końców wylądowałam w kuchni :P Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki
My simple kitchenwarzywa, to te placki mają ogromną szansę Was do niego przekonać :) Dosłownie rozpływają się w ustach, pozostawiając po sobie smak dojrzałego lata i świeżego koperku, który plącze się w cieście i wieńczy placuszki swymi zielonymi pędzelkami. Do tego jeszcze najprostsza sałatka ze świeżych pomidorów i szczypiorku w towarzystwie oliwy. Pozostaje tylko rozgościć się w chwili i utonąć w smakach przy(...)czosnku 3 jajka 30g mąki 30g tartego parmezanu / nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego koperku + do podania 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. 2. W misce połącz jajka z serem, mąką i koperkiem (gdy ciasto będzie gęstsze niż śmietana, dodaj trochę wody). 3. Dodaj bakłażana
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskładniki: 500 g mąki 90-100 g cukru 20 g drożdży 1 jajko 220 ml mleka, letniego 80 g masła roztopionego 1 szczypta soli dodatkowo: 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na cisto: 3 szkl mąki 15 g drożdży 2 jajka 125 ml letniego mleka 100 g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli wykonanie: Drożdże rozpuszczamy
Domowy Smak JedzeniaCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami. tradycyjnie zapraszam na film SKŁADNIKI ***szklanka to umnie zawsze 250ml*** -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka Do miski dajemy drożdże(...)mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy. Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu. Mieszamy. I nasze ciasto gotowe. Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną. Usmażone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzostawiając trochę ciasta do zlepienia). Zwijamy rulon, odcinamy ciasto i kroimy paszteciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 min (aby nabrały złotego koloru). Kliknij TU i poznaj inne moje drożdżowe wypieki
Czarnawisienkałyżki wody 1 szklanka puree z dyni 1 1/2 szklanki mąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pieczarek 1 duży pomidor 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich) 1/2 szklanki mleka(...)długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża. Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę
Lamarida.plzałapiemy się na pączkowo-pomarańczową wyżerkę. Składniki na ok. 55 szt. mini pączków: ZACZYN DROŻDŻOWY: 7 g drożdży w proszku 1 łyżka cukru trzcinowego 1/4 szklanka ciepłej wody Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą. CIASTO: 1 jajko 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 3/4 szklanki ciepłej
gutfutKolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej lukier Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany(...)trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity
Kuchnia Łukaszaskładniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 400 ml mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4
Domowy Smak JedzeniaCiepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na
charlotte gotujeZarówno w pierwszej jak i drugiej wersji wyszły znakomite. Natomiast masę orzechową wykorzystywałam do drożdżowej strucli . Posmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać Udało się znakomicie Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki: Ciasto półkruche: czubata szklanka mąki pszennej 140 g zimnego masła czubata łyżka cukru pudru
Relaxtimebardzo kruche (to zasługa krupczatki) i najlepiej smakują przełożone masą u mnie z mascarpone z nutellą (no bo kto nie lubi nutelli ). Zachęcam Was do wypróbowania obu przepisów Drożdżowe kocie oczka Składniki: 500 g mąki krupczatki 20 g drożdży 1 żółtko 200 g margaryna/masła 125 ml śmietany 18% 2 łyżki cukry pudru 1 łyżka cukru Masa: 350 g mascarpone(...)śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko
PatiGotujewersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny(...)aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem. Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabakłażanów (tak, tak znów te bakłażany) z dodatkiem cebuli, pomidorów, oliwek i kaparów. Całość doprawione jest octem i cukrem. Canollo Pasticcieria Tradycyjny deser sycylijski. To rurka ze specyficznego kruchego ciasta (często w środku z czekoladą), nadziana kremem z ricotty. Co ważne, canollo należy napełniać kremem tuż przed spożyciem, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość. Oczywiście nadzienie to już pełna dowolność(...)kawą, sokami owocowymi lub pastą migdałową albo pistacjową Natomiast brioche to słodka, drożdżowa bułeczka. Całość tworzy przepyszny, śniadaniowy duet Pizza Włochy to pizza być musi. W Katanii polecam Wam spróbować lokalnej specjalności jaką jest Pizzoli. To tak naprawdę tradycyjna pizza, która jest przykryta drugą warstwą ciasta I oczywiście zostając w temacie pizzy musicie spróbować pizzy z pistacjami Gdzie zjeść
365 dni dookoła kuchnidobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 równych części z których formujemy podłużne, krótkie bagietki *** *** Bagietki delikatnie spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce *** *** Blaszkę przykrywami ręczniczkiem i odkładamy bułeczki ponownie do wyrośnięcia(...)PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bagietki czosnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem