ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:775/1038)

Drożdżówki z budyniem 124

przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przepis na drożdżówki z budyniem Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać

Cztery Fajery
Ekspresowe krakersy na zakwasie 65

pszennej + do posypania 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli lub czosnku 1/3 łyżeczki soli + do posypania 50 g miękkiego masła 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. W misce połącz zakwas z mąką i przyprawami oraz masłem - zagnieć całość na jednolite ciasto. 2. Oprósz miskę mąką, włóż ciasto, przykryj folią

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1122

łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, przygotowanie: Do 200 ml wody z gotowania ziemniaków dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej lub masło - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie za suche, dodać więcej wody. Odstawić

Lekcje w kuchni
Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową 175

którzy próbowali babkę sądzili, że to babka drożdżowa. Ładnie wygląda i jest ciekawa, troszkę inna niż typowe babki wielkanocne. Zniknęła u mnie błyskawicznie. Powstała przy współpracy z marką Diamant. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki

Mała Cukierenka
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 169

wypieku zakwasu, my wypiekaliśmy go na drożdżowym zaczynie , przygotowanym i odstawionym do wyrośnięcia 24 godziny wcześniej. Osobiście okroiłam ilościowo przepis do jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą

Grunt to przepis!
tarta z wędzoną makrelą i beszamelem 174

spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację.  *foremka do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 225 g mąki 15 g drożdży

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gofry brokułowe 248

dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem, majonezem curry i awokado. Smacznego! Jeśli lubicie gofry na słodko to proponuję gofry drożdżowe lub gofry tradycyjne takie jak nad morzem

codojedzenia
313. 98

zupełnie nie rozumiemy.” razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami(część położyłam, po upieczeniu) i miodem   inspiracja Na te śniadanie zbierałam się bodajże z pół roku, ale zawsze coś wypadało, gdy ostatnio jednak zobaczyłam  znów tę pizzę, tym razem u   Martyny , wiedziałam, że i na mnie niedługo przyjdzie czas :)  Ciasto cudownie wyrosło i było puszyste

More food, love and dreams
Jak zrobić kruszonkę ? 169

Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych Składniki  kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru  1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko

Proste Potrawy
Drożdżowe ciasto dyniowe na ostro 158

wyrobione, z dynią, pestkami dyni połączone, na brytfankę przełożone i na złoto wypieczone.  Dyniowe ciasto niebanalne, do przekąszania idealne.  Naprawdę wyśmienite, samo bez dodatków, do zjadania znakomite. Ciasto dyniowe słodkie, co tradycyjnie się wypiekało, cukier na chili się pozmieniało.  Warto nowych smaków próbować, a czasem jak coś nie wyjdzie to nie ma co żałować.  Jeśli(...)nowych doznań smakowych się nie  skosztuje.   #OlejKonwenanse    #OlejWielkopolski   www.olejkonwenanse.pl Składniki: 500 g pieczonej dyni piżmowej, 150 g pestek z dyni, 500 g mąki do drożdżowych wypieków typ. 550, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 1 duża płaska łyżka soli (do smaku), 1 płaska łyżeczka cukru, świeżo mielone papryczki chili do smaku, 2 łyżki

Moniki Smakołyki
Savarinki. 168

polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej" ,z której sporo myśli przypadło mi do gustu.  Babka Savarin jest drożdżowa ,z otworem w środku ,nasączona obficie ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli savarinki. Z braku małych foremek z kominkiem pieczemy w innych i układamy(...)odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem i wanilią, solą, dodać roztopione masło i połączyć z mąką z zaczynem. Wyrobić mikserem luźne ciasto ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30min. Małe foremki, najlepiej z kominkiem, natłuścić ,obsypać mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop

Kulinarny karnet Christophera
Szybka pizza 188

środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki (wg własnego upodobania) : 150g sera czerwona(...)czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Odstawiamy do ostygnięcia.  Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i na 5 minut

VegUlka
Bułeczki drożdżowe z karmelem i orzechami 140

Idealny deser na jesienny chłodny dzień? Ciepłe pachnące bułeczki drożdżowe, polane ciągnącym się karmelem z chrupiącymi orzechami :) Od razu robi się cieplej i przyjemniej. Do pełni szczęścia brakuje tylko osób, z którymi możemy się podzielić tymi słodkościami :) drożdżówki: 250 g mąki pszennej łyżka Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 20 g świeżych drożdży 0/5 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju jajko karmel(...)Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem rzepakowym. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze

Mienta blog
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) 370

bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Dla mnie rewelacja. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) Składniki: 0,5 kg mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g świeżych drożdży 80 g roztopionej margaryny/masła 1 szklanka mleka 2 jajka dodatkowo: 1,5 litra oleju(...)ciepłe miejsce. 2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy

UgotujmyTo.pl