ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:715/1072)

FAWORKI DROŻDŻOWE 194

długie, nudne a czasem do tego deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami   Składniki: 1 kg mąki(...)mąki oraz 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do urośnięcia rozczynu *Jajka ucieramy z cukrem i solą, dodajemy mąkę, rozpuszczoną wczesniej margarynę, drożdże oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pól godz do wyrośnięcia.  * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym

Z Majeczką w kuchni
Pączki z kardamonem 166

zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale pasuje do drożdżowych słodkości,  niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki, to po prostu poezja :). Gorąco polecam :). Składniki na około(...)mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, kardamonem i otartą skórką

Opowieści z piekarnika
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 192

Składniki: 500 g mąki  pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 42 g świeżych drożdży 100 g cukru 80 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 152

Zapraszam Was dzisiaj po przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione pachnącymi truskawkami i posypane chrupiącą kruszonką. Oblane słodkim lukrem, przełamanym kwaśnym sokiem z cytryny. Po prostu pycha. Idealne na podwieczorek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Porcje 12 Składniki Składniki na drożdżówki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych(...)kruszonkę: 40 g mąki pszennej 20 g masła 20 g cukru Instrukcje Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miski, rozcieramy palcami, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto: Masło roztapiamy w kubeczku i odstawiamy. Do miseczki wlewamy mleko (temperatura pokojowa, dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 min. W przypadku kiedy używacie drożdży suszonych

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżowa chałka 164

chyba najlepsza chałka jaką robiłam. Mięciutka, puszysta, delikatna i przygotowywało mi się ją bardzo dobrze. Ciasto fajnie współpracowało przy wyrabianiu i rośnięciu. Także jeśli zastanawiacie się nad jakimś weekendowym wypiekiem to może skusicie się na drożdżową chałkę? :) Składniki: (Inspiracja:" Dziękuję było pyszne ") ok. 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka ok. 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki(...)minut, żeby rozczyn zaczął pracować.   Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, jajko, masło i pracujący rozczyn. Wymieszać i wyrobić rękoma na gładkie, nieklejące się ciasto. Gotowe włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.    Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części i z każdego

Simply Food
Racuchy drożdżowe 464

była spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży 2 duże ekologiczne jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru(...)okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami śliwkowymi.   Post Racuchy drożdżowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gofry z jeżynami i mango – domowy przepis, prosty i szybki! 92

Przepis na gofry to nie tylko sztuka przygotowania perfekcyjnego ciasta, ale również dobór odpowiednich dodatków. Gofry to jeden z tych deserów, które zawsze kojarzą się z

codojedzenia
Bułeczki z twarogiem i mascarpone 164

Pyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6

Moje domowe kucharzenie
ODRYWANE BUŁECZKI Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 163

 Przepyszne odrywane bułeczki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym.       SKŁADNIKI Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży

słodki bratek
PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM 202

Pączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Cebulak, czyli Zwiebelkuchen 244

Pyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest

dolcevitainmykitchen
Słodkie bułeczki z budyniem i truskawkami 248

Mój tegoroczny hit wśród truskawkowych wypieków  CIASTO: 2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. mąki krupczatki 3 żółtka 1 szkl. ciepłego mleka 150 ml oleju 5

Kolorowa kuchnia Elki
Jabłkowe placuszki 87

bazie zmiksowanego z mlekiem jabłka, które okazało się tak smaczne, że połowę wypiłam zanim wymieszałam ciasto;) Polecam również inne przepisy na placuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną   Placuszki z jabłkami   Drożdżowe racuszki z rabarbarem   Twarogowe placuszki   Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą   Czekoladowe placuszki owsiane   Jabłkowe placuszki Składniki(...)masła olej do smażenia Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zmiksować w blenderze na koktajl. Jajko roztrzepać z cukrem, dodać mleko, wsypać mąkę z soda i proszkiem. Wymieszać na jednolite ciasto. Pod koniec dodać olej lub masło. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać placki, smażyć na średnim ogniu na rumiano w każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem, miodem

Obiad gotowy
wielkanocny koszyczek drożdżowy 254

składniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania

Domowy Smak Jedzenia
Błyskawiczny murzynek 141

blogu przepis na murzynka Pani Janiny. Przepis znajdziecie tutaj . Sprawdziłem, czy uda mi się zrobić równie dobre ciasto. Nasz przepis różni się tylko jedną czynnością wykonywaną podczas jego przygotowania, ciekaw jestem czy znajdziecie różnicę :) Sprawdź przepis: Domowa chałka drożdżowa Murzynek – składniki: ok. 2,5 szklanki cukru 25 dag masła lub margaryny cukier waniliowy 5 jajek 2 szklanki mąki łyżeczka(...)masy dodajemy przesianą mąkę, jajka (całe) i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera. Pieczemy w formie do pieczenia przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę czekoladową, albo lukier. Smacznego. Artykuł Błyskawiczny murzynek pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania