ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:785/1072)

Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 507

Słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem twarogowym w kuchni rosyjskiej nazywane są watruszkami. Niektóre źródła podają, że ich nazwa pochodzi od słowa watra - ogień, inne że od wyrazu "wotrucha" oznaczającego nadzienie, jeszcze inne że jest to zmieniona (pod wpływem rożnych procesów językowych) forma wyrazu "twaróżka" (тварожка). Mnie osobiscie najbardziej się podoba ta ostatnia wersja i nawet chętnie nazywałabym je twaróżkami:) Czasem(...)przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką   Watruszki - rosyjskie buleczki z serem  Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży

Obiad gotowy
Przepis na gofry 164

przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Bułki kwiatki 151

Bułki drożdżowe w kształcie kwiatków. Nadzienie ze słodkiego sera twarogowego. Puszyste i mega smaczne. Do tego polecam szklankę mleka, kakao lub herbatę i mamy wspaniałe śniadanie lub kolację. Idealne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Po więcej przepisów na smaczne bułki zapraszam do zakładki BUŁKI. Polecam! Ciasto 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 8 g suchych

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 334

przepis na pyszne drożdżowe bułeczki, które znalazłam tutaj ( klik ). Zmieniłam trochę nadzienie, bo użyłam tego co miałam w domu. Bułeczki są pyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki

kruche babeczki
Calzone 157

ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy ciasto na 12 części.  Każdą wałkujemy i przy pomocy talerza deserowego wykrawamy okrąg. Składniki na farsz kroimy w mniejsze kawałki, plasterki wedle uznania. Wszystkie mieszamy ze sobą. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm od brzegu, przykrywamy druga połową i zlepiamy brzegi. Pierogi drożdżowe układamy na blaszce na papierze do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą 170

robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, wyglądem i wielkością przypominają najprawdziwsze pączki drożdżowe . Przeważnie pączki z serka robione

mojewypiekiinietylko
smaczne, łatwe bułeczki drożdżowe nr 2... 122

suche 7 gram/opakowanie przepis na bułeczki drożdżowe jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz -jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówka z tortownicy z jabłkowych podkówek 86

Ciasto wielokrotnie pieczone, tym razem w dość ciekawej odsłonie. Puszyta, subtelnie maślana drożdżówka. W jej zakamarkach aromatyczne jabłka, bez dodatku cynamonu. Niewiele tłuszczu i cukru,  a bułeczka zachwyca miękkością i delikatną słodyczą. Zagniotłam ją bardzo szybko, w czasie wsłuchiwania się wykłady on - line.  Przyjemne z pożytecznym. Coś dla ducha, coś dla ciała. Wystarczy jedno spore jabłko, starte(...)grubych oczkach  - ukryte jest w każdym, podkówkę przypominającym elemencie,  z których skonstruowana jest ta drożdżowa buła. I jak to wypieki tego gatunku - fantastyczna świeżutka, jeszcze ciepła,  jednak z czasem nie wysycha, wilgotność zapewniają jej  jabłkowe wypełnienia poszczególnych fragmentów. Składniki: na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm 25 gram świeżych drożdży 4 łyżki cukru

Kronika Piekarnika
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 110

W tym roku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo

Kocham Czekoladę
ROGALIKI Z NUTELLĄ 178

Dziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem

słodki bratek
Drożdżowe racuchy gryczane z porzeczkami, miodem na maślance 188

Gryczane racuchy to pomysł chwili. Myślałam co na śniadanie dnia następnego, zaglądałam do lodówki, wyhaczając co w niej jeszcze jest. Tak oto z maślanki, miodu i

Moje Małe Czarowanie
Bagietki dyniowe 214

Pyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i

Moje Małe Czarowanie
CIABATTA na zaczynia biga 174

Sama nie wiem, które lepsze…  Decyzje pozostawiam Wam. Składniki zaczyn (biga): 2 g świeżych drożdży 100 ml wody 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750

OliveandThyme
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 224

W tym roku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo

Kocham Czekoladę
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 131

pełnoziarnistą, smak strucli jest oczywiście inny niż z samej białej mąki, ale jet równie smaczna. Upiekłam ją z zamysłem o moim mężu, który na śniadanie lubi zjeść coś słodkiego. Drożdżowe wypieki należą do jednych z jego ulubionych, więc calutki wypiek już zniknął 😊 Doszłam do wniosku, że muszę ją teraz robić częściej, bo jest o wiele zdrowsza niż te które możemy(...)dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem

kulinarne odsłony pati