ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:763/1038)

Cynamonki dyniowe 57

nawiązaniu do pory roku i mojego zamiłowania do sezonowości, ukręciłem cynamonki z dynią ! Cynamonki dyniowe Co daje nam dodatek dyni do ciasta? Przede wszystkim gotowy wypiek dłużej pozostaje świeży, wolniej czerstwieje. Nie do przeoczenia jest również fakt zabarwienia ciasta na cynamonki, na cudownie pomarańczowo-żółtą barwę. Właśnie dlatego są one tak bardzo wyjątkowe. Czym udekorować dyniowe cynamonki? Dla mnie obowiązkowo(...)być otarta ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy. Drożdże suche możesz z powodzeniem zastąpić świeżymi. Zamiast 14g suchych, użyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn! Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki , w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem … Oj tyle pyszności

Blendman
Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem 63

Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem są puszyste i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki(...)jajka, sól i ciepłe mleko. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i przez chwilę jeszcze raz wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki drożdżowe 154

6+ 60 min+ Łatwe Tanie Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe. Składniki 600g mąki 30g drożdży 1 szklanka mleka 125g masła 5 łyżek cukru szczypta soli

PysiaGotuje.pl
Babka cytrynowo-migdałowa 130

wcześniej warto, więc już zacząć planować świąteczne menu. W święta zwykle stawia się na tradycyjne dania i wypieki , dlatego nie może zabraknąć babki. Najlepsze (według mnie) są oczywiście te drożdżowe, ale smakują też te w szybszej wersji czyli ucierane, a te można robić w różnych smakach.  W zeszłym roku piekłam babkę pomarańczową ( przepis ),a w tym roku postawiałam(...)Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem. Użyłam bardzo dużej formy, dlatego moja babka jest dość płaska

Bon appetit mon amie
JAK UPIEC CHAŁKĘ + FILMIK 95

Chałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami.  SKŁADNIKI :  600 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 1 jajko do ciasta  1 jajko do posmarowania chałki  5 łyżek cukru ( można dodać mniej )  1 cukier waniliowy

Kulinarne Fantazje Marioli
10 PROSTYCH PRZEPISÓW NA PRZEKĄSKI SYLWESTROWE 74

świetnie w gronie najbliższych :) PIECZONE BAGIETKI Z JAJECZNYM FARSZEM-  przepis tutaj SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ-  przepis tutaj ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM-  przepis tutaj SEROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO-  przepis tutaj ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ-  przepis tutaj ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ Z SERKIEM I ZIARNAMI(...)SŁONECZNIKA-  przepis tutaj KORECZKI ŚLEDZIOWE-  przepis tutaj SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU- SZYBKA PRZEKĄSKA-  przepis tutaj PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ-  przepis tutaj DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI-  przepis tutaj

Zrób to smacznie
Włochy - Gnocchi z oliwą i szałwią (Gnocchi olio e salvia) 85

nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy na purée.  2) Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, ciasto dokładnie mieszamy i zagniatamy.  3) Bierzemy kawałek ciasta i rolujemy

Roślinożerni urlopowicze
Smalcówki z serem 145

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie

Waniliowe Improwizacje
Fritelle alla panna 106

przygotowania potrzebujemy ok. 30 minut. To w porównaniu to tradycyjnych pączków drożdżowych naprawdę niewiele. Ten przepis to zbawienie dla osób, które nie mają czasu na wymagające wypieki, a które chcą cieszyć się domowymi, karnawałowymi wypiekami. Przepis, który tutaj prezentuje to baza. Możecie ją modyfikować dowolnie, np. dodając do ciasta rodzynki, suszone owoce, czy też świeże jabłka. Polecam również dołożenie

365 dni dookoła kuchni
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 144

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka

Bullio
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 233

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka

Bullio
PLACKI Z DYNI 145

kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię.   Wszystko mieszam.  Smażę na patelni na oleju, aż uzyskają złoty kolor. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam również na: RACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

potrawyregionalne