ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:730/1072)

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami 180

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży  30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki pszenne na maśle. 186

wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić, aż drożdże urosną do brzegów szklanki. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wymieszać i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Jeśli trzeba, podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na siedem

Agusiowe smakołyki
Wiosenna Pizza z Tuńczykiem 227

Może tak dziś pizza?  Szybka w wykonaniu na domowym ,drożdżowym spodzie z tuńczykiem Princes ? #MasterTuńczyk Jesteś na TAK? TO zapraszam i SMACZNEGO :)   SKŁADNIKI NA 2 Blaszki po 20 cm :  Ciasto :  → 7 g drożdży instant → 1 szklanka mąki pszennej , dodatkowo do podsypania → 1/3 szklanki ciepłego mleka  → 1/2 szklanki gazowanej wody →2 łyżki oleju np. rzepakowego →sól

Gotowanie Patki
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 242

pączki), dwie gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę do pracy, a psy uważnie obserwowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
The best of 2017 240

oglądane przepisy w minionym roku: Bitki schabowe w sosie myśliwskim Kiszone rzodkiewki Zupa grzybowa z suszonych grzybów Świateczna, drożdżowa gwiazda z makiem Koktajl z jagodą kamczacką Pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Dieta - szybka przemiana " Dieta szybka przemiana" Haylie Pomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka z kurzych łapek Dużą popularnościa cieszyły się również

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
drożdżówki z serkiem i letnimi owocami 185

kęsy ale tak urosły, że wyszły solidne buły. I dobrze, bo część zjedliśmy jeszcze zanim ostygły. Uwielbiamy ciepłe drożdżowe, choć wiemy, że niezbyt zdrowo tak jeść ale cóż...nigdy nie możemy się powstrzymać.  *na 12 sztuk: Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka szklanka letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży świeżych 75 g masła szczypta soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 179

Przepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej

Kuchnia MagdaLeny
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 152

kawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min. Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Drożdżowy wieniec adwentowy 159

szklanki śmietanki 30% • 2 serki jogurtowe Almette • szczypta soli Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić

To co kocham
Choinka drożdżowa z kremem łososiowym 138

serek śmietankowy Almette • 100 g łososia wędzonego Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić

To co kocham
Drożdżowe bułeczki z sezamem do hamburgerów 186

smarowania • 1 żółtko • 1 łyżka mleka • 1 łyżka oliwy • biały sezam do posypania Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem około 10 minut. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką

To co kocham
Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką 279

szklanką mleka. Wymagają sporego wkładu pracy, ale warto. Można zrobić wersję z serem lub z samą kruszonką. BUŁECZKI DROŻDŻOWE  z SEREM i KRUSZONKĄ Składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 3 łyżki mąki ciasto: 1/2 kg mąki 400 g cukru 1/2 cukru waniliowego szczypta soli 1/4 kostki margaryny (roztopić) 1 łyżka oleju 2 żółtka

Bon appetit mon amie
Bezglutenowe racuchy z jagodami i malinami 165

szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj

Kuchnia bezglutenowa
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 247

Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od  Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska

Apetyczna babeczka
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 190

Zostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania