ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:732/1038)

Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami 30

mąkę tortową, częściej w koszyku ląduje żytnia, orkiszowa lub pszenna, ale już pełnoziarnista. Kto wie, może kiedyś w zrezygnujemy z glutenu tak na 100%. Wyjdzie w praniu. Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami powstały na podstawie mojego przepisu na klasyczne racuchy, podmieniłam w nich jedynie rodzaj mąki. Nie zmieniałam proporcji, wszystko zostało jak w oryginale. I wszystko się udało. Na początku(...)jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami 98

mąkę tortową, częściej w koszyku ląduje żytnia, orkiszowa lub pszenna, ale już pełnoziarnista. Kto wie, może kiedyś w zrezygnujemy z glutenu tak na 100%. Wyjdzie w praniu. Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami powstały na podstawie mojego przepisu na klasyczne racuchy, podmieniłam w nich jedynie rodzaj mąki. Nie zmieniałam proporcji, wszystko zostało jak w oryginale. I wszystko się udało. Na początku(...)jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką 131

koniecznie.  Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką  Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik tradycyjny jak u mamy 50

Uwielbiam jabłecznik, zwykły prosty bez udziwnień, taki jak robi moja mama, krucho drożdżowy, mięciutki i pyszny. Prosty przepis, idealny na niedzielę do kawki. Polecam... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Bułki cebulowe z makiem 168

Pyszne, puszyste cebulowe bułeczki. Można je zrobić na dwa sposoby - pierwsze wyrabiacie ciasto i wstawiacie na noc do lodówki, drugi - wyrabiacie ciasto i odstawiacie na godzinę

CookYourself
Rogaliki z mozzarellą i chorizo… 291

Domowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo

brunetkawkuchni
Drożdżowe pierożki z szynką 170

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 74

Składniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko

ClauditteMissCooking
CHLEBKI TURECKIE 142

Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli

w mojej kuchni
Drożdżowe na czerwono z jagodami goyi i truskawkami. 147

Składniki. Ciasto-blaszka 25 x 35 cm Ciasto 10 dag drożdży 1 szkl. cukru 1 laska wanilii 4 jajka 1 szkl. oleju 4 szkl. mąki tortowej

Kulinarny karnet Christophera
Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM 111

Witam, sezon na jagody z pełni, wiec dziś zapraszam na pyszne domowe jagodzianki, czyli drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką. Są łatwe, pyszne, bardzo puszyste i zachowują świeżość przez długi czas. Zapraszam Zapraszam też na film Składniki * z tych proporcji wyszło mi ok 15 sztuk  800g mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania 60g świeżych drożdży 70g rozpuszczonego i ostudzonego(...)odkładamy do napuszenia. Jajka mieszamy z resztą cukru. Do wyrośniętych drożdży dodajemy cukier waniliowy, jajka z cukrem-wszystko mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło-mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto jeśli się klei można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jagody dajemy do miski, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki z masą krówkową 178

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. 3. Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy(...)stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik. 5. Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: drożdżowe , masa krówkowa , pączki , smak dzieciństwa , Tłusty Czwartek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cynamonki 125

Cynamonki to pyszne, aromatyczne „ciasteczko- bułeczki”. Z tego co się orientuję, są bardzo popularne w Stanach. Ja przygotowałam swoją polską wersję. Robią się szybko, bo ciacho drożdżowe wyrabiam mikserem, a nadzienie to mieszanka 2-óch składników. Są miękkie, ale jednocześnie momentami kruche dzięki cukrowemu nadzieniu. Idealne do herbatki, smak naprawdę niepowtarzalny, a wszyscy amatorzy cynamonu i szarlotkowicze- będą bardzo zadowoleni(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 135

dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy(...)posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy

Smaki Ewy