ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:756/1038)

Pide - turecka pizza 129

Pewnie dlatego, że ciasto jest identyczne jak na pizzę, od włoskiej pizzy odróżnia tureckie pide tylko forma, bo zawsze ma kształt łódki. W oryginale głównym składnikiem jest mięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam w nadmiarze i miały wylądować w bułeczkach drożdżowych. Bardzo się cieszę(...)cebulka 1 łyżka oleju sól, pieprz mozzarella olej Wykonanie: w części wody rozmieszać drożdże tak by je upłynnić. Wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na wyrastanie do lodówki w czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Oczyszczone pieczarki pociąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe ślimaki z budyniem i białą czekoladą 238

soli, wyrabiamy gładkie ciasto, odstawia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Smarujemy wcześniej przygotowanym budyniem, zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku ciasta. Następnie kroimy na około(...)plastrów, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C, następnie pieczemy drożdżowe ślimaki 25 minut. Posiekaną białą czekoladę podgrzewamy ze śmietanką, aż powstanie jednolita polewa, którą polewamy wystudzone ślimaki z budyniem. posypujemy posiekanymi pistacjami i płatkami róży

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka z serem i kruszonką. 114

podczas pieczenia, przenosi mnie w myślach, do czasów dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia piekła drożdżowe. Bardzo długo wyrabiała, a potem rosło w misce, pod pierzyną. Później się piekło, a po domu, roznosił się ten cudowny zapach. Moja drożdżówka jest pyszna, ale nigdy nie dorównam babci. Moje ciasto, nigdy nie będzie tak pulchne. Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki

Agusiowe smakołyki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 381

Truskawki, kruszonka i placek drożdżowy polecają się na weekend, nasze ciacho zniknie do wieczora. Rozczyn drożdże świeże 30 g mleko ciepłe 0,5 szklanki Kruszonka mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g Ciasto Mąka 500g Jajka 2 szt masło 100 g cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 1 łyżka truskawki 500 g Rozczyn Drożdże, pokruszyć, rozpuścić

Kurnikowo
Drożdżowe mini rogaliki z marmoladą 196

zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i   pozostałą  mąkę dodałam i na elastyczne, gładkie ciasto pozagniatałam. Cisto na 6 części podzieliłam, wzięłam jedną, a pozostałe przykryłam

Moniki Smakołyki
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 174

ziół. Warto więc wybrać  się na rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka, 2,5 szklanki mąki, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
chrupiący chleb w naczyniu 149

wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:  1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę wody. Wyrabiamy ciasto :) Pakujemy do worka i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, można

chleba naszego
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6408

Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec drożdżowy 34. Dietetyczny sernik na jogurtach 35. Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie

Czerwona Porzeczka
Racuszki drożdżowe z warzywami 160

Składniki ciasto: 1 jajko 3 dkg drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka mąka puszysta wrocławska do naleśników Lubella sól, pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie słodka papryka curry dodatki: 1/2 … Czytaj dalej Racuszki drożdżowe z warzywami

czarrna od kuchni
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 156

szklanki mleka i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy, żółtko i resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy

KUCHARNIA
Drożdżowe zawijańce z makiem 138

Oto przepis na najsmaczniejsze i najłatwiejsze zawijańce z makiem, obowiązkową pozycję na świątecznym stole. :-) Jeśli wykorzystamy gotową masę makową z puszki, zrobienie ich jest bardzo szybkie

Szefowa kuchni
Bułeczki pszenno-owsiane 99

już kilkukrotnie korzystałam z jego receptur. Przepis na te bułeczki znajdziecie w książce Cukiernia Lidla. Szczerze zachęcam Was do ich przygotowania, są lekko słodkawe, pyszne. Z poniższe porcji ciasta wyjdzie Wam 12 niewielkich bułeczek wielkości małej dłoni. Bułeczki pszenno-owsiane (jak każde pieczywo) możecie zamrozić, aby mieć je na zaś Oczywiście możecie poszaleć i na wierz bułeczek dodać inne dodatki(...)Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym Pancakes z bitą śmietaną i malinami Tarta szpinakowo-truskawkowa Przepis na bułeczki pszenno-owsiane Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 200 ml mleka 3,2% 20 g masła 60 g zmielonych płatków owsianych 20 g miodu 1/2 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 320-350 g mąki pszennej + do posypania ciasta

Kuchnia Bazylii
Kwintesencja jesieni, czyli drożdżowe rogaliki z gruszką 134

Przepis na rogaliki drożdżowe z gruszką. Wyobraźcie sobie, że podajecie je do gorącej herbaty z róży czy do filiżanki kakao. Czyż jesienne wieczorki i podwieczorki nie są wspaniałe ? Rogaliki drożdżowe z gruszką Składniki na 16 dużych rogalików: 40 g drożdży 3 łyżki cukru pudru (30 g) ¾ szklanki ciepłego mleka (186 g) 1 jajko roztrzepane widelcem 5 łyżek rozpuszczonego masła(...)drugą częścią ciasta. Gotowe rogaliki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 10 minut przed końcem wyrastania rogalików rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Podrośnięte rogaliki pieczemy przez około 25 minut. Wystudzone rogaliki obficie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo roztopioną czekoladą. Przepis na Rogaliki drożdżowe z gruszką

KulinarneImpresje.pl
Naleśniki z białek i budyniu 48

mleka i mąki. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na te czekoladowe wegetariańskie naleśniki , a zobaczycie, że będziecie robić je bardzo często. Zazwyczaj zbieram do pojemnika białka np. po robieniu ciasta kruchego lub pączków i zamrażam, aby po pewnym czasie zrobić z nich  naleśniki fit . Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + smażenie Przepis na naleśniki z białek i budyniu(...)rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wylewać równe porcje ciasta i smażyć z obu stron. Do odmierzania równych porcji ciasta naleśnikowego dobrze sprawdza się niezbyt duża chochla. Usmażone naleśniki czekoladowe rewelacyjnie smakują bez dodatków, ale można podawać je według uznania. U mnie ostatnio były z bitą śmietaną i borówkami. Zobacz również: naleśniki drożdżowe

Kuchcik gotuje
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI + FILMIK 42

Dzisiaj podam przepis na smaczne paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu i nie tylko, polecam przepis.  FARSZ : 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek 1 cebula sól, pieprz, magi do smaku olej do podsmażenia farszu(...)CIASTO :  850 g mąki pszennej, tortowej  50 g świeżych drożdży  250 ml ciepłego mleka ( w razie konieczności należy dolać więcej ) 1 łyżka cukru  1 jajko 1/4 szklanka oleju  sól - 2 płaskie łyżeczki DODATKOWO :  1 jajko do posmarowania pasztecików sezam, kminek do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli