ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:730/1038)

Christmas Cookies 122

kostki margaryny 75 dag mąki 1 mały olejek zapachowy 10 dag drożdży 1 szklanka mleka Do posypania: cukier puder Christmas Cookies to takie magiczne ciasteczka, które przyrządza się jak drożdżowe - a na końcu smakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka dla osób, które(...)łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1) , wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2) . Układać je na blasze wyłożonej papierem

Świat Ciasta
Szarlotka migdałowa 45

ciastu chrupkości i oryginalnego smaku. Aby podkreślić ten smak i zapach, można do pianki dodać też kilka kropel aromatu migdałowego. Robiąc tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście, zazwyczaj białka jajek wyrzucamy, natomiast szarlotka migdałowa to ciasto, przy którego robieniu białka zostają wykorzystane do zrobienia pianki migdałowej. Ta dodatkowa czynność nie wpłynie znacząco na czas przygotowania ciasta. Szarlotka migdałowa to ciasto(...)ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Każdą część zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą część ciasta wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i podpiec około 15 minut. Na podpieczone ciasto

Danka Pichci
Jagodzianki 219

Delikatnie muśnięte lukrem, czy oblane grubszą warstwą? Jakie jagodzianki wybierasz? Dla mnie ten smak jest nie do podrobienia. Chyba żadne inne drożdżówki nie smakują aż tak

Smaki Na Talerzu
Bułki Hamburgerowe – przepis 63

Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki

Księga-Smaku
Obwarzanki krakowskie – przepis 61

Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się

Księga-Smaku
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis 60

Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki

Księga-Smaku
Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim 79

też bardziej puszyste. Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim pięknie urosły i faktycznie wyszły bardzo puchate. Są idealne czy to na grilla czy tak po prostu jako dodatek do mięsa czy warzyw.   Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Proporcje na tortownicę o śr. 23 cm. Składniki na ciasto Tangzhong

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 111

już myślami jestem przy wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze, że nie wyobrażam sobie

Be Fit Be Strong
Rogaliki drożdżowe 131

Dzisiaj zapraszam na puszyste  rogaliki drożdżowe z marmoladą.   Składniki (ok. 50 rodalików) : Rozczyn: 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej 50 ml mleka Ciasto: 60 dag mąki 5 łyżek cukru szczypta soli 200 ml mleka pół kostki margaryny 3 jajka Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy

Pyszności Słodkości
Rogaliki z serem i jagodami 140

Rogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!    

Blog z Apetytem
Drożdżówki z rabarbarem i owsianą kruszonką 108

Sezon rabarbarowy w pełni, czas zatem na wykorzystanie go do przygotowania drożdżowych bułeczek. Kwaskowaty, orzeźwiający rabarabar to idealny surowiec na wszystkie słodkości. Bułeczki są proste do przygotwania, wystarczy pocięte kawałki rabarbaru ułożyć na cieście. Dla koloru dodałam po jednej truskawce. Owsiana kruszonka to dodatkowa porcja błonnika. Bułeczki są mięciutkie i puszyste, świetnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne rogaliki z podsmażonymi wiśniami 128

Kolejny przepis od mojej siostrzyczki. Rogaliki pyszne, znikają w mgnieniu oka. Dziękuję. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka zalać małą ilością letniego mleka, dodać łyżeczkę

Kuchnia Pokoleń
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 153

właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z twarogiem i rodzynkami 143

wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki.  Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował

Grunt to przepis!
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 171

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko

Anioły w kuchni