ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:791/1038)

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 292

drożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje : 400 g. mąki pszennej typ 650 375 ml wody z ogórków kiszonych 10 g. świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Wlewamy wodę, stopniowo - ciasto powinno być

apetytnapieczenie
Gozleme ,tureckie chlebki. 181

Natknęłam się na nie kilka razy i bardzo mnie zaciekawiły .Gozleme to tureckie chlebki z mięsem , warzywami ,serem ,zależnie co ktoś lubi .Oryginalne nie zawierają drożdży

Ladylaura.
Mini rogaliki 194

Małe co nieco do kawy..szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone...Do misy robota włożyłam wszystkie składniki [ oprócz masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam

Moje domowe kucharzenie
Szybka drożdżówka bez wyrastania 211

Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Prosty domowy chlebek naan 180

drożdżowy mieszając ciepłe (nie może być gorące!)  mleko razem z cukrem i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, tak, żeby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki razem z jogurtem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania ciasta

Pełna Lodówka
Drożdżowe wianuszki 139

Dzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche rogaliki drożdżowe 224

drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto

Salonik smaków
Wegańskie maślane bułeczki 179

minut aby osiągnęły temperaturę pokojową i wtedy dopiero wstawić do piekarnika na 10 minut 180 C bez termoobiegu! Moje buły leżakują tak 4 dzień, bo codziennie piekę 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj po czy podziel (ja odważałam po 80 g każdą bułkę), uformuj w zgrabne kulki, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 30 minut na końcowe wyrastanie(...)półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Bułeczki upieczone wieczorem, na drugi dzień rano, zawinięte na noc w bawełnianą szmatkę lub papier nadal są miękkie. Pamiętać należy jednak, że to drożdżowy wypiek i po 24 h będą już suche. Trochę nieszczęśliwe to zdjęcie, ale chciałam Wam pokazać jak miękkie są to bułki.   Artykuł Wegańskie maślane bułeczki pochodzi z serwisu

greenscarf
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 272

Rogaliki drożdżowe z konfiturą – dawno ich u nas nie było. A przecież tak lubimy wszystko co drożdżowe. Mięciutkie, rogaliki drożdżowe z konfiturą powstały u nas na weekend. I mimo, że dopadło mnie okrutne przeziębienie, tak dawno go nie było, że zdążyłam zapomnieć jak bardzo bywa uciążliwe, męczące, tak między jednym lekarstwem a drugim, w chwilach napływu energii przygotowałam naprędce(...)zacząć się pienić. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone, letnie masło, szczyptę soli. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą z części na prostokąt, około 15 x 30 cm, grubości około 0,5 cm, wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego

Made By Mom And Son
Drożdżowe rogaliki 2 136

Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :)   Składniki: 1/2 kg mąki

charlotte gotuje
Foccacia 54

drożdżowe chlebki z dziurkami. Do rwania, łamania i zagryzania, najsmaczniejsze ciepłe. Doskonałe jako przekąska na kolację, dodatek do sałatki, mięsa, ryby. Sprawdzi się przyniesiony w prezencie, jeśli wybieracie się z wizytą,  na kolację z winem. Wręczony na powitanie, jeszcze ciepły.. robi wrażenie. Wypróbowałam to. Z podanych proporcji powstaną dwa chlebki, czyli ilość wystarczająca dla około sześciu osób. Ciasto

Kronika Piekarnika
Chrusty drożdżowe 119

Karnawał jeszcze trwa i dla odmiany zamiast pączków są chrusty drożdżowe.  0,5 kg mąki  1 szkl. mleka  50 g świeżych drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka wódki szczypta soli Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Do mąki wbić jajko dodać rozczyn, resztę cukru.Wszystko(...)wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto rozwałkować. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4 cm i długości ok 8-10 cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto po kilka sztuk , smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym

Moje domowe kucharzenie
Lepieszka/lepioszka z Astany 151

drożdżowym. Nie była tak piękna jak w Uzbekistanie czy Tadżykistanie, gdzie na chlebie stemplem odciska się jakiś wzór. Ta, którą kupiłam (na etykiecie widniał napis "lepieszka"), wyglądała jak codzienne pieczywo i tak jak większość potraw, które jadłam w Astanie, posypana była sezamem. Składniki : Zaczyn 5 g drożdży 4 g cukru 100 g wody 100 g pszennej mąki chlebowej Ciasto zaczyn

Weekendy w domu i ogrodzie
Zawijańce z pieczarkami 160

Drożdżowe zawijańce z pieczarkami. 500 g mąki  1 szkl.mleka  2 łyżki oleju  1 duże jajko  przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  dodatki: pieczarki, cebula  Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie(...)dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę

Moje domowe kucharzenie