Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g śmietany 18% 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5kg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 200g masła po pół łyżeczki soli i pieprzu Farsz: 0,5kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła(...)drożdżami *** *** Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm *** *** Na skraju ciasta układamy porcję farszu i posypujemy go startym lub drobno pokrojonym serem *** *** Zwijamy w rulon i odcinamy. Ponownie układamy porcje farszu na skraju ciasta zwijamy w rulon i odcinamy. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Rulony kroimy na ok 3-4 centymetrowe
Blog z Apetytemszklance mleka i 1 łyżce cukru. Mieszamy. Odstawiamy na trochę aż drożdże urosną. Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko, cukier, sól o kardamon. Ugniatamy. Na sam koniec ugniatania dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 2 godzin żeby urosło. Przygotowujemy farsz kardamonowy: Utrzeć masło, cukier i kardamon
Kuchnia w oparachBabka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 10 żółtek 330 g mąki pszennej 160 g cukru 70 g masła 160 ml mleka 30 g drożdży 1 cukier waniliowy 3 łyżki posiekanych(...)adwokatu migdały, orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić. Gdy ciasto podwoi swą objętość przełożyć
KuchniaWeDwoje.plBabka wykwintna to pyszna drożdżowa babka z 10 żółtek. Jest przepyszna! Dodatkowo polana adwokatowym lukrem – petarda! Czas wykonania: 4 h (w tym 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Składniki: 10 żółtek 330 g mąki pszennej 160 g cukru 70 g masła(...)Przygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić
KuchniaWeDwoje.plcukru, odstawić na kwadrans aby drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i żółtko. Gdy rozczyn drożdżowy ruszy dodać do niego resztę cukru i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia, połączyć z mąką i ciepłym tłuszczem. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności
Apetyczna babeczkajesienno-dyniowego wypieku, który rozgrzeje Wasze serca i zachwyci brzuchy oto on – drożdżowe dyniowe sticky buns z orzechami pekan. Są naprawdę sticky bo pieką się na warstewce ciągnącego karmelu, nic tylko place lizać. Bułeczki są warte zachodu, bo ich smak jest niesamowity. Dodatek dyni do ciasta sprawia, że jest ona niesamowicie lekkie, aromatyczne i przepięknie pomarańczowe. Czego chcieć więcej
Smaczna Stronadzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego kminku oraz kiełków. Babka wychodzi mięciutka i puszysta. Można ją podać do jaj lub wędlin zamiast pieczywa. BABKA DROŻDŻOWA z KMINKIEM i KIEŁKAMI Składniki: 100ml mleka 40 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 300 g mąki (plus 3 łyżki) 2 łyżeczki kminku 100 g dowolnych kiełków (można(...)misy przesypujemy 300 g mąki,resztę mleka,cukru i zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku. Pod koniec wsypujemy kminek, kiełki i miękkie masło.Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte szybko zagniatamy i przekł a damy do formy wysmarowanej masłem
Bon appetit mon amiewarto. Takie maleństwa to na raz do buzi no i muszę powiedzieć, że jakoś szybko u mnie znikały z talerza. Nie zapomnijcie do ciasta dodać spirytusu co sprawi, że ciasto nie będzie tak wchłaniać oleju w trakcie smażenia. Ja oprószyłam je cukrem pudrem ale można również polać lukrem lub nadziewać ulubionym kremem lub dżemem. Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos(...)mąki, drożdże rozmieszać i odstawić by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać zaczyn drożdżowy, żółtka i zacząć miksowanie. Po chwili wlać spirytus, esencję waniliową i letnie masło. Miksować tak długo aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie się odklejać od misy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około
Ala piecze i gotujecukier pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA
Blog z Apetytemjednolitą masę. Następnie dodać żółtko, drobno posiekany czosnek z natką pietruszki, mleko, mąkę, płatki drożdżowe oraz sodę oczyszczoną. Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę. Masę doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo
Di gotujezmobilizować. Te bułeczki (zainspirowane tym przepisem ) za to rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych wyrzutów sumienia, bo przecież to po wysiłku fizycznym:) DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FIOŁKOWĄ NUTĄ 1 opakowanie drożdży instant (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka(...)mąki i pięcioma łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Fiołkom odrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny
les mirabellesnadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny(...)zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić
Ostra na SłodkoŚmiem nawet twierdzić, że w czołówce w Poznaniu, o ile nie na szczycie. Odpowiednio cienkie, napowietrzone, wypieczone. Co do wierzchu, mam małe zastrzeżenia - niezbyt wyraziste w smaku. Niemniej to ciasto jest najistotniejsze w pizzy, a w tym przypadku jest genialne. I co ważne - żadnych sosów, na stolikach stoją doniczki świeżego rozmarynu, butelki z oliwą. Klasycznie, po włosku(...)zakończenie wieczoru dostaliśmy wypieczoną pizzę z oliwą, czosnkiem i ziołami. Foccacia, jak to nadmienił właściciel, mnie osobiście się kojarzy z drożdżowym, płaskim włoskim chlebem, ale co ja tam wiem. Ważne, że znów mogłam rozpływać się nad genialnym ciastem. Jeszcze oryginalne, włoskie napoje - sok przecierowy i pomarańczowy tonik. Tym oto akcentem kolacja dobiegła końca. Myśleliśmy o prawdziwej, włoskiej kawie
W kuchni Karmel-itkiOstatni dzień roku i ostatni przepis w tym roku :) Wczoraj, zrobiłam te drożdżowe ślimaczki, dziś tylko podgrzeje w piekarniku i będą na wieczór. Po podgrzaniu, są równie pyszne i miękkie. Można je też zamrażać i odgrzewać. Robię to ciasto już od lat. Przeważnie robię z niego paszteciki. Kiedyś, zabrakło mi farszu i zrobiłam z jednej części, takie właśnie(...)dodać sól, zaczyn drożdżowy i jajka. Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną
Agusiowe smakołykisłodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania… Tak, jak w przypadku tych boskich drożdżowych rogalików dyniowych z malinami i -u mnie- z białą czekoladą(...)usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady… Dyniowe rogaliki drożdżowe Składniki: 700 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 7g 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej) 2 jajka
UgotujmyTo.pl