ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:763/1038)

Paluchy serowe 180

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze

Bullio
Paluchy serowe 160

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze

Bullio
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 132

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może

bistro mama
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie) i ułożony na bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem

Wypisz Wymaluj
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 157

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cynamonki dyniowe 53

nawiązaniu do pory roku i mojego zamiłowania do sezonowości, ukręciłem cynamonki z dynią ! Cynamonki dyniowe Co daje nam dodatek dyni do ciasta? Przede wszystkim gotowy wypiek dłużej pozostaje świeży, wolniej czerstwieje. Nie do przeoczenia jest również fakt zabarwienia ciasta na cynamonki, na cudownie pomarańczowo-żółtą barwę. Właśnie dlatego są one tak bardzo wyjątkowe. Czym udekorować dyniowe cynamonki? Dla mnie obowiązkowo(...)być otarta ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy. Drożdże suche możesz z powodzeniem zastąpić świeżymi. Zamiast 14g suchych, użyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn! Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki , w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem … Oj tyle pyszności

Blendman
Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem 59

Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem są puszyste i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki(...)jajka, sól i ciepłe mleko. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i przez chwilę jeszcze raz wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki drożdżowe 149

6+ 60 min+ Łatwe Tanie Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe. Składniki 600g mąki 30g drożdży 1 szklanka mleka 125g masła 5 łyżek cukru szczypta soli

PysiaGotuje.pl
Babka cytrynowo-migdałowa 126

wcześniej warto, więc już zacząć planować świąteczne menu. W święta zwykle stawia się na tradycyjne dania i wypieki , dlatego nie może zabraknąć babki. Najlepsze (według mnie) są oczywiście te drożdżowe, ale smakują też te w szybszej wersji czyli ucierane, a te można robić w różnych smakach.  W zeszłym roku piekłam babkę pomarańczową ( przepis ),a w tym roku postawiałam(...)Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem. Użyłam bardzo dużej formy, dlatego moja babka jest dość płaska

Bon appetit mon amie
JAK UPIEC CHAŁKĘ + FILMIK 90

Chałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami.  SKŁADNIKI :  600 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 1 jajko do ciasta  1 jajko do posmarowania chałki  5 łyżek cukru ( można dodać mniej )  1 cukier waniliowy

Kulinarne Fantazje Marioli
10 PROSTYCH PRZEPISÓW NA PRZEKĄSKI SYLWESTROWE 70

świetnie w gronie najbliższych :) PIECZONE BAGIETKI Z JAJECZNYM FARSZEM-  przepis tutaj SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ-  przepis tutaj ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM-  przepis tutaj SEROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO-  przepis tutaj ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ-  przepis tutaj ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ Z SERKIEM I ZIARNAMI(...)SŁONECZNIKA-  przepis tutaj KORECZKI ŚLEDZIOWE-  przepis tutaj SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU- SZYBKA PRZEKĄSKA-  przepis tutaj PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ-  przepis tutaj DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI-  przepis tutaj

Zrób to smacznie
Włochy - Gnocchi z oliwą i szałwią (Gnocchi olio e salvia) 81

nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy na purée.  2) Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, ciasto dokładnie mieszamy i zagniatamy.  3) Bierzemy kawałek ciasta i rolujemy

Roślinożerni urlopowicze
Smalcówki z serem 141

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania