ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:798/1038)

Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 214

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 158

 ******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina, 

W kuchni Karmel-itki
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 92

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka soli – sezam Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól i wymieszać dokładnie. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć (szczelnie) ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, ugniatając delikatnie. Następnie znowu włożyć do miski, przykryć szczelnie

Smaki Armine
Giżda non – uzbeckie lepioszki (placki) chlebowe 115

Dziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z piekarnika smakują prawie tak samo, jak z pieca. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kto się skusi i spróbuje? Składniki: – 480g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 290ml ciepłej wody(...)łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka soli – sezam Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól i wymieszać dokładnie. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć (szczelnie) ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, ugniatając delikatnie. Następnie znowu włożyć do miski, przykryć szczelnie

Smaki Armine
Jagodzianki z kruszonką 153

jagodzianek nie muszę chyba nikogo przekonywać? Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem mają wielu wielbicieli. Ja też do nich należę. Latem można je kupić w większości piekarni i cukierni, ale najlepsze są te domowe, własnoręcznie przygotowane. Zgadzacie się ze mną? Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać co o nich myślicie. Nie chcę się chwalić, ale uważam że to najlepsze jagodzianki(...)jakie do tej pory zrobiłam. Prawdziwy sztosik;) Składniki: (na 16 jagodzianek) Ciasto: 550 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 100 g cukru 100 g jogurtu greckiego 200 ml mleka 2 jaja Nadzienie: 550 g jagód 3 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, cukier

Smakowity Blog Kulinarny
Babka trzy smaki 277

wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy(...)rodzaju formy do pieczenia. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja. Zobacz również: babka drożdżowa z rodzynkami

Kuchcik gotuje
Babeczki drożdżowe z makiem 189

kiedy muszę biegać po domu za małym krasnalkiem :) Wtedy staram się modyfikować przepisy tak aby wykonanie potrawy zajęło jak najmniej czasu. Co powiecie aby zamiast makowca zrobić takie babeczki drożdżowe wypełnione makiem? Przyrządza się je naprawdę ekspresowo i są pyszne, polecam :) 200 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru 2/3 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju(...)makowej jak najlepszej jakości Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części. Na środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy. Takie kuleczki przekładamy do sztywnych

Mienta blog
Chleb gryczany bezglutenowy 145

wysoką nietolerancję na gluten i od tego czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nie jest to taka stuprocentowa dieta, bo czasami się skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego(...)sklepie, a jaglaną zrobiłam mieląc kaszę. Nie spodziewałam się jakiegoś spektakularnego efektu w postaci wypieczonego bochna chleba, bardziej zakalca, bo nie mam doświadczenia w drożdżowych wypiekach, a jedyny chleb, jaki jest na blogu, to  orkiszowy Sławka. Chleb ku mojemu zdziwieniu wyrósł, chociaż mógłby bardziej, ma chrupiącą skórkę i bardzo ładnie pachnie. Mój

To co kocham
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls 72

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Przepis na pyszne ,puszyste i słodziutkie bułeczki cynamonowe zwane inaczej Cinnamon Rolls które są tak wciągające że w mgnieniu

Księga-Smaku
Jagodzianki Z Twarogiem I Mrożonymi Jagodami 96

Nadszedł czas aby pozbyć się zapasów owocowych z zamrażarki i w pierwszej kolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :) Składniki na około 9

Gotowanie...to proste !
Owsiano-pszenne bułki drożdżowe 134

Pyszne bułeczki i na śniadanie i na kolację. Z bardzo dużą ilości płatków owsianych, przez to nie są puszyste, ale są bardzo sycące. Po zjedzeniu jednej

Izabelawkuchni
Chleb na dzikich drożdżach wyhodowanych w domu 96

W obecnej sytuacji gdy w sklepach drożdży wszelakich brak a za zakwas boicie się zabrać, mam jeszcze inny, prosty sposób na ich wyhodowanie. Można na wodzie

Moje Małe Czarowanie
Simit - tureckie bajgle 114

Ania zaprosiła mnie na swoje wydarzenie w wypiekaniu bajgli. Piekłam już bajgle ale tamte trzeba było obgotować, teraz chętnie wypróbowałam przepis który pochodzi w bloga Moje

Moje Małe Czarowanie
Ekspresowe bułki bez wyrastania! - bułki śniadaniowe 132

W ramach Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu wybrałam bułki ekspresowe z bloga Kuchnia na wrzosowisku. Napiszę tak: bułki są mega szybkie, upiecze je każdy, nawet

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki dyniowe ze słonecznikiem 153

Sezon dyniowy w pełni i dlatego dziś na tapecie bułeczki dyniowe. Pure z dyni zrobić łatwo, wystarczy dynię upiec i zmiksować, jeśli jest to dynia hokkaido

Moje Małe Czarowanie
Chleb drożdżowy 137

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/chleb-drozdzowy.html SKŁADNIKI:  -100g mąki graham .  -800g mąki białej - 100g płatków owsianych - 14g suchych drożdżylub 50g świeżych - 600ml letniej wody - 1/2

w mojej kuchni
Wieniec drożdżowy z tapenadą 201

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 543

1 małe jajko 200 ml mleka 8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych 1 łyżeczka cukru 50 g masła 340 g białej mąki 7 g

Z butelką mleczka w tle
Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka) 156

Zapach tych placków jest boski,  cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów... mąka gryczana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka miód lub cukier 2

głodny alergik
Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem 184

Jak zutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania