Rolada biszkoptowa z makiem 104papierem i jednocześnie zawijając roladę w ten papier. Następnie tak przygotowane ciasto przeniosłam ostrożnie na blachę i piekłam jeszcze 15 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce. Następnie schłodziłam roladę w lodówce żeby wszystko dobrze się ścisnęło. Dopiero gdy ciasto było schłodzone przygotowałam lukier. Sok wyciśnięty z cytryny przelałam do kubka(...)białego lukru. Lukrem polałam ciasto. Roladę można pokroić po zastygnięciu lukru. Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na ciasta z makiem, np.: sernik z makiem i jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/12/sernik-z-makiem-i-jabkami.html), sernik z makiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/10/sernik-z-makiem.html), zawijaniec z makiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/04/zawijaniec-z-makiem.html), piegusek (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/03/piegusek.html), wieniec drożdżowy z makiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacje
Uganda - Wegański rolex, czyli zawijaniec z bezjajecznym omletem z pomidorami i kapustą 167przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki drożdżowe, sól, pieprz i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy. Powoli i nieustannie mieszając wlewamy wodę gazowaną. Na sam koniec dodajemy pomidory, kapustę i cebulę. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2) Na rozgrzany na patelni olej wlewamy ciasto, które dokładnie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Omlet smażymy na średnim ogniu
Roślinożerni urlopowicze
Jagodzianki z kruszonką 153pewnie nie wyobrażacie sobie lata bez jagodzianek 🙂 . Przepyszne i wyjątkowe bułki drożdżowe wypełnione nieprzyzwoitą ilością nadzienia. Całość posypana kruszonką i polana lukrem. Istne niebo na talerzu . Smakują także rewelacyjnie kolejnego dnia! Drukuj Jagodzianki z kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 268 kcal Składniki Ciasto 260 g mąki pszennej (2 szklanki - użyłam typ 405) 7 g drożdży suchych
Przepisy na widelcu
Przepis na łatwe, szybkie a przede wszystkim miękkie ciasto na pierogi 2042przybywam do Was z przepisem na idealne ciasto na pierogi. Ciasto na pierogi: 350g mąki szczypta soli łyżeczka margaryny szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody Na sam początek mieszam całość łyżką, następnie składniki łączę dłońmi. Z tego przepisu wychodzi ok.40 pierogów. Zajrzyj również tu: 1. Drożdżowa babka cytrynowa 2. Drożdżowe bułeczki z czekoladą 3. Placuszki jajeczne - idealne
My World by Dagmara Rek
Jagodzianki 204bazarkach pojawiły się pierwsze jagody, więc koniecznie musiałam upiec jagodzianki. Uwielbiam te drożdżowe bułeczki z dużą ilością nadzienia. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem . Jagodzianki Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych
Przepisy na widelcu
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 179Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem i zwijamy jak roladę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm). Odstawiamy jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 176gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn. Ja po prostu
e-PrzepisyKulinarne
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 186Rataj i jej paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria Chrzanowska i jej delikatne drożdżowe kapuśniaczki. Gospodarstwo „Gąsiorowo” Pani Dorota Dyga i jej ser twarogowy był przepyszny
królestwo garów
5 pomysłów na rogaliki 177nauki, zabrałam się za rogale w wersji na szybko – z ciasta francuskiego i czekolady. Niestety sama nie będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą
365 dni dookoła kuchni
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 262Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe dla Was dzisiaj mam :-). Tak przy okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto
kruche babeczki
Paszteciki drożdżowe z mięsem 190Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe. Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy
Wanilia i Kardamon
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 227słodkie bułeczki nadziane waniliowym, aksamitnym kremem z dodatkiem sezonowych owoców. Puszyste, drożdżowe bułeczki z delikatna nutą pomarańczy, wypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami na 12 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 80g cukru 20 g świeżych
Rozpustne gotowanie
Wyniki konkursu urodzinowego 220pani Justyna z przepisem na kruche ciasto z gruszkami 4 – 8 miejsce: to zestawy produktów od SYS Wygrywają: -Pizzerinki na brokułowym spodzie, przepis pani Marty G. -Enchilada w formie tortu, przepis pani Wiolety Sz. -Koszyczki z warzywami i sosem serowym -Bułeczki drożdżowe ślimaczki z nutellą, przepis pana Emila
Marta Gotuje
Drożdżowe racuchy z jabłkami 228robię zbyt często drożdżowych racuszków, ale chyba jednak zacznę;) Ich największymi wielbicielami są dzieci, jednak dorośli też nimi nie pogardzą! U nas tak się przyjęło, że do racuchów najczęściej dodaję jabłka, ale możecie dodać różne owoce, albo do ciasta w ogóle nie dodawać owoców. Też będą pyszne! Składniki: szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 20g świeżych drożdży
Z miłości do słodkości
Wielkanocny czas... 147baranka symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta. Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia
Kuchnia Beaty