ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:732/1038)

Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 143

ponad 200 lat), frgála – czyli kołacza. Bardzo popularny, weekendowy wypiek drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu

Garniec Magalie
bułeczki drożdżowe z kruszonką 115

nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-) Składniki: kruszonka 70 g mąki pszennej 50 g masła zimnego 50 cukru  ciasto  100 g mleka 20 g świeżych drożdży (pokruszonych) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru

Gotowanie z pasją
bułeczki drożdżowe z kruszonką 153

nami to i czasu było więcej. I tak właśnie zrobiłyśmy z Miśką bułeczki drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Nie ukrywam, że pomocnikiem był również Thermomix. Wiecie już co zniknęło jako pierwsze ;-) Składniki: kruszonka 70 g mąki pszennej 50 g masła zimnego 50 cukru  ciasto  100 g mleka 20 g świeżych drożdży (pokruszonych) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru

Gotowanie z pasją
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 204

przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo(...)już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut

Ciastkozercy
domowe rogaliki śniadaniowe 161

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami 27

mąkę tortową, częściej w koszyku ląduje żytnia, orkiszowa lub pszenna, ale już pełnoziarnista. Kto wie, może kiedyś w zrezygnujemy z glutenu tak na 100%. Wyjdzie w praniu. Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami powstały na podstawie mojego przepisu na klasyczne racuchy, podmieniłam w nich jedynie rodzaj mąki. Nie zmieniałam proporcji, wszystko zostało jak w oryginale. I wszystko się udało. Na początku(...)jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami 95

mąkę tortową, częściej w koszyku ląduje żytnia, orkiszowa lub pszenna, ale już pełnoziarnista. Kto wie, może kiedyś w zrezygnujemy z glutenu tak na 100%. Wyjdzie w praniu. Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami powstały na podstawie mojego przepisu na klasyczne racuchy, podmieniłam w nich jedynie rodzaj mąki. Nie zmieniałam proporcji, wszystko zostało jak w oryginale. I wszystko się udało. Na początku(...)jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką 127

koniecznie.  Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką  Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik tradycyjny jak u mamy 47

Uwielbiam jabłecznik, zwykły prosty bez udziwnień, taki jak robi moja mama, krucho drożdżowy, mięciutki i pyszny. Prosty przepis, idealny na niedzielę do kawki. Polecam... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Bułki cebulowe z makiem 163

Pyszne, puszyste cebulowe bułeczki. Można je zrobić na dwa sposoby - pierwsze wyrabiacie ciasto i wstawiacie na noc do lodówki, drugi - wyrabiacie ciasto i odstawiacie na godzinę

CookYourself
Rogaliki z mozzarellą i chorizo… 286

Domowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo

brunetkawkuchni
Drożdżowe pierożki z szynką 165

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 71

Składniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko

ClauditteMissCooking
CHLEBKI TURECKIE 136

Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania