szklanki śmietanki 30% • 2 serki jogurtowe Almette • szczypta soli Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
To co kochamserek śmietankowy Almette • 100 g łososia wędzonego Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
To co kochamsmarowania • 1 żółtko • 1 łyżka mleka • 1 łyżka oliwy • biały sezam do posypania Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem około 10 minut. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką
To co kochamszklanką mleka. Wymagają sporego wkładu pracy, ale warto. Można zrobić wersję z serem lub z samą kruszonką. BUŁECZKI DROŻDŻOWE z SEREM i KRUSZONKĄ Składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 3 łyżki mąki ciasto: 1/2 kg mąki 400 g cukru 1/2 cukru waniliowego szczypta soli 1/4 kostki margaryny (roztopić) 1 łyżka oleju 2 żółtka
Bon appetit mon amieszklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj
Kuchnia bezglutenowaMoja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska
Apetyczna babeczkaZostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki
Nie tylko w kuchnipokruszyć do dużej miski, zalać wodą. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (u mnie mała, silikonowa) i wstawić
Cakes By KejtUwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka
Tradycyjna Kuchniażyciu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They
Qlinarnie i Qlinarnietłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej formy na 12 muffinów) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82% 3 jajka
Ratunku obiadprzepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga
Kulinarne przygody Gatityzastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-). Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść