Wspaniałe, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek. Bułeczki najlepiej
Smakołyki AsiPrzepis an te pyszności znalazłam na blogu u Sylwii - Smaki Maroka. Trochę z nimi zachodu ale warto, są niesamowite w smaku, idealne do czerwonego barszczu albo
Moje Małe CzarowaniePieczesz domowe pieczywo? Jeśli tak (lub chcesz zacząć), to mam dla Ciebie specjalny wpis bagietki – 3 sposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy
Kolorowy PrzepisownikWspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką
babka w formieUwielbiam pizzę, a tę podpatrzyłam w lokalnej pizzerii. Połączenie różnych rodzajów sera, suszonych pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest
Smakołyki AsiPrzełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze
babka w formiePizza powstała z myślą o trzecich urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool i nawiązuje do włoskich korzeni gospodarzy. Z okazji jubileuszu życzę mnóstwa wspaniałych pomysłów wszystkim kucharzom, aby
Wrzosowa PolanaJeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy
Weekendy w domu i ogrodzieChrupiące bułczane grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków
Miód i pieprzNareszcie pizza, wyrabiana własnymi rękoma, ze szpinakiem, mozzarellą i cebulą. Pierwszy raz za wyrób placka brałam się rok temu, ale byłam nieświadoma jak współpracować z drożdżami
pink envelopeChlebek czosnkowy z ziołami to pyszny drożdżowy wypiek, który zrobi furorę w waszym domu. Jest mięciutki, puszysty i aromatyczny. Nie można powstrzymać się przez wzięciem kolejnego kawałka. Taki chlebek długo zachowuje świeżość – wystarczy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i przez kilka dni nie sczerstwieje. Z czym podać chlebek czosnkowy z ziołami? Świetnie smakuje posmarowany masłem, hummusem czy serkiem śmietankowym. Można(...)mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu. Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą ziołową i każdy pasek składamy jak harmonijkę i układamy na blaszce (moja
e-PrzepisyKulinarneDrożdżowy zawijas wymagający niewielkiego nakładu pracy, szybko zagnieciony, posmarowany na zielono, zrolowany, a w zasadzie skręcony, upchany do foremki i upieczony. Zjedzony ciepły, na niedzielne śniadanie. Z masłem i z kubkiem mocnej herbaty. Takie oto niedzielne śniadanie dziś polecam. Szczególnie tym, którzy nocy część niemałą przeznaczyli na atrakcje niepozwalające obudzić się wypoczętymi. Składniki: Ciasto: 300 gram mąki pszennej 2 łyżeczki
Kronika Piekarnikadość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam papierem. Tu przekładam wstępnie wyrośniętą masę, wyrównanuję mokrą łyżką i posypuję wierzch makiem. Pozostaje odczekać kolejne 20 minut, mniej więcej, czasy wyrastania drożdżowych wypieków mogą się
I tu będę miała takie tejajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić. [Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2 .Dodać żółtko, jajko, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał. ] Miskę z ciastem przykryć ściereczką
Moje domowe kucharzenieProponuję takie krucho - drożdżowe pierożki u mnie połowa z marmoladą różaną, a druga połowa z nutellą. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasteczek wychodzi dużo, (ja wykrawałam szklanką o średnicy 6,5 cm) bo około 50 sztuk, robi się je bardzo łatwo, tylko wadą jest to, że za szybko znikają :-) Polecam wypróbowanie przepisu i życzę miłego piątku :-) Składniki ciasto: 15 g świeżych
kruche babeczkiinnego jak puszysta drożdżowa bułeczka wypełniona słodkim nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie pyszności. Spróbujcie koniecznie, pycha! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na ciasto:\r","120ml szklanki
Mostek w kuchnifaktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś dziwna, ale mnie doskonale smakuje z plasterkiem szynki . Takie ze mnie dziwadło. Już jako dziecko lubiłam na świąteczne śniadanie kawałek drożdżowego placka z kruszonką posmarować
Smaczna PyzaDzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki
O kuchni z uczuciemtheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Rogaliki drożdżowe Składniki: 4 szklanki mąki 350g masła 2 jajka 250 ml kwaśnej śmietany(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł
Smaki NataliiAvinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych 1/2 różowej soli himalajskiej/morskiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego Do podania: Rukola z oliwą z oliwek Sposób przygotowania: Wskazówki: Jeśli zależy Wam na tym by kluseczki były ładne i przypominały gnocchi to możecie uformować kuleczki łyżeczką i przed wrzuceniem do wody odcisnąć na kluseczce paseczki widelcem. Ser parmezan możecie 1) albo wrzucić do ciasta (wtedy kluseczki będą
Fill The Bowlzlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem
potrawyregionalnelubicie tych drożdżowych możecie zrobić takie pączki bez drożdży :) Jak widzicie, macie w czym wybierać :) Składniki : 500 g mąki 5 żółtek 2 łyżeczki masła 8 łyżek śmietany około 300 g łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy. Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem
Słodkie Przyjemnościczasie ciasto wygazować-wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie foremke wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50 minut. Po upieczeniu wyjąć chlebek na kratkę do wystudzenia a wierzch dobrze posmarować wodą, skórka wtedy będzie miękka. Polecam też: Drożdżowe bułeczki z kabanosami i cebulką Chlebek
Monia miesza i gotuje