ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:770/1038)

Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem 155

mąki, opcjonalnie posypujemy wyłącznie delikatnie dłoń podczas wyrabiania). Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie większe, ale można zrobić malutkie). Każdą spłaszczamy, układamy na blaszce* wyłożonej papierem do pieczenia. W środek ciasteczka delikatnie wciskamy żurawinę. Ja używam trójbocznej formy do pieczenia od Betterware . Idealna do pieczenia ciasteczek, pierniczków czy drożdżowych pasztecików. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Słodkie okruszki
Francuskie paszteciki z hummusem i papryką 188

Zamarzyły mi się krucho-drożdżowe paszteciki. Ale że studia lubią być czasem złośliwe i obfitują w 3 kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu

Zielona Kuchnia
Naleśniki budyniowe 838

blogu znajdziecie również inne przepisy na naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto

O kuchni z uczuciem
Brukowiec 117

takiego ten brukowiec? Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem. Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy, smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była niespodzianką. Czas przystąpić do działania. Składniki na ciasto: -1 kg mąki -3 jajka -2 szklanki mleka -4 łyżki cukru

Maminek kulinarny
DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI 180

dogi z pieczarkami  a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem.  Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :)) Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki 200ml letniej wody 20g drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 2  łyżki oleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta ) Na farsz: 12 cienkich

Walijskie Pichcenie
Racuchy ze śliwkami 194

drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią – 30 g Do przygotowania ciasta na racuchy nie potrzebujesz miksera. Składniki dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Jeśli po 40 minutach ciasto nieznacznie urosło, zostaw je jeszcze na parę minut. Porada. Mleko można lekko podgrzać, wsypać suche lub świeże(...)cukru trzcinowego. Na patelni dobrze rozgrzej olej lub masło klarowane, dzięki czemu racuchy nie będą chłonąć tłuszczu. Porcje ciasta nakładaj łyżką formując kształt placka. Od razu ułóż plasterki śliwek. Racuszki smaż do ładnego, złotego koloru około 3 minuty. Gdy zauważysz, że ciasto ładnie ścina się na brzegach, przełóż je na drugą stronę. Racuchy z drugiej strony smażą się już krócej

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowa tarta z cukinią i chorizo 157

Coś pomiędzy pizzą a tartą. Coś na szybko, ale bardzo smacznie. Kto nie jest na diecie ten sobie może pozwolić, choć i tym na diecie polecam

Magiczne Życie Marty
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 146

wody gazowanej, 1 łyżka płatków drożdżowych, 1 łyżeczka czarnej soli (kala namak – nadaje jajecznego smaku), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pieprz i sól do smaku, łyżeczka oliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej(...)naturalnego tofu 50 g cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży pomidor lub 5 małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki) łyżka (7g) płatków drożdżowych 1 łyżeczka oleju (5g) 2 łyżki mleka roślinnego lub wody sól morska lub kala-namak pieprz 2 kromki chleba żytniego na zakwasie Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz kurkumę. Tofu odsącz

365 dni dookoła kuchni
Rolada drożdżowa z makiem 45

Masa makowa: Mak 400 g rodzynki 100g miód płynny 1/2 szklanki cukier 100 g orzechy włoskie 60 g skórka pomarańczowa 4 łyżki białko

Camilla w kuchni
Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe – hit! 95

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe to przepis zero waste na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości. Najlepsze wychodzą z bułki, ale chleb jasny czy z ziarnami, pieczywo tostowe

Dorota Smakuje
Azerbejdżan - Wegański omlet z ziołami (KyuKyu) 113

mąkę z ciecierzycy. Dodajemy proszek do pieczenia, płatki drożdżowe, siemię lniane, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.  2) Do mąki wlewamy szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła i znowu mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. 3) Na patelni (o średnicy mniej więcej 23 cm) rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Przed samym przelaniem ciasta na patelnię dodajemy do niego łyżkę wody

Roślinożerni urlopowicze
Najlepsze ciasta na wielkanoc 162

piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki Serniki:   Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Sernik z  musem mango Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia

Cynamonowe szczęście
Chałka cynamonowa z suszoną żurawiną 76

Trochę miałam przebojów z przygotowaniem tej chałki. Najpierw zapomniałam dodać jajko. Dodałam go, gdy ciasto było już pięknie wyrobione. Potem, gdy wstawiłam ją do piekarnika, przypomniałam

Smaki Na Talerzu
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 168

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie

Smaczne Zdrowe
Dyniowe racuchy drożdżowe 831

jeden z moich ulubionych przepisów z dynią. Racuchy drożdżowe dyniowe szykuję zazwyczaj dla moich dzieci, które skutecznie przypominają mi o nich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni.  Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe . To też świetne propozycje na jesienne imprezy

AniaGotuje.pl
Chleb marchwiowy 144

kolorowy i bardzo smaczny. To chleb na zaczynie drożdżowym, który kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy. Chleb jest z dodatkiem samego soku z marchwi bez dodatku wody. W wykonaniu bardzo prosty i tak naprawdę nie zmieniałam w przepisie prawie nic. Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę a ciasto rosło w koszyczku. Piekłam na nagrzanej blasze z piekarnika

Leśny Zakątek
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 346

Takie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: Ciasto: 4

Bajeczna Kuchnia
Puszyste bułki z patelni 486

Nie macie czasu aby piec bułki? no to teraz nie macie wyjścia. Tu czasu dużo nie potrzeba a każda gospodyni da radę takie upiec. Ciasto robi

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówka dla leniwych 128

Szybka i prosta drożdżówka do przygotowania.Może nie jest to nasza tradycyjna drożdżówa,ale jest pyszna i co ważne nie pochłania mnóstwa czasu.Polecam i zachęcam do

Anielskie wypieki
Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym. 108

będzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto. Krem: 0,5 l mleka 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat.  Zajrzyj również: 1.  Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2.  Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3.  Gniazdka/Hiszpańskie pączki

My World by Dagmara Rek
Chleb Drożdżowy Według Dawida 113

troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :) Składniki na 2 foremki keksowe Zaczyn: 35 gr drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka Na ciasto: 500 gr mąki typ 650 250 gr mąki żytniej

Gotowanie...to proste !
Smażone pierożki 181

drożdże. Mąkę delikatnie zgarniamy ręką i zasypujemy rozczyn drożdżowy. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę płatków chilli. Miękki smalec rozdzielamy na części i dodajemy go do mąki razem z 1/2 szkl. ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche wlewamy jeszcze

Smaki Na Talerzu
Deser z mango i nasionkami chia. 128

Deser z mango i nasionkami chia. Edyta Guhl. Nasionka szałwii hiszpańskiej, zwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od

dolcevitainmykitchen
Naleśniki bolognese z tofu 177

Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule  250 g tofu 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku

wegujemy
Babka pomarańczowa 160

Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam

Moje Małe Czarowanie
Chlebek truskawkowy 119

Pyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa

Kucharzyca
Chleb na maślance. 208

              Przeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pizza z dynią i konfiturą żurawinową 196

Pizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią. Całość komponuje się na prawdę wyśmienicie. Składniki ciasto ok. 400 g

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pizza resztkowa 280

Sprzątanie lodówki może skutkować znalezieniem różnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 216

Dwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis

Kuchnia w czekoladzie
Kanapki drożdżowe a'la drożdżówki 199

Naszła mnie chęć na ciacho , duże drożdżowe ciacho "do ręki". Więc zabrałam się za nie ochoczo. Jest to ciacho "do syta". Nie jest jak sztuczne kajzerki gdzie tylko powietrze i nic więcej. Składniki Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500  Młyn

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 163

wody w temperaturze pokojowej + przygotowany zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II -  wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki

KUCHARNIA
Drożdżówki z jagodami i serem 206

Bardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki , ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży

Kuchnia domowa Ani
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 204

nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś

Smaczne Zdrowe