Przepis na gofry to nie tylko sztuka przygotowania perfekcyjnego ciasta, ale również dobór odpowiednich dodatków. Gofry to jeden z tych deserów, które zawsze kojarzą się z
codojedzeniaPyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6
Moje domowe kucharzeniePrzepyszne odrywane bułeczki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. SKŁADNIKI Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży
słodki bratekPączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką
Kuchnia MagdaLenyPyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest
dolcevitainmykitchenMój tegoroczny hit wśród truskawkowych wypieków CIASTO: 2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. mąki krupczatki 3 żółtka 1 szkl. ciepłego mleka 150 ml oleju 5
Kolorowa kuchnia Elkibazie zmiksowanego z mlekiem jabłka, które okazało się tak smaczne, że połowę wypiłam zanim wymieszałam ciasto;) Polecam również inne przepisy na placuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuszki z rabarbarem Twarogowe placuszki Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą Czekoladowe placuszki owsiane Jabłkowe placuszki Składniki(...)masła olej do smażenia Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zmiksować w blenderze na koktajl. Jajko roztrzepać z cukrem, dodać mleko, wsypać mąkę z soda i proszkiem. Wymieszać na jednolite ciasto. Pod koniec dodać olej lub masło. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wykładać placki, smażyć na średnim ogniu na rumiano w każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem, miodem
Obiad gotowyskładniki: 300 g mąki 125 ml mleka 15 g drożdży 50 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajo do smarowania
Domowy Smak Jedzeniablogu przepis na murzynka Pani Janiny. Przepis znajdziecie tutaj . Sprawdziłem, czy uda mi się zrobić równie dobre ciasto. Nasz przepis różni się tylko jedną czynnością wykonywaną podczas jego przygotowania, ciekaw jestem czy znajdziecie różnicę :) Sprawdź przepis: Domowa chałka drożdżowa Murzynek – składniki: ok. 2,5 szklanki cukru 25 dag masła lub margaryny cukier waniliowy 5 jajek 2 szklanki mąki łyżeczka(...)masy dodajemy przesianą mąkę, jajka (całe) i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera. Pieczemy w formie do pieczenia przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę czekoladową, albo lukier. Smacznego. Artykuł Błyskawiczny murzynek pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczywa albo jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym(...)mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy około 40 min. Drożdżowe bułeczki z ziarnami Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPodzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto
Słodkości i nie tylkospodziewałam się niczego innego. Mnie zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej(...)uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki
Kardamonovyspodziewałam się niczego innego. Mnie zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej(...)uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki
Kardamonovyprzygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki: 3 jajka 1 szklanka(...)cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą
Mała Cukierenkawyszło 30 kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczać dłonią, na środek wykładać nadzienie i mocno zlepiać końce formując małe pierożki. Pierożki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (opcjonalnie). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Pierożki pieczone (drożdżowe) Pierożki pieczone (drożdżowe) Pierożki pieczone
Smaki Armineprzygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki: 3 jajka 1 szklanka(...)cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę
Mała CukierenkaDlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje(...)chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne do szkolnych kanapek na krótką przerwę. Chleb w formach znowu
I tu będę miała takie tePizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu Osobiście wolę na cienkim
Oryginalny smak