się pączkami z lokalnej cukierni, postanowiliśmy przedłużyć sobie Tłusty Czwartek do Tłustego Weekendu, aby móc bez wyrzutów sumienia zajadać się tymi puszystymi, drożdżowymi smakołykami. Jednak pączki nie muszą być drożdżowe, a na dodatek także można przygotować wersję bezglutenową. Pączki serowo-kukurydziane wychodzą wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie chrupiące z zewnątrz. Nie zawierają glutenu, nie potrzebujemy do nich drożdży(...)masę jajeczną. Dodaję pokruszony ser, łączę za pomocą miksera. Mąkę kukurydzianą mieszam ze sodą oczyszczoną. Wsypuję do jajek i sera, dodaję alkohol, mieszam za pomocą łopatki silikonowej, do uzyskania ciasta przypominającego miękką plastelinę. Jeśli ciasto nie odchodzi od dłoni i nie pozwala się formować w kulki, należy dodać odrobinę więcej mąki. Formuję kulki nieco mniejsze niż piłeczka do ping
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Bułeczki podałam(...)nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę. 5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego
IzabelawkuchniPewnie większość zna przepis ma małe pączusie, które w swoim składzie mają serek homogenizowany. To taka szybsza i łatwiejsza odmiana tradycyjnych, drożdżowych pączków 😉 Do zrobienia pączków nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą rózgę do wymieszania składników, co też usprawnia pracę. Pączki są mało słodkie, ponieważ cukier pochodzi tylko z serka homo, więc wielkim łasuchom polecam dodać np. 1 łyzkę cukru(...)przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty (bądż kulistą łyżką od lodów) namoczoną w gorącym oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. na średnio gorącym oleju, aby pączki "doszły" w środku. Pamiętajmy, aby przed każdym nabraniem masy zanurzyć łyżkę
Walijskie PichceniePączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się, że są mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych(...)zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych, a nawet tych całkiem niezdrowych ;) Pieczone pączki 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła jajko do posmarowania Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z drożdży należy przygotować wcześniej rozczyn: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
Przepysznik - BLW i nie tylkomojej kolekcji sprawdzonych przepisów znajdziecie puszyste babki, kruche mazurki, pyszne serniki i apetycznie warstwowe ciasta. Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który Wam się spodobał, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami. Ciekawa jestem jakiego ciasta nie może zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole, bo u mnie obowiązkowo będzie babka, mazurek i serniczek(...)Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Serniki: Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Sernik z rosą Ciasta z makiem
Cynamonowe szczęścieRacuchy z cukrem. Racuchy z twarogu. Macie ochotę na odrobinę zapomnienia? Moje serowe racuchy z cukrem zaspokoją tę potrzebę. Rozsmakujcie się w puszystym cieście racuchów przygotowanych bez drożdży. Idealne na śniadanie, czy kolację! To mój sprawdzony przepis na błyskawiczne racuchy z twarogu lub serka homogenizowanego z dodatkiem proszku do pieczenia. Puchate placki z dodatkiem pasty waniliowej, obsypane cukrem pudrem, można(...)twarogu. Piekę też czasami racuchy drożdżowe na serkach homogenizowanych, przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ok. 27-30 średnich twarogowych racuchów: 350-400 g twarogu, u mnie Speisequark magerstufe (chudy twaróg) 1 łyżka pasty waniliowej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder: 1 łyżka do ciasta, oraz do posypania racuchów olej rzepakowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy sól, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat(...)oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Wykładamy i równomiernie rozprowadzamy farsz z kurczakiem. ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Blog kulinarny S9.PLdrożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego. 10 dag świeżych drożdży 22 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 20 dag masła 4 jajka 64 dag mąki pszennej szczypta soli Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać. Przygotować(...)małe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni
Kuchcik gotujeskładniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g
Domowy Smak JedzeniaKrucho-drożdżowe rogaliki z makiem. Delikatne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Ten przepis idealnie wpasuje się w porę jesienno-zimową. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Polecam :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn z drożdży: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka cukru Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. gotowe ciasto dzielimy na 2 części, każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok 3 mm i kroimy na 8 lub 16 trójkątów. Ja dzieliłam na 16. na każdy trójkąt ciasta kładziemy/rozsmarowujemy porcję masy
Blog kulinarny S9.PLmieszamy pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 12 godzin. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do użycia.Zarówno do pączków, jak i do wypieku chleba. Jak zrobić zaczyn drożdżowy czas przygotowania 8 godzin 1 kulka świeżych drożdży wielkości ziarna groszku 2 szklanki mąki pszennej typ 550 1 szklanka letniego mleka Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę, naczynie przykryłam(...)sprawdzić, czy zaczyn jest odpowiednio przefermentowany nalej wody do miseczki i wrzuć do niej łyżeczkę zakwasu. Jeżeli zakwas nie zatonie, oznacza to że jest gotowy do użycia. Jak zrobić ciasto właściwe na pączki na zakwasie 1,5 szklanki lekkiego mleka 4 szklanki mąki typ 550 15 g soli 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyszedł grudzień, bez większych zaskoczeń i bez mrozów. Razem z grudniem przyszedł sezon na mak. Na różnych blogach już widziałam wiele wpisów z makowymi wieńcami drożdżowymi, struclami i babkami. U mnie dziś makowe mini serduszka, które najlepiej smakują z konfiturą z mirabelek domowej roboty. Składniki na 12 małych foremek + 12 większych lub na 1 keksówkę: 200g maku, 100g masła(...)będzie stanowiło jednolitą całość dodać roztopione masło. W następnym kroku dodać mak i całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją drewnianą łyżką do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek bądź do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku babeczek
Pełna Lodówkaszklanki Dodatkowo : galaretka pomarańczowa ZENTIS Drożdżowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja , rozpuszczamy drożdże w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy jakieś 15 minut. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy nasze wyrobione ciasto, smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy
Różowa kuchniaeksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne, postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się. Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek. Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. Składniki: 1 niepełna szklanka ciepłego
Agusiowe smakołykitakie pizzerinki wolimy, ale wy możecie zrobić cieńsze. Można też się pokusić o rozwałkowanie ciasta. Blaszki (u mnie 1 duża z piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem (dzięki temu spód pizzerinek jest bardziej chrupiący). Układamy w odstępach nasze drożdżowe placki (można je jeszcze odstawić na 8-10 minut pod przykryciem, ale nie jest
Słodkie okruszki