ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:776/1038)

Sypany drożdżowiec – wersja III babci Basi 158

Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam łatwy w przygotowaniu , no i bardzo smaczny placek drożdżowy, Możemy go upiec z owocami i posypany kruszonką . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm Potrzebne składniki (letnie lub temperatura pokojowa ): 1 kostka drożdży ( 100 g. ) 3/4 szklanki cukru, cukier(...)godz – do 3 godzin w ciepłym miejscu. ( ja 3 godziny ) Przygotować kruszonkę : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pól paczki cukru waniliowego ( pozostałego od ciasta) Po 2,5 -3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę .Położyć owoce i posypać kruszonką Piec ok. 45 min w temp. 180 -200 stopni C. na złoty kolor. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Bułeczki drożdżowe z twarogiem 56

drożdżówki z twarogiem. Słodkie, puszyste i delikatne! Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: szklanka ciepłego mleka 5 dag drożdży 6 łyżek cukru szczypta soli pół rozpuszczonej margaryny pół kg mąki tortowej 1 jajko Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i solą wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i chwilę wyrabiamy ciasto, a na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy, aż będzie odchodziło(...)zwykły cukier do smaku, według uznania 1 suchy budyń śmietankowy Wszystko razem mieszamy do połączenia. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na pół. Blat stołu smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozgniatamy na długość około 50cm i szerokoś 20cm. Na środek wykładamy połowę twarogu i rozkładany na ciasto. Zwijamy rolade i kroimy na około 16 kawałków. Układamy widocznym slimakiem do góry. Po wierzchu

Wasze Przepisy
Oponki 61

Tłusty czwartek za pasem więc przybywam do Was z pysznym przepisem na Oponki. Składniki na solidną porcję, bo znikają jeszcze na świeżo w mgnieniu oka. Jak

Do Garów!
Jagodzianki 213

Czy ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;) Składniki na około 9 jagodzianek Na zaczyn: 25 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 198

sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie

Słodkie okruszki
BABA DROŻDŻOWA II 133

temperaturze pokojowej zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego, do miseczki wkładamy, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie   stopniowo

Słodkie zapomnienie
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 160

Zapach świeżego pieczywa poplątany z zapachem świeżej kawy unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia

Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 232

ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie

greenscarf
19 przekąsek dla kibica 118

czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego

Moja smaczna kuchnia
Jagodzianki z serem 124

Dzisiaj przedstawiam klasykę - jagodzianki z serem... Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki

Kuchnia Ellie
Drożdżówki gniazdka 153

Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko(...)tworząc coś na kształt gniazdka. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Ser z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka owoców. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 15 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Chleb pszenny na podmłodzie 149

przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych.  Składniki na z aczyn: 200 g mąki pszennej  chlebowej typ 750 200 ml ciepłej wody 2 g drożdży Składniki na ciasto właściwe: 5 g świeżych drożdży

Moja Galeria Smaku
Dwukolorowa strucla świąteczna 156

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO

Wanilia i Kardamon
rogaliki 140

Inspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2

w mojej kuchni