ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:775/1072)

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem orzechowym 74

Drożdżowe, puszyste rogaliki z nadzieniem orzechowym 🥐 Bardzo proste do zrobienia, bardzo delikatne i bardzo pyszne. Do popołudniowej kawy w sam raz! Super też np. jako drugie śniadanie do lunchboxów do szkoły, na uczelnie lub do pracy. Jak zrobić idealne rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym? Odpowiadam poniżej :) WSKAZÓWKI: Z podanego przepisu wychodzi 40 rogalików czyli dwie pełne blaszki.  W razie(...)potrzeby zmniejsz lub zwiększ proporcje tak aby uzyskać satysfakcjonującą Cię liczbę rogalików. Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami laskowymi lub pistacjami. Ciasto na rogaliki po pierwszym wyrastaniu będzie bardzo delikatne. Podczas wałkowania podsypuj je  mąką tylko na tyle aby dało się je rozwałkować. Ta jego luźna struktura odpowiada za delikatność rogalików.  Zadbaj aby ciasto wyrastało w ciepłym miejscu

Czarnawisienka
Sałatki i przekąski na wielkanocny stół 124

Oprócz dań wytrawnych, na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć również sałatek i przekąsek. Specjalnie dla was zebraliśmy najlepsze przepisy na efektowne przysmaki. Święta to zawsze doskonały

BabskiePorady.pl - Przepisy
Podhalańskie Bombolki 136

Bombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie ! Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami: zaczyn : 18 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru waniliowego 20 g masła roztopionego

Gotowanie...to proste !
Calzone 123

Calzone - czyli pizza w kształcie pieroga, z ulubionymi dodatkami w środku. Każdy z naszej trójki dostał takiego, jakiego lubi, z jego ulubionymi składnikami. Przepis na ciasto

Kocham..lubię..gotuję..
Bułeczki twarogowo- pomarańczowe na drożdżach 118

Te bułeczki są mega mięciutkie, bardzo aromatyczne, puszyste i po prostu bardzo smaczne. Wyrobione ciasto jest „posłuszne”, ładnie rośnie, a wypieki z tego ciasta

Smaki Armine
Gofry z jajecznicą 133

moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 3-4 gofrów wytrawnych – 3-4 jajka

nietylkopasta.pl
czosnkowy chlebek - idealny do dań z grilla 155

bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: "mi drożdżowe nigdy nie wychodzi". Tu nie ma opcji "nie uda się" Się uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju  Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę

Pieprzyć z Fantazją
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 164

częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie. I to gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy

Kryzysowa Książka Kucharska
EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 138

Zapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie tych

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi 171

lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,  dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy

chleba naszego
FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 192

Składniki 3 szkl mąki pszennej chlebowej 1 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki

OliveandThyme
Sezamowa kawa Inka 160

Pijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem. Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje

kolorowotorcikowo
Drożdżowe pierogi z kaczką 182

gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka  300 g mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 173

  Bo czy domowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :) Składniki

Aga w kuchni
Zbiór wielkanocnych przepisów 2075

Wielkanocny zajączek jogurtowy      Babka z porzeczkami  Babka serowo - cytrynowa      Babka żurawinowa     Babka serowa     Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą   Babka z kardamonem      Babka z szafranem     Babka kakaowo - cytrynowa         Mazurek z wiśniami(...)kawową  Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie   Mazurek migdałowo - czekoladowy      Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy  Sernik cynamonowo - pomarańczowy  Jeżeli

Z miłości do słodkości
Dyniowa babka drożdżowa 215

przedświąteczne? Raczej nie. To szybciej sentyment do korzennych wypieków, które o tej porze smakują najlepiej. I napełniają dom niesamowitym zapachem :) A dla Was mam dzisiaj przepis na szybką babkę drożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę posypać tylko cukrem pudrem. Składniki(...)się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać żółtka i puree z dyni. Wlać masę mleczno-maślaną i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąkę. Ciasto należy zagniatać kilka minut, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk i będzie sprężyste. Przekładamy je wówczas do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

My simple kitchen
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 209

kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem, po 12-18h  przekładam przerośnięte ciasto na blat, formuję bochenek i wykładam na ręcznik, a po kolejnej 1-2h wyrośnięty chleb wędruje do gorącego garnka. Jedyna trudność, to zachowanie ostrożności przy przekładaniu do garnka, który jest(...)bardzo gorący (wygrzewa się wcześniej przez 30 minut w temp.240*C). Wrażenia smakowe i zapachowe są niezapomniane. Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe ślimaczki z szynką 473

podwójną porcję. Część serwuję od razu najczęściej na kolację, a reszta wędruje do zamrażalnika. Kiedy moje najmłodsze przychodzi ze szkoły wystarczy, że sobie podgrzeje “ślimaczka” w mikrofalówce. Drożdżowe ślimaczki Składniki: na 30 ślimaczków 900 g mąki 450 ml wody 1 łyżka miodu 100 ml jogurtu 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 20 plastrów szynki 3 łyżki musztardy(...)utartej mozzarella 200 g żółtego cheddar 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 50 g masła Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zagnieć elastyczne ciasto. Używam kichenaid i zagniatam ciasto przy pomocy haka przez 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Czekoladowe ślimaczki drożdżowe z cynamonem i polewą czekoladową 98

Magda Uwielbiam klasyczne cinnamon buns czy też rolls, ale powiem Wam, że dodanie odrobiny kakao do ciasta i polanie ich czekoladą czyni cuda i sprawia, że coś pysznego staje jeszcze jeszcze lepsze i jeszcze bardziej zniewalającym. Tak… takie bułeczki nie pomagają mi w ostatnim dbaniu o formie, ale wierzcie mi że bardzo trudno im się oprzeć, a ten zapach(...)czekolady i cynamonu no po prostu no wiecie. Polecam, wykonanie jest proste jeśli macie robota planetarnego, troszkę bardziej wysiłkowe jeśli robicie drożdżowe ręcznie, ale i tak warto! Składniki (na 9 ślimaczków): 2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżki cukru szczypta soli 50g miękkiego masła Na zaczyn: 175ml letniego mleka 25g świeżych drożdży łyżeczka cukru Dodatkowo: 50g miękkiego masła

Smaczna Strona
Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal) 5135

kilku modyfikacji. Ogólnie szukałam dietetycznych pączków, gdyż przeraziło mnie, że zwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem całkiem zadowolona. Pączki smakują jak pączki, a nie jak drożdżowe bułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki (na ok 12 pączków) : 250 g mąki tortowej(...)Następnie jajko i żółto łączymy w misce z rozczynem i całość ubijamy przez chwilę mikserem. Do masy dodajemy mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Będzie się lepić do dłoni – nie podsypujemy go mąką. Po kilku minutach wyrabiania, dodajemy roztopione i lekko ostudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykrywamy

e-PrzepisyKulinarne