Drożdżowe zawijańce z pieczarkami. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie(...)dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzeniedrożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością dodatków, jak tylko jest nam wygodnie. Składniki na wsuwaną do piekarnika blachę, lub dwie formy do tarty/duże totownice. Pizza Kebab/Gyros. Składniki na ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnydługo pozostaje świeży! A to dzięki dodatkowi masła. Koniecznie sami spróbujcie, bo naprawdę warto! (1 duży lub 2 małe bochenki) 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie Basia do wypieków drożdżowych) 300 ml wody 150 ml mleka 25g masła 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wierzch: 1 łyżka wody + 1 łyżka(...)Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) (*). Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. (Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.) Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką. Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu
Di gotujedrożdżowej, która byłaby równie delikatna, puchata i wilgotna. Dla mnie jest idealna. Trzeba tylko poświęcić jej trochę czasu. Jest prościutka w wykonaniu, lecz pracę rozkładamy na cały dzień. Rano nastawiłam zaczyn, a piekłam dopiero wieczorem. Pomogłam sobie niezastąpionym minutnikiem w moim telefonie, który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta
Posadzone i zjedzoneDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami, potem z wiśniami, a dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) składniki na ciasto
babka w formieDrożdżowe serce..polecam..oczywiście można upiec i w innej formie...ale akurat np.na Dzień Matki taki kształt drożdżówki jak najbardziej wskazany. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka 1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży 2 jajka 80 g masła marmolada lub inne nadzienie Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło(...)Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować marmoladą.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenieciasto przez folię spożywczą. Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości. Nakładałam na szerszy brzeg po łyżeczce powideł śliwkowych. powidła śliwkowe i zawijałam. Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również: ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI DROŻDŻOWE
potrawyregionalnedrożdżowe z marmoladą moja mama piekła odkąd pamiętam. Jako mała dziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam
Trzeci talerzdrożdżowe babeczki dzięki, którym można się poczuć Like a Lord ;) Składniki: 2,5 szklanki mąki 60 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka brązowego cukru 50 g masła 3/4 szklanki ciepłej wody +1 jajko, sezam, siemię lniane Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto
Ciastkozercyciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka. 4. Letnie wieczory na tarasie , gdy otuleni ciepłym wiatrem stajemy się widownią gwiezdnego teatru i słuchamy jak W. opowiada kolejne historie o wszechświecie. Mam wrażenie, że jego wiedza na ten temat jest równie nieskończona jak kosmos, o którym nam tak cudownie opowiada. 5. Ciepłe, drożdżowe rogaliki
KUCHARNIAdrożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami . Nie bójcie się pomarańczy w tym wytrawnym daniu , jest smak wyczuwalny jest jedynie w tle, w postaci cytrusowej, odświeżającej nuty będącej przeciwwagą dla ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej ( aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane
Chilli Czosnek i OliwaJuż sama nazwa – Rolada bezowa z kremem kawowym – powoduje, że jest pysznie. Delikatna, piankowa beza i krem kawowy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki. To jest
Słodki sentymentCytrynowa, pomarańczowa, kakaowa czy ekspresowa-dwukolorowa? Którą wybierasz? U nas w tym roku ekspresowa - dwukolorowa - bo mam w domu wszystko do jej przygotowania :) PRZEPISY
Moje Kuchenne RewelacjeNa blogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste , ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał
Cynamonowe szczęście06.05.2018 Od 2 tygodni mam piec chlebowy, który został wykonany we własnym zakresie. Nie znaliśmy się na budowie pieca chlebowego ale przy pomocy internetu, wiedzy starszych
gotuj ze mną