Pyszny, delikatny sernik z ziarenkami wanilii. Udekorowany czekoladową polewą, smakuje doskonale. Delikatny i puszysty. Szybko znika ze stołu :) Polecam! :) Składniki na spód: 225 g herbatników 75 g masła Masło rozpuścić, ostudzić. Ciastka bardzo drobno rozkruszyć, połączyć z płynnym masłem. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce przez
Domowa cukiernia Ewydopisze - udać się na spacer, a także upiec pierwszy z serników na Wielkanoc. Od przyszłego tygodnia bowiem mam zamiar wkroczyć w iście wielkanocny nastrój, sprawdzić, jak się mają moje jajka (porcelanowe), może kupić jakiegoś nowego kurczaczka...? No i napiec całe mnóstwo ciast w temacie. Będą przynajmniej dwie babki, mazurek, serniki i pascha. Chyba. Bo nie wiem, czy czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa
Jadło i czytadłoostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćskładniki spód * 150 g herbatników kakaowych * 70 g masła lub margaryny * 2 łyżki nutelli masa * 500 g sera białego na serniki mielonego * 250 g śmietany 30% * 100 g czekolady gorzkiej * 100 g czekolady mlecznej * 100 g białej czekolady * 100 g cukru pudru * 6 i 1/2 łyżeczki żelatyny * 1 łyżka cukru pudru do śmietany Sposób wykonania Herbatniki pokruszyć ręcznie
Mix smakubiałka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca do piekarnika na kolejne 30 min., po czym wyłączamy piec, trzymamy sernik jeszcze 10 min., w tym czasie robimy polewę, (wszystkie składniki łączymy podgrzewając na małym ogniu) i gorącą polewamy ciasto
Kuchnia BeatyMój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła
Kuchnia Elliewycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest aromatycznie cytrynowy, delikatny.................SMACZNEGOO
W Mojej Kuchni LubięUbić pianę z 8 białek, pod koniec ubijania dodać 0,5 szklanki cukru, Mieszając masę serową dodawać po łyżce ubitą pianę, Spód blaszki wyłożyć herbatnikami i wylać masę serową, Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180°C przez 60minut
Kuchnia Beatypozostały w lodówce. Tym razem miałam otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym. Ostatnio piekłam ciasto z mleczkiem kokosowym ( ciasto kokosowe ), ale trzeba było dzisiaj wymyślić coś nowego i tak powstał sernik kokosowy na zimno :) Składniki: 400ml mleczka kokosowego żelatyno-fix 5 sztuk ptasiego mleczka 30g startej gorzkiej
Amatorka kuchennaropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka utrzeć
Przepisy i porady kulinarnemój syn, wielki przeciwnik jakiejkolwiek kaszy pochłonął cały pucharek i pytał, czy jest jeszcze. Deser smakuje "prawie" jak sernik na zimno, prawie, bo troszkę inaczej, ale z sernikiem mi się skojarzył. Teraz znając smak kaszy jaglanej śmiało będę mogła przystąpić do własnych eksperymentów. Po spróbowaniu kaszy w mojej głowie przeszła tylko jedna myśl "Dziewczyno, dlaczego omijałaś jaglaną szerokim łukiem
Blondynka GotujeDziś kolejny z uwielbianych przez nas serników. Choć ten zdecydowanie odbiega od tych wcześniejszych , nie jest tak puszysty jak tamte, ma bardziej zwartą strukturę, to dla mnie i tak jest cudowny. Chyba jednak jestem sernikoholikiem... :-) W oryginalnym przepisie było 250g ciasteczek digestive, ja z braku ciastek, które nadawałyby się na to ciacho użyłam bezglutenowych ciastek z karobem, a że miałam(...)czas zbyt krótki, dlatego dopiekałam ciasto jeszcze 30 minut w temp.150*C. Ale niepotrzebnie... Gdy wyłączałam piekarnik ciasto było ok. po 30 minutach miałam już niestety ogromne pękniecie w serniku. Myślę iż przy dłuższym pieczeniu należałoby go wyjąć bez studzenia w piekarniku, wówczas pewnie byłoby wszystko ok. Na szczęście w smaku to zupełnie nie przeszkadza. Smacznego
Smaczne ZdroweNajlepsza bo własnoręcznie zrobiona, niezwykle aromatyczna i mięsista. Idealnie nadaje się do domowych wypieków, podrasuje smak nie jednego sernika. Do jej przygotowania potrzeba nam naprawdę niewiele, bo trochę cukru, wody, parę pomarańczy a przede wszystkim chęci. Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, nie taki diabeł straszny jak go malują;) Polecam;) Składniki: 5 dużych pomarańczy szklanka wody 1,5 szklanki(...)gotujemy na bardzo małym ogniu 4 razy po 15 minut. Po tym czasie odsączamy nadmiar syropu i przekładamy do słoiczka. Skórkę możemy wykorzystać do najróżniejszych wypieków np. do sernika, do dekoracji ciast, ciasteczek a także można jej użyć do herbaty dzięki czemu na da jej niezwykłego aromatu
Krakowskie smaki Anibiałka. 5. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocną łyżki lub szpatułki. 6. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. 7. Sernik piec ok. 50min - 1godz. ( na wierzchu powinien pojawić się złoty kolor, masa po wyjęciu ciasta z piekarnika może być jeszcze trochę rzadka, ale po wystygnięciu nadaje się do krojenia
A Ty Smakuj Mnie