Miały być drożdżówki, ale skusiłam się na zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie
e-PrzepisyKulinarneDziś na chwilę oderwę się od Wielkanocnych przepisów. Mam dla Was pyszną propozycję na przekąskę lub kolację. Cudowne drożdżowe łódeczki ze szpinakiem. Ja osobiście kocham szpinak w każdej postaci, zatem często z nim eksperymentuję. To danie wyszło fenomenalnie! Łódeczki ze szpinakiem Składniki: 300 g mąki 15 g świeżych drożdży łyżka cukru około 150 ml ciepłej wody 2 łyżki śmietany(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasta po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy
PatiGotujeZakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie babka z karobem, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. A że czas(...)Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia (najlepiej mikserem). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu
FitKotsmaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopni J Oby do wiosny Moi drodzy! Składniki na ciasto cytrynowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany
Domowe ciastaTykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy. Składniki 150 g mąki 2 jajka 1 szkl maślanki 10 g drożdży 40 g brązowego cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl startej tykwy olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy(...)tarce tykwę. 4. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto. 5. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 6. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 7. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: cynamon , dla dzieci , dla niejadka , drożdżowe , racuchy , tykwa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzepisów na pyszne i ciekawe śniadania dla całej rodziny. Proste, smaczne i interesujące smaki! 1. Tosty francuskie z owocami 2. Racuchy drożdżowe z jabłkami 3. Pasta z czerwonej soczewicy do chleba 4. Omlet ze szpinakiem i żółtym serem 5. Domowe bułeczki z suszonymi pomidorami 6. Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami i kruszonką 7. Tosty z figą i serem(...)kokosowe 13. Smoothie bowl 14. Jabłka w cieście 15. Hummus z bobu 16. Naleśniki z serem i frużeliną 17. Guacamole na kanapkę 18. Pancakes z kaszy jaglanej 19. Chlebek bananowy z cynamonem 20. Dutch baby z piekarnika 21. Domowe bułki pszenno- orkiszowe z miodem 22. Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami 23. Drożdżowy chlebek do odrywania 24. Domowy pasztet drobiowy
SMYKWKUCHNIDzisiaj sprawdzony przepis na chałkę. Chałka z kruszonką lub makiem, którą wersję bardziej lubicie? Zapraszam na śniadanie ze świeżo upieczoną chałką. Do tego kubek mleka, kakao
To co lubię - gotuję i polecamstaram się eksperymentować i robić je w troszkę innym, ciekawszym wydaniu. Gofry z czerwonej soczewicy Do ciasta na gofry dodałem również dodatki, które są opcjonalne, ale nadające wyjątkowego smaku i charakteru. Słodkie pomidory suszone, wyrazisty i aromatyczny czosnek oraz delikatnie serowe nieaktywne płatki drożdżowe, to dla mnie obowiązkowe składniki, które zawsze lądują w gofrach z czerwonej soczewicy. W dzisiejszych gofrach
BlendmanSwojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania. Od razu po wyrobieniu ciasta przekładamy je do foremki i wtedy
Agusiowe smakołykiżurawiną i jabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami z nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania(...)zamrażarce – jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Czytaj dalej "Makowiec z żurawiną i jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi
Moja DelicjaTe urocze pączusie wbrew pozorom są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jedynie czas oczekiwania na podrośnięcie ciasta wydłuża cały proces. Pączki po usmażeniu mają
Smakołyki AsiGwiazda makowa – to pyszny drożdżowy makowiec w kształcie gwiazdy. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, wiec gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu na Święta Bożego Narodzenia. Gwiazda makowa – Składniki: Składniki na ciasto d The post Gwiazda makowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePoranek z paluchami sezamowymi? polubicie to na pewno. Ciasto zarabia się wieczorem, wsuwa do lodówki a rano wyrośnięte czeka na uformowanie i pieczenie. Paluchy są aromatyczne
Moje Małe Czarowaniebiały lub trzcinowy. Dla smaku dodatkowo 1 łyżeczkę cukru z wanilią. Z przepisu wyszło 15 racuchów drożdżowych. PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wkruszam drożdże i rękami mieszam wszystkie składniki. Wbijam średnie jajko i, cały czas mieszając, powoli wlewam ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto dłońmi, kilka minut. Jest gęste. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut
Zasmakuj Kuchni