Cytrynowe drożdżowe ślimaczki 57Magda Szczerze, już się gubię w swoich własnych słowach gdy mówię które drożdżowe ślimaczki są dla mnie najlepsze. Za każdym razem gdy spróbuje nowego smaku, mówię że to właśnie te są najlepsze, a potem sięgam po inny smak i zmieniam zdanie, i wtedy te nowe są najlepsze. Aktualne najlepsze są te cytrynowe, no po prostu niesamowite są. Puchate, słodkie(...)Następnie do dużej miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, sól, dodajemy skórkę cytrynową z cukrem, miękkie masło oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto – w robocie wyrabianie zajmuje około 6 minut, na haku. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie
Smaczna Strona
Obłędne bułeczki Joli 177Wspaniałe bułeczki drożdżowe, na słono, doskonały dodatek do barszczu, wspaniała przekąska, długo zachowują świeżość, ciągle mięciutkie, łatwo i szybko się je przyrządza, zobaczcie sami! Składniki: 0,50 kg mąki 1/2 szkl. letniego mleka 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki oleju 1 jajo 1 kostka sera feta 1 szt. średniego pora pół łyżeczki soli, pieprz Wykonanie: Zrobić rozczyn(...)ostudzony wymieszać z kostką sera feta, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem świeżo mielonym . Rozczyn połączyć z mąką w misce, dodać jajko, sól i olej, wszystko wyrobić, można mieszać łyżką, ciasto musi się zagnieść w kulkę więc można regulować sobie mąką, podsypywać, tak by w efekcie powstała kulka. Ciasto rozwałkować mniej więcej na prostokąt pomagając sobie mąką , rozłożyć na nim farsz
kgwjanczewo
Barszcz czerwony przepis i świąteczne dekoracje z filcu 198pyszny domowy barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu. Tak przygotowany barszcz doskonale smakuje z pierogami z kapustą i grzybami, uszkami z grzybami, do smażonej ryby, a nawet w towarzystwie drożdżowych kapuśniaczków czy prostych krokietów. Osobiście uwielbiam też usiąść z kubkiem czerwonego barszczy w ręką, przykryć się ciepłym kocem i po prostu odpocząć Taki czerwony barszcz doskonale rozgrzewa w zimowe dni. Koniecznie(...)ryby. Ten czerwony barszcz podałam z pierogami z kapustą i grzybami. Przepis na miękkie ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne A tutaj znajdziecie pełen przepis na pierogi z kapustą i grzybami Czerwony barszcz będzie też doskonale smakował z drożdżowymi pasztecikami – przepis na drożdżowe kapuśniaczki (paszteciki) lub do prostej, smażonej ryby ( przepis tutaj
Słodkie okruszki
Chleb polski mieszany / Polnisches Mischbrot 250niestety sprzedawczynie wybitnie rzadko się znają i nie wykazują najmniejszej chęci, żeby swoją wiedzę w temacie pogłębić - czyt. zapoczątkować). Pani tydzień temu nie wiedziała czy precle są z mrożonego ciasta, czy bułki z ziarnami są orkiszowe czy pszenne, dziś spytana o to samo również nie wie, za tydzień też pewnie wiedzieć nie będzie. Czyste utrapienie, a to jedyna piekarnia(...)dołek ciepłą wodą, przykryć ściereczką, odstawić na 20 min. 3. Do mąki pszennej z zaczynem drożdżowym dodać zaczyn z zakwasu oraz wszystkie pozostałe składniki, wyrabiać mikserem na średnich obrotach ok. 3 min. Odczekać 5-10 min, ponownie wyrabiać ok. 5 min. Ciasto ma być zwarte i po wyrobieniu powinno być jednolite i odstawać od ścianek naczynia. 4. Uformować kulę
Kuchnia Prezydentowej
PASZTECIKI Z KAPUSTA I GRZYBAMI – WIGILIJNE 145Paszteciki z kapustą i grzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również
RAROSSA
Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami 150Ponadto: olej do smażenia Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - przygotowanie: Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 5-10 minut. W międzyczasie ser należy pokroić w kostkę, a obrane pieczarki w plasterki. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do ciasta wbić jajko oraz wsypać przyprawy(...)pieczarkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (*). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać z ulubionymi dodatkami. Racuchy drożdżowe z żółtym serem i pieczarkami - dodatkowe informacje: (*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać
Di gotuje
Focaccia na oleju rzepakowym 197oliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji(...)łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia. 2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
UgotujmyTo.pl
wianuszki krucho drożdżowe 228składniki: 280 g mąki orkiszowej 100 g masła, schłodzonego 10 g drożdży 120 ml śmietany 1 jajko dodatkowo: ok. 2 łyżeczki cukru kryształu ok.2 łyżeczki cukru
Domowy Smak Jedzenia
Menu na Wielkanoc 697czasie, gdy mięso na pasztet będzie się gotować a następnie stygnąć, przygotujcie coś słodkiego, ciasta też muszą się pojawić na śniadanie – polecam w sobotę lub nawet w piątek upiec Sernik z brzoskwiniami , który jest najlepszy jak postoi, dzień lub dwa. A zamiast babki drożdżowej polecam upiec pomarańczową babkę piaskową. Babka piaskowa jest łatwiejsza do przygotowania i potrzeba na nią mniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe drożdżówki z malinami 150Przepyszne drożdżówki, które doskonale smakują w towarzystwie gorącej czekolady lub kakao. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok
słodki bratek
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 175Ostatni rok upłynął mi pod znakiem „nauczę się piec ciasta”, takie z masami, przekładane dobrocią. Ba! Marzyły mi się torty piętrowe, jak z obrazka i takie
ladykitchen
Ciasto 3 Króli 202Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest
Moje domowe kucharzenie
Zrolowana babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem 192W tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Drożdżówki z truskawkami 157I znów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne
Pełny talerz
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 763Zaczniemy od pierogów, ponieważ je uwielbiam. Mogą mieć najróżniejsze farsze oraz ciasta, a ja zawsze będę je
Życie na widelcu