ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:767/1072)

Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami 98

świetne na drugie śniadanie do szkoły lub przekąskę do pracy.  bardzo proste ciasto z gruszkami wypróbowany i pyszny przepis bułeczki świetnie nadają się na każdą jesienną i zimową okazję :) Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami      Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami: 475g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki suchych(...)oraz roztopione masło, dodać jajko, wymieszać i zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto. Przykryć czystą, kuchenną ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Krok 2. Średniej wielkości okrągłą tortownicę wysmarować masłem (spód oraz boki) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży płat o grubości około 0,5cm. Powierzchnię ciasta wysmarować roztopionym masłem, następnie obficie posypać cynamonem, cukrem, posiekanymi migdałami

Moja Książka Kucharska
PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM 108

Proste drożdżowe bułeczki z cebulową nutą, a w środku parówki i ciagnący ser ... Myślę, że taki domowy fast food przypadnie do gustu i małym i dużym domownikom.  Warto zrobić np. na ciepłą kolację 😎 Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 20 g drożdży 100 g roztopionego masła 90 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka

Walijskie Pichcenie
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą 143

moje pozostałe pomysły na śniadanie 😊 Słów kilka na temat przepisu na bułeczki drożdżowe z bananami Użyłem czekolady gorzkiej. Jeśli chcesz, możesz wziąć dowolną inną! Słodycz płynie tutaj głównie z bananów, dlatego ważne, żeby były dojrzałe. Jeśli lubisz bardzo słodkie drożdżówki, to możesz dodać więcej cukru do ciasta. Ja staram się słodzić umiarkowanie. Użyj oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego, rozpuszczonego. Jeśli chcesz

Blendman
Pieczywo do odrywania na wielkanocny stół, czyli wianek z makiem w stylu bagietki Pain D’epi 98

Pain d’epi to francuska  bagietka o kształcie kłosa pszenicy.  Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformujemy dwa duże obwarzanki i tuż przed

Tajemnice Smaku
Orkiszowy chlebek drożdżowy ze śliwkami 136

Chlebek drożdżowy, wilgotny dzięki dodatkowi śliwek i w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Swój upiekłam z 2 rodzajów mąki orkiszowej, ale nada się i każda inna. Początkowo myślałam u upieczeniu chałki, ale ciasto ostatecznie wylądowało w keksówce i tak oto mamy chlebek ze śliwkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z nutellą 180

Pyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia

kruche babeczki
Bułeczki drożdżowe z pomidorami 193

prowansalskie 100 ml śmietany creme fraiche 100 g tartego sera gouda Bułeczki drożdżowe z pomidorami wykonanie: Z drożdży, letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę

Delusional Trine
NieTłusty Czwartek 188

cukru szczypta soli konfitura cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: do kubka wlej letnie mleko, dodaj świeże drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto na gładką masę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie lśniące i gładkie. Takie ciasto

Mostek w kuchni
Maślane ciasteczka – kwiatki 230

razem tworząc kwiatka *** *** W środku kwiatka umieszczamy kuleczkę z jasnego ciasta *** *** Kwiatki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Podczas pieczenia ciasteczka trochę się spłaszczają *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RÓŻYCZKI PRZEPIS TUTAJ MINI SZARLOTKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Maślane ciasteczka – kwiatki pochodzi

Blog z Apetytem
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 229

ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła lub margaryny

My simple kitchen
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym, listopadowa piekarnia. 256

piekarzom, którzy zechcieli się przyłączyć do wspólnego pieczenia. Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym Zaczyn • 180g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 260g letniej wody, • 5g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i po wymieszaniu przykrywamy miskę pozostawiając ją w temp. pokojowej na 12-18 godzin. Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 15g świeżych drożdży + 2 łyżki wody, • 1 kopiasta łyżka czarnuszki

Leśny Zakątek
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 232

króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka

Plate of Joy
Bułki drożdżowe całonocne 169

mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)! Bułki drożdżowe całonocne Składniki: 200 g mąki chlebowej pszennej 120 g mąki pszennej zwykłej 72 g mąki pełnoziarnistej 300 ml wody 1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych 1,5 łyżeczki(...)ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Źródło: http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/04/22/bread-for-breakfast-foolproof-overnight-rolls/ Post Bułki drożdżowe

UgotujmyTo.pl
Chleb marokański z semoliny i mąki pełnoziarnistej 130

Chleb z semoliny jest bardzo prostym wypiekiem, łatwym w "obsłudze" czyli łatwo się pracuje z tak elastycznym ciastem. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia że jest

Moje Małe Czarowanie
Odrywane bułeczki drożdżowe na kremówce z serem białym 122

Wiem, że nie ładnie się chwalić, ale te bułeczki wyszły mi idealne, pyszne, mięciutkie, najlepsze. Jednym słowem udały mi się. Ciasto jest niezwykle delikatne i bardzo

Izabelawkuchni
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 268

2 x budyń o smaku bananowym (na 500 ml mleka) 700 ml mleka 2 łyżki cukru pudru  1 serek homogenizowany 220 g (najlepiej bananowy) 2

Świat Domowej Kuchni
OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM 165

=================SKLADNIKI                         

w mojej kuchni
Drożdżowe "wulkany" 100

być. Finalnie zmieniłam Wam trochę sposób przygotowania (ja sklejałam dwa krążki z dziurką w środku), ale przepis wrzucam, bo i tak poszedł już w świat na prośbę kilku instagramowiczów. Ciasto jest puszyste, fajnie zachowuje świeżość, więc prawda jest taka, że jeśli nie chcecie się bawić w wycinanie, sklejanie itp... to przygotujcie zwykłe krążki, nałóżcie na środek dżem, sklejcie, uformujcie(...)sztuk: 250ml mleka 30g drożdży 1 jajko 2 żółtka 100g drobnego cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, można dać więcej) 600g mąki typ 550 do wypieków drożdżowych 70g roztopionego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu owocowego 1 małe jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier puder lub czekolada ewentualnie ozdobne posypki Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. 30ºC

Kuchnia w czekoladzie
Keks drożdżowy z bakaliami 175

zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao. Polecam! Składniki: 3-3,5 szklanki mąki 1 szklanka(...)Sposób wykonania: 1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać. 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść, a na końcu dodać roztopione i lekko przestudzone masło / margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Rolada biszkoptowa z makiem 76

papierem i jednocześnie zawijając roladę w ten papier. Następnie tak przygotowane ciasto przeniosłam ostrożnie na blachę i piekłam jeszcze 15 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na kratce. Następnie schłodziłam roladę w lodówce żeby wszystko dobrze się ścisnęło. Dopiero gdy ciasto było schłodzone przygotowałam lukier. Sok wyciśnięty z cytryny przelałam do kubka(...)białego lukru. Lukrem polałam ciasto. Roladę można pokroić po zastygnięciu lukru. Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na ciasta z makiem, np.: sernik z makiem i jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/12/sernik-z-makiem-i-jabkami.html), sernik z makiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/10/sernik-z-makiem.html), zawijaniec z makiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/04/zawijaniec-z-makiem.html), piegusek (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2021/03/piegusek.html), wieniec drożdżowy z makiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com

Waniliowe Improwizacje
Uganda - Wegański rolex, czyli zawijaniec z bezjajecznym omletem z pomidorami i kapustą 145

przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki drożdżowe, sól, pieprz i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy. Powoli i nieustannie mieszając wlewamy wodę gazowaną. Na sam koniec dodajemy pomidory, kapustę i cebulę. Mieszamy i odstawiamy na bok.  2) Na rozgrzany na patelni olej wlewamy ciasto, które dokładnie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Omlet smażymy na średnim ogniu

Roślinożerni urlopowicze
Jagodzianki z kruszonką 127

pewnie nie wyobrażacie sobie lata bez jagodzianek 🙂 . Przepyszne i wyjątkowe bułki drożdżowe wypełnione nieprzyzwoitą ilością nadzienia. Całość posypana kruszonką i polana lukrem. Istne niebo na talerzu . Smakują także rewelacyjnie kolejnego dnia! Drukuj Jagodzianki z kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 268 kcal Składniki Ciasto 260 g mąki pszennej (2 szklanki - użyłam typ 405) 7 g drożdży suchych

Przepisy na widelcu
Przepis na łatwe, szybkie a przede wszystkim miękkie ciasto na pierogi 2011

przybywam do Was z przepisem na idealne ciasto na pierogi. Ciasto na pierogi: 350g mąki szczypta soli łyżeczka margaryny szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody Na sam początek mieszam całość łyżką, następnie składniki łączę dłońmi. Z tego przepisu wychodzi ok.40 pierogów. Zajrzyj również tu: 1.  Drożdżowa babka cytrynowa 2.  Drożdżowe bułeczki z czekoladą 3.  Placuszki jajeczne - idealne

My World by Dagmara Rek
Jagodzianki 171

bazarkach pojawiły się pierwsze jagody, więc koniecznie musiałam upiec jagodzianki. Uwielbiam te drożdżowe bułeczki z dużą ilością nadzienia. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Można zjeść je z porcją lukru albo posypane cukrem pudrem, jednak ja wolę te z lukrem . Jagodzianki Ciasto 250 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 7 g drożdży suchych

Przepisy na widelcu
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 158

Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem i zwijamy jak roladę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm). Odstawiamy jeszcze na chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 150

gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn. Ja po prostu

e-PrzepisyKulinarne
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 155

Rataj i jej paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria Chrzanowska i jej delikatne drożdżowe kapuśniaczki. Gospodarstwo „Gąsiorowo” Pani Dorota Dyga i jej ser twarogowy był przepyszny

królestwo garów
5 pomysłów na rogaliki 151

nauki, zabrałam się za rogale w wersji na szybko – z ciasta francuskiego i czekolady. Niestety sama nie będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 236

Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe dla Was dzisiaj mam :-). Tak przy okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią.  Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto

kruche babeczki
Paszteciki drożdżowe z mięsem 161

Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe.  Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy

Wanilia i Kardamon
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 197

słodkie bułeczki nadziane waniliowym, aksamitnym kremem z dodatkiem sezonowych owoców. Puszyste, drożdżowe bułeczki z delikatna nutą pomarańczy, wypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami na 12 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 80g cukru 20 g świeżych

Rozpustne gotowanie
Wyniki konkursu urodzinowego 200

pani Justyna z przepisem na kruche ciasto z gruszkami 4 – 8 miejsce: to zestawy produktów od SYS Wygrywają: -Pizzerinki na brokułowym spodzie, przepis pani Marty G. -Enchilada w formie tortu, przepis pani Wiolety Sz. -Koszyczki z warzywami i sosem serowym -Bułeczki drożdżowe ślimaczki z nutellą, przepis pana Emila

Marta Gotuje
Drożdżowe racuchy z jabłkami 201

robię zbyt często drożdżowych racuszków, ale chyba jednak zacznę;) Ich największymi wielbicielami są dzieci, jednak dorośli też nimi nie pogardzą! U nas tak się przyjęło, że do racuchów najczęściej dodaję jabłka, ale możecie dodać różne owoce, albo do ciasta w ogóle nie dodawać owoców. Też będą pyszne!  Składniki:  szklanka mleka,  2 szklanki mąki,  20g świeżych drożdży

Z miłości do słodkości
Wielkanocny czas... 122

baranka  symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta.  Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia

Kuchnia Beaty