domu
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 225

żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma

Mania Gotowania